Sýta hrachová polievka z vývaru z údeného mäsa

Autor receptu: mariamka

Ja ako dobrá gazdinka si vždy, keď varím (vlastne parím) údené mäsko, tento chutný vývar odložím pre ďalšie použitie. Väčšinou ho používam ako podklad pre kapustnicu, tento krát som vyskúšala túto hrachovú verziu.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ak stihneme, hrach vopred namočíme, skrátime tak dobu prípravy. Ja som sa rozhodla variť túto polievku v poslednej chvíli včera večer, takže som do studeného vývaru dala suchý, asi pol balenia. Priliala som vodu (cca 2 dl), pridala som 2 nasekané strúčiky cesnaku a 1 menšiu cibuľu pokrájanú nadrobno a nechala variť, kým hrach zmäkol.
  2. Pridala som pokrájanú 1 mrkvu, 1 petržlen a kúsok zeleru. Ako tak otváram chladničku, usmiala sa na mňa fajná domáca klobáska a priam sa pýtala do hrnca, tak som ju tiež pokrájala na kolieska a pridala do polievky, pekne nám rozvonia a zvýrazní chute. Mohli by sa pridať aj zemiaky, ale ja už som to mala tak husté, že som ich nedala. Priliala som vodu, čo sa stihla odpariť, zelerovú vňať, mleté čierne korenie a sladkú papriku. Nechala som všetko variť do zmäknutia zeleniny.
  3. Keďže zatiaľ som nesolila, ochutnala som a štipku dosolila. Celkom na záver, už po odstavení, som vhodila 1 strúčik cesnaku posekaný na drobučko a pomrvila majoránku. Kto má rád pikantné, pridá si podľa chuti chilli alebo feferónku do taniera, resp. pri varení do hrnca, ja musím rešpektovať, že u nás nie všetci môžu. Prajem dobrú chuť, verím, že Vás zasýti :)