Foto: tatranka
Pozrela som si na Vareche vo vyhľadávači recepty na syrovú roládu.Je ich tu mnoho a naozaj všelijaké chutné. Ja som tento recept robila na Veľkú Zobraziť celý popisPozrela som si na Vareche vo vyhľadávači recepty na syrovú roládu.Je ich tu mnoho a naozaj všelijaké chutné. Ja som tento recept robila na Veľkú noc,ako každý rok.No teraz to bolo raz dva,vďaka šikovnej mladej kucháročke,ktorá predvádzala v TV vlastne zváranie kúskov plátkového syra.Tak sa mi to zapáčilo,že od ukážky už bol len krôčik k prevedeniu.Takto sa dajú plniť rôznymi plnkami syrové pláty a je to ozaj,čo by dup.Návšteva už neprekvapí!
príprava
na 120 °C
Postup
-
1
Plátky tvrdého syra poukladám na mastný papier tak,aby sa kraje trochu prekrývali aj z hora aj z bokov.Zapnem elektrickú rúru na 120 stupňov a nechám ju vyhriať.Potom papier uložený na pekáči aj so syrom vložím do rúry a nechám ho tam 5-7 minút.Uvidíte najlepšie sami,či je syr spojený.
-
2
Medzi tým si vymiešam plnku,ktorou naplním roládu.Ja som teraz robila maslovú s mäkkým syrom,pokrájanými farebnými paprikami,sušenými paradajkami,petržlenovou vňaťou,postrúhanými vajičkami ,uvarenými na tvrdo na strúhadle,ako tekvičku.Pridám trochu soli,tiež lyžičku podravky. Jeden syr z troch si nechávam na porezanie na kúsky,ten pridávam na koniec,kvôli štruktúre pri krájani rolády.Pokrájam ho na roztretú plnku.
-
3
Keď je syr pekne zvarený nechám ho na papieri vychladnúť.
-
4
Na vychladnutý syr poukladám po plátku šunky.Teraz som mala pražskú šunku.Tá je pomerne veľká na krájaných kusoch.Potrebovala som jej toľko ako plátkov syra.12 kusov.No záleží na vás,aké množstvo syra a šunky použijete.
-
5
Na šunku som naniesla plnku a pokrájala kúsky syra.
-
6
Syr som pevne stočila a zbalila do mastného papiera,na ktorom sa syr piekol.Odložila som do chladu.
-
7
Tu je už roláda po schladení.
-
8
Tu vidieť pekne štruktúru kúskov nakrájaného syra.Tiež sa mi páči,že týmto spôsobom pripravený syr na roládu,ma všade rovnakú hrúbku.Pri varení a válkani syra som to nie vždy dosiahla. Môžete tiež urobiť tvarohovú plnku,bryndzovú,vajíčkovú a tiež do takto nazváraného syra zatočiť rôzne jarné šaláty. Je to naozaj raz dva. Vhodný pokrm na jarné a letné dni.
dobre sa to krája?
@laurisia ďakujem za dobrú radu,čo sa týka tučnoty syra.Ten mastný papier nie je nutný na zabalenie.No pokiaľ som syr na ňom piekla a papier je OK,je mi ho ľúto zlikvidovať./Stará škola xixixi/ ale žgrloška ani skupaňa nie som.
@njdevil ,teší ma,že už máš nápad na zdravé plnenie.Nech sa ti vydarí.
@turistka ,robila som to presne tak a preto ma tento spôsob oslovil.
Aj ja som doposial valkal,ale teraz už nebudem.Keďže
to budem robiť podla tvojho receptu milá @tatranka .
Roládu máš suprovú.Ďakujem za rcp a dobrý tip.
Ja tiez iba "zvaram" - nevarim syr na roladu podla receptu podla niekoho z Varechy. Zda sa mi, ze to bola @evusik kto to sem dal asi pred rokom.
@tatranka výborný recept a ako vždy precízne urobený a zdokumentovaný :-)
No ak spoznáš lepšie Varechu uvidíš že aj mladé gazdinky dávajú veľmi pekné a prehľadné recepty.Zdravé !
Ja sama týmto mladým kucháročkam fandím a neraz sa od nich aj učím.
Som rada,že sa môj recept páči.
Děkuji za recept a určitě o víkendu vyzkouším... Váš recept na "jemná jednoduchá plnka" ze 13.8.2011 měl u nás doma velikánský úspěch... věřím, že i sýrová roláda jim bude chutnat.
No teraz je to už o niečom inom.Štruktúra a hrúbka syru je všade rovnaká.Je len na tebe ako zvolíš plnku.Je to za pol hodinky komplet hotové.Takto zaujimavo to robila mladá dievčinka v TV.
Tie roládky máš nádherné! Ja som už dlhšie nerobila syrovú roládu,ale tento rok som ju veru urobila.Tiež som trochu pomenila ingrediencie,ale je výborná!