Čerešňovo-jahodový kysnutý koláč s mrveničkou fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 11. novembra 2015
Čerešňovo-jahodový kysnutý koláč s mrveničkou (fotorecept)
Foto: babkamt

V lete som si dala do mrazničky vykôstkované čerešne na strúdľu. Tentoraz som z nich spravila osúch s pridaním jahôd. Musím míňať zásoby Zobraziť celý popisV lete som si dala do mrazničky vykôstkované čerešne na strúdľu. Tentoraz som z nich spravila osúch s pridaním jahôd. Musím míňať zásoby z mrazničky. Spravila som ho na najväčší plech a do večera po ňom zostal len prázdny plech.Použila som plech , ktorý má rozmery 34 x 44 cm. Cesto som zarobila bez pridania vajíčka.

23 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
300 g
21 g čerstvé
1 ČL do droždia
400 ml vlažné
100 ml
3-4 PL do cesta
 mrazené
 mrazené
Mrvenička:
3 PL
1 PL
1 PL domáca
0,5 ČL do cesta
3 PL




Postup

  1. 1

    Ráno som vybrala z mrazničky vykôstkované čerešne. Dala som ich na sitko odkvapkať. Vzala som len polovičku sáčku.

    Čerešňovo-jahodový kysnutý koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všimla som si, že mám ešte veľa jahôd, tak som vybrala aj z nich jedno igelitové vrecko.

    Čerešňovo-jahodový kysnutý koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz sa už budem venovať príprave kysnutého cesta. Začala som kváskom. Zohriala som si v mikrovlnke 400 ml mlieka. Asi do 150 ml vlažného mlieka som rozdrobila polovičku čerstvého droždia. Pridala som 1 čl cukru a 1 pl múky. Premiešala som a dala kvások vykysnúť na radiátor. Medzitým som si odvážila 300 g hladkej múky špeciál a 300 g polohrubej múky. Pridala som k nej 0,5 čl soli. Múku som premiešala. Pripravila som si 100 ml oleja.

    Čerešňovo-jahodový kysnutý koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnutý kvások spolu so zvyškom mlieka som pridala k múke. Trochu som ju premiešala, nechala som chvíľu postáť. Potom som cesto vypracovala. Nakoniec som do cesta zapracovala olej. Vypracované cesto som pomúčila , dala do igelitového vrecka a nechala vykysnúť.

    Čerešňovo-jahodový kysnutý koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým mi cesto kyslo, zarobila som si mrveničku, ktorá pôjde na vrch koláča. V miske som rozmiešala 3 pl cukru, 3 pl hrubej múky, 1 pl domáceho vanilkového cukru a 1 pl domácej bravčovej masti. Pomocou vidličky som vypracovala mrveničku.

    Čerešňovo-jahodový kysnutý koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plech som vymazala olejom. Rúru som vyhriala na 200 °C. Roztiahla som na ňom pomocou strierky redšie cesto. Kraje koláča som potrela olejom. Na cesto som uložila čerešne a jahody. Jahody som prekrojila na polovičku, lebo sa mi zdali veľké.

    Čerešňovo-jahodový kysnutý koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na ovocie som prstami rozdrobila mrveničku.

    Čerešňovo-jahodový kysnutý koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Koláč bol po 23 minútach upečený. Treba sledovať rúru. Každá rúra inak pečie.

    Čerešňovo-jahodový kysnutý koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Viete, čo je najťažšie? No predsa počkať, kým trochu vychladne a môžeme ho ochutnať:-) Mali sme mužskú návštevu. Okrem kávy som ponúkla aj čerstvý koláč. Myslela som si, že z koláča ani neochutnajú. No mýlila som sa. Tanier zostal prázdny:-)

    Čerešňovo-jahodový kysnutý koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

radost
@babkamt
takéto mám veľmi rada..
plech potieram tuhým tukom-maslo..Hera..potom sa cesto nešmýka..ľahúčko sa na plechu roztiahne..:-)
ja keby som sa stravovala dľa teba-ďalšie X by mi pribudlo...
ale chuť mám ako ty..na sladké...:-)
afataga
taketo kolace su najlepsie, ani ja nedavam niekedy vajce do cesta, ja len dufam, ze aj tie jahody si si odlozila vykostkovane :-)
katka78
Paráda, takéto mám aj ja najradšej, kysnuté ovocné s mrveničkou.. mňam!
patroveckypitrs
No teda je večer a teraz čo ohromná chuť na ne. Do rána nebudem poriadne spať, lebo sa mi bude o nich snívať. 5* a k.k.
sracz
Tak toto je ďalšia dobrota šikovnej starostlivej babičky, @babkamt milá a ja by som sa nechal Tebou ponúknuť, ako za čias mojeho úžasného detstva, od mojej milovanej Lady Ann!
babkamt
@terinka55 tvoja pochvala ma potešila:-) @radost tentoraz som na neho nebola sama. Boli sme ôsmi. Terezka si z neho vzala kúsok aj domov. Tentokrát by si sa z neho neprejedla. Hoci som plech natrela olejom, cesto sa mi dobre rozťahovalo. Podľa nálady vytieram plech buď masťou, alebo maslom ako ty. @afataga koláč z kysnutého cesta zje aj manžel, má ich radšej ako krémové zákusky. Jasné, že váhaš. Aj jahody som vykôstkovala:-) @katka78 si moja krvná skupina:-) patroveckypitrs mrzí ma, že som ťa obrala o spánok. Musím sa polepšiť:-) @sracz vďačne by som ťa ponúkla.Niet nad chutnejšie koláčiky, ktoré si pamätáme z detstva. Starké nám ich pripravovali s láskou. @gabriela mala som doma len polovicu čerstvého droždia. Ako vidíš podľa obrázka, tak stačilo. No ak sa bojíš, že je ho málo, daj o trochu viac.Ďakujem všetkým za komentáre.
mesiar50
Napiekla si excelentný koláč a narobila si mi ním poriadne chute.! Šikovná si veľmi.
cesminaz
Mnam parada :-) Aj ja tu mam jeden podobny kolac,ktory robievam niekolko krat za sebou,ked nam zreju ceresne.Tiez k nim pridam aj jahody z mrazaku.Taketo kolaciky plne ovocia su naozaj najlepsie :-)
marika21
Dobrá inšpirácia. Tiež mám čerešne v mrazničke. Včera som robila koláč smotanový, závin makový- nepraskol. Cčerešňový
Čerešňový je v pláne. Tvoj je pekný a hlavne chutný. Čerešne sú moje najoblúbenejšie ovocie.
babkamt
@cezminaz tiež často robievam ovocné koláče, chutia nám:-)
@marika21 skoro z každého ovocia, čo sa mi urodí v záhrade a je vhodné na mrazenie, dám z neho do mrazničky. Potom sa ho snažím vpašovať do koláčov. Musím ho minúť do druhej úrody. To poteší, keď závin nepraskne, hoci ak praskne, zje sa aj ten. Na chuti nestratí nič. Tiež mám rada čerešne. Spravila som si pár sáčkov čerešní a višní, to na štrúdľu. Práve dnes ma napadlo, že by som už mala rozmýšľať nad pečením na sviatky. Neviem sa rozhodnúť, čo tento rok upečiem:-) Ďakujem, že si sa ozvala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia