Sviatočná plnka do hydiny a rôznych mäsových rolád (fotorecept)
Autor receptu: pusta
V nedeľu som pripravovala obed pre návštevu a chcela som sviatočnejšiu plnku, než akú
robievam obvykle. Použila som dubáky, kuraciu pečeň, domácu údenú slaninu,
posekanú petržlenovú vňať, cesnak, cibuľu, okorenila som čerstvo mletým čiernym
korením a osolila, spojila vajíčkom a zahustila strúhankou. Hotovou plnkou som naplnila
hydinovú roládu. Chutila každému a bola som pochválená. Odporúčam vyskúšať.
6 - 8 porcií |
30 minút príprava |
20 minút na 80 - 90 °C |
Postup- Dubáky som namočila do teplej vody na 30 minút.
- Pripravila som si kuraciu pečeň.
- Očistila som cesnak.
- Kuraciu pečeň som pokrájala asi na 1 cm kocky.
- Dubáky som scedila, šťavu odložila na podlievanie neskôr a dubáky som pokrájala na menšie kúsky.
- Cesnak som pokrájala na plátky.
- Na rozohriatom oleji som orestovala do sklovita na jemno pokrájanú cibuľu asi 4 - 5 minút, pridala som plátky cesnaku, ktoré som orestovala len krátko, kým sa rozvoňal - asi 1 minútu.
- Pridala som pokrájané dubáky a restovala som ich za podliatia šťavou, v ktorej boli namočené, kým nezmäkli a šťava sa neodparila - asi 7 -8 minút
- K orestovaným dubákom som pridala pokrájanú kuraciu pečeň, a...
- ...restovala som ju, kým sa nezatiahla na povrchu pekne do hneda - asi 5 minút, potom som všetko nechala úplne vychladnúť.
- Kým zmes chladla, domácu údenú slaninu som pokrájala asi na 0,5 cm kocky a petržlenovú vňať som posekala na jemno.
- K vychladnutej zmesi húb a pečene som pridala vajce,...
- ...posekanú petržlenovú vňať a pokrájanú údenú slaninu, zmes som jemne osolila, slanina je slaná dosť a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
- Pridala som strúhanku, ktorou som zmes primerane zahustila na požadovanú kontistenciu, aby sa dala ľahko rozotierať, ale zostala kompaktná,...
- ...až som mala hotovú plnku.
- Pripravenú plnku som naniesla na rozprestretý plát mäsa a zrolovala do rolády.
Táto plnka má vynikajúcu chuť dubákov a kuracej pečene, doplnenú údenou slaninkou, zelenou petržlenovou vňaťou, cesnakom a čiernym korením. Dáva vyniknúť použitému mäsu ako morčaciemu, kuraciiemu, hovädziemu, jahňaciemu, inému, všade tam, kde treba mäso premastiť a dochutiť. Výborne sa ňou plnia rôzne rezne, kuracie stehná, celé kura, kačka, morka, rôzne rolády, ale možno túto hmotu použiť aj na knedličky do polievky alebo na prílohové knedlíky k rôznym omáčkam, mäsu na šťave a inde.
|