Sviatočná plnka do hydiny a rôznych mäsových rolád (fotorecept)

Autor receptu: pusta

V nedeľu som pripravovala obed pre návštevu a chcela som sviatočnejšiu plnku, než akú robievam obvykle. Použila som dubáky, kuraciu pečeň, domácu údenú slaninu, posekanú petržlenovú vňať, cesnak, cibuľu, okorenila som čerstvo mletým čiernym korením a osolila, spojila vajíčkom a zahustila strúhankou. Hotovou plnkou som naplnila hydinovú roládu. Chutila každému a bola som pochválená. Odporúčam vyskúšať.

6 - 8
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Dubáky som namočila do teplej vody na 30 minút.
  2. Pripravila som si kuraciu pečeň.
  3. Očistila som cesnak.
  4. Kuraciu pečeň som pokrájala asi na 1 cm kocky.
  5. Dubáky som scedila, šťavu odložila na podlievanie neskôr a dubáky som pokrájala na menšie kúsky.
  6. Cesnak som pokrájala na plátky.
  7. Na rozohriatom oleji som orestovala do sklovita na jemno pokrájanú cibuľu asi 4 - 5 minút, pridala som plátky cesnaku, ktoré som orestovala len krátko, kým sa rozvoňal - asi 1 minútu.
  8. Pridala som pokrájané dubáky a restovala som ich za podliatia šťavou, v ktorej boli namočené, kým nezmäkli a šťava sa neodparila - asi 7 -8 minút
  9. K orestovaným dubákom som pridala pokrájanú kuraciu pečeň, a...
  10. ...restovala som ju, kým sa nezatiahla na povrchu pekne do hneda - asi 5 minút, potom som všetko nechala úplne vychladnúť.
  11. Kým zmes chladla, domácu údenú slaninu som pokrájala asi na 0,5 cm kocky a petržlenovú vňať som posekala na jemno.
  12. K vychladnutej zmesi húb a pečene som pridala vajce,...
  13. ...posekanú petržlenovú vňať a pokrájanú údenú slaninu, zmes som jemne osolila, slanina je slaná dosť a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
  14. Pridala som strúhanku, ktorou som zmes primerane zahustila na požadovanú kontistenciu, aby sa dala ľahko rozotierať, ale zostala kompaktná,...
  15. ...až som mala hotovú plnku.
  16. Pripravenú plnku som naniesla na rozprestretý plát mäsa a zrolovala do rolády. Táto plnka má vynikajúcu chuť dubákov a kuracej pečene, doplnenú údenou slaninkou, zelenou petržlenovou vňaťou, cesnakom a čiernym korením. Dáva vyniknúť použitému mäsu ako morčaciemu, kuraciiemu, hovädziemu, jahňaciemu, inému, všade tam, kde treba mäso premastiť a dochutiť. Výborne sa ňou plnia rôzne rezne, kuracie stehná, celé kura, kačka, morka, rôzne rolády, ale možno túto hmotu použiť aj na knedličky do polievky alebo na prílohové knedlíky k rôznym omáčkam, mäsu na šťave a inde.