Švédske zázvorové keksy - Anna´s Pepparkakor

irenaw - fotkairenaw, 28. novembra 2011
Švédske zázvorové keksy - Anna´s Pepparkakor
Foto: irenaw

Našla som na nete a musela som vyskúšať. Má to byť originál švédsky recept, dcéra autorky žije priamo "pri prameni" :-). Podľa nás chutia Zobraziť celý popisNašla som na nete a musela som vyskúšať. Má to byť originál švédsky recept, dcéra autorky žije priamo "pri prameni" :-). Podľa nás chutia ako tie, ktoré sa predávajú v Ikea. Na skúšku stačí tretina rozpisu, z celého množstva vyjde asi 150 kúskov. Sú výborné napríklad k varenému vínu. Pre tých, čo nepoznajú tieto keksy, sú to korenisté sušienky, nie až tak zázvorové, nie až tak hrubé a nie až tak tvrdé ako naše zázvorníky... :O)

Suroviny

675 ml
1 1/2 čl
1 1/2 čl
1 1/2 čl
1 1/2 čl
110 ml
110 g
225 ml
110 ml
alebo posledné dve nahradíme:
225 ml
110 ml




Postup

  1. 1

    Do misy preosiať múku, sódu a koreniny. V inej mise ušlahať šlahačku do tuha. V tretej mise našľahať maslo s cukrom do peny. Pomaly po častiach zašľahať do masla obilný sirup (predávajú v bio obchodoch) a šľahačku až vznikne krémovitá konzistencia. Pridať múku a vypracovať ľahké cesto. Z cesta vytvoriť okrúhlu placku a zabaliť do potravinovej fólie. Vložiť do chladničky aspoň na dve hodiny (až na dva dni).

    Švédske zázvorové keksy - Anna´s Pepparkakor - obrázok 1
  2. 2

    Predhriať rúru na 190°C. Rozdeliť cesto na malé časti na pomúčenej doske vyvaľkať na tenko cca 2-3 mm. Zvyšné cesto zatiaľ držať v chladničke. Vykrajovať kvietky, srdiečka alebo kolieska s priemerom cca 5 cm a opatrne lopatkou prenášať na plech na papier na pečenie asi 1,5 cm od seba. Cesto je dosť krehké, tak s ním treba pracovať opatrne. Nakoniec som ho vaľkala priamo na papieri na pečenie, preniesla na plech celý papier, vykrojila tvary a odstránila ´okolie´.

    Švédske zázvorové keksy - Anna´s Pepparkakor - obrázok 2
  3. 3

    Piecť 5-6 minút viac nie, ľahko zhoria. Nechať vychladnúť 1 minútu na plechu a potom na mriežke. Skladovať vo vzduchotesných nádobách.

    Švédske zázvorové keksy - Anna´s Pepparkakor - obrázok 3

Diskusia k receptu

dorisa
Zázvorníky by som aj ja rada upiekla, máš ich luxusné.
jerica
moje obľúbené ku káve:-) recept perfektný - ukladámKK.
foska
Mam taku istu formicku losa (trepala som ju z Kanady), tak kvoli tomu tieto zazvorniky spravim :) Dam vediet, ako to dopadlo.
zuzliak
Krasa, aj ja ukladam. Studentom sa vzdy nieco sladke zide. Ozaj a nemas aj nieco podobne, len na slany sposob? Ja milujem slane. Sladke je pre mojich dvoch maskrtnikov :)
irenaw
ďakujem vám za komentáre a držím palce nech sa vydaria a chutia. budem rada ak mi napíšete ako to dopadlo. @dorisa na zázvorníky sa chystám tiež, všetko zázvorové mám v obľube. @foska zvieratká som vykrajovala rovno na plechu a dávala preč odrezky, lebo mi nešli prenášať vykrojené tvary. cesto je mäkšie ako naše medovníkové a aj sa vyvaľká dosť na tenko. kvietky a srdiečka išli v pohode, asi dobre vedia prečo sú to tradičné tvary. @zuzliak od kamarátky mám recept na krekry so syrom, tie sú fajn na posedenie k pivu, vínu, dá sa použiť rôzny syr alebo bryndza. Sú známe aj ako tuc tuc. Ak nepoznáš vložím, len foto bude až pred Silvestrom :)
jerica
@irenaw recepty si nenechávaj v šuplíku sem s tým , potešia ako tento Tvoj recept !!
irenaw
@jerica už aj idem na to :) ale myslím, že tu niekde bude lebo je dosť známy
marianna76
prosím ten sirup, kde zoženiem, alebo tam môže ísť miesto neho med? alebo...? prosím
evanaaa
Ak by tam šiel med, boli by to medovníkové zázvorníčky. Možno miesto toho sirupu, každý ho nemá.
irenaw
@sonulienka ďakujem za upozornenie, recept teda nevložím. @jerica @zuzuliak pozrite si to prosím u @egreska za mňa len toľko, že sú tieto chuťovky naozaj vynikajúce. @sneica ďakujem. @marianna76 @evanaaa sirup majú v predajniach zdravej výživy alebo cez internet, jedna kočka skúšala aj s medom, boli sladšie a trochu tvrdšie ale tiež dobré.
irenaw
ach ja som sa pomýlila, v predošlom príspevku malo byť @zuzliak ospravedlňujem sa.
lulyna
Tak tieto určite vyskúšam aj ja , tie z Ikei sa u nás zjedia raz-dva a dúfam, že budú také pekné ako tie tvoje...
foska
Slubila som, ze dam vediet, ako dopadlo pecenie zazvornikovych losov :)
Kedze som sklerotik a zabudla som kupit kukuricny sirup, musela som improvizovat (med+troska vody), nasledne mi cesto samozrejme nechcelo drzat pokope, tak som pridala vajce, a vzniklo z toho nieco na sposob nasich medovnikov. Zazvor v nich velmi necitim, ale cesto sa skvele spracovavalo, gulalo i vykrajovalo :) Vysledne losy su vyborne, ale nabuduce skusim nezabudnut kupit ten kukuricny sirup :)
irenaw
@foska kukuričný sirup je hustejší ako med, aspoň ten čo som ja mala bol. asi preto si mala trochu problém s cestom. Ale ono je aj so sirupom mäkšie ako medovníkové. ten zázvor tam určite nie je taký výrazný ako v našich zázvorníkoch, skôr tú chuť robia všetky koreniny dokopy. hlavne, že výsledok je fajn, ďakujem za info. pekný večer
marianna76
ó a takéto formičky mám už aj ja, práve mi ich brat daroval a nevedela som, čo upiecť - krásne
irenaw
@marianna76 švédsky recept som ani nemohla vykrajovať inými :O))) lepšie je vykrojiť ich na plechu a odstrániť zvyšky.
laurisia
Nerozumiem, toto predsa nie je nový recept???? Ani podľa komentárov nie.
irenaw
@laurisia , napísala som do diskusie, prečo je recept tu. nevedela som, že to teraz takto funguje, ani by som sa ho nedotkla.
laurisia
To je čudné, tiež už niektorým veciam nerozumiem ... ale recept je výborný :-) Myslím, že môj synovec, ktorý miluje medovníky dostane k blížiacim sa meninám výbornú alternatívu :-)
irenaw
čoskoro bude recept opäť medzi starými :-)))
iva63
a ja sa teším, že je tvoj recept @irenaw "tu"...lebo som ho "vtedy"prepásla...tak si ho ukladám teraz a ďakujem-:)
kala
je možné nahradiť sirup obilný aj iným,u nás bio obchod nie je. Dakujem
irenaw
@iva63 rado sa stalo :-) @kala všetko sa dá nahradiť podľa tvojich možností. výsledná chuť bude iná, ale verím, že dobrá. piekli tento recept už aj s medom a napísali mi, že sa keksy podobali na medovníky. piekli aj s javorovým sirupom a napísali mi, že museli pridať múku, javorový sirup je oproti obilnému riedky. a piekli aj s melasou, to je celkom iná chuť a málokomu chutí vo väčšom množstve. potom je tu aj rozdielna sladivosť, obilné sirupy nie sú tak sladké ako med, takže asi by bolo treba ubrať. väčšinou sa snažím prvýkrát recept presne dodržať, aby som vedela o čom to je, aká konzistencia, aká chuť. potom si už upravím, ako sa mi žiada.
marjon
môže ísť do cesta kukuričný sirup, manžel mi kúpil ten ( tak som mu kázala) a v recepte je uvedený obilný ( neviem, kde som na ten kukuričný prišla) Ďakujem
irenaw
@marjon samozrejme môže byť, mám niekoľko receptov a v každom je iný obilný sirup, tak som to zovšeobecnila. aj na základe komentárov, ľudia sa vždy pýtali, či môže byť taký alebo iný :-) držím palce
marjon
prosím Vás a tú múku treba merať na ml, nie na g? Ďakujem
irenaw
@marjon taký bol originálny recept, priznám sa, že sa mi nechcelo to prevažovať na gramy.
svedka
Neda mi sa neopytat-preco Annas?Pretoze je to je iba nazov jednej z mnoha obchodnych znaciek.Inak slahacka tam nejde,ale voda.Vzdy sirup svetly a zabudla si na hlavne:kardamon :) Neber to ako kritiku,len som ich uz piekla mnoooho krat a su akmer ako z obchodu.
irenaw
@svedka recept mam z internetu, autorka ho ma udajne od dcery vydatej vo Svedsku a to je vsetko, co k tomu mozem povedat. Aka kritika, ak vies k receptu nieco viac, smelo pis nech sa dozvieme aj my.
natalienat
Práve som ich dopiekla a musím povedať, že sú fantastické! Úplne ako z Ikey
kuchtikovamamka
Recept som vyskúšala, všetko som dodržala, ale nedalo sa z toho urobiť cesto. Masa bola úplne sypká, nedala sa vôbec vaľkať. Ak máte podobný problém, vyriešila som to tak, že som do receptu pridala 2 vajíčka a trochu vody (podľa inšpirácie z iných receptov na švédske zázvorníky). Potom to už šlo a výsledok bol fajn.
jurka
Presne toto som hladala. Syn si vypytal zazvorniky :) Dakujem velmi pekne za recept. Ukladam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia