Švédske zázvorové keksy - Anna´s Pepparkakor

Autor receptu: irenaw

Našla som na nete a musela som vyskúšať. Má to byť originál švédsky recept, dcéra autorky žije priamo "pri prameni" :-). Podľa nás chutia ako tie, ktoré sa predávajú v Ikea. Na skúšku stačí tretina rozpisu, z celého množstva vyjde asi 150 kúskov. Sú výborné napríklad k varenému vínu. Pre tých, čo nepoznajú tieto keksy, sú to korenisté sušienky, nie až tak zázvorové, nie až tak hrubé a nie až tak tvrdé ako naše zázvorníky... :O)

Suroviny

Postup

  1. Do misy preosiať múku, sódu a koreniny. V inej mise ušlahať šlahačku do tuha. V tretej mise našľahať maslo s cukrom do peny. Pomaly po častiach zašľahať do masla obilný sirup (predávajú v bio obchodoch) a šľahačku až vznikne krémovitá konzistencia. Pridať múku a vypracovať ľahké cesto. Z cesta vytvoriť okrúhlu placku a zabaliť do potravinovej fólie. Vložiť do chladničky aspoň na dve hodiny (až na dva dni).
  2. Predhriať rúru na 190°C. Rozdeliť cesto na malé časti na pomúčenej doske vyvaľkať na tenko cca 2-3 mm. Zvyšné cesto zatiaľ držať v chladničke. Vykrajovať kvietky, srdiečka alebo kolieska s priemerom cca 5 cm a opatrne lopatkou prenášať na plech na papier na pečenie asi 1,5 cm od seba. Cesto je dosť krehké, tak s ním treba pracovať opatrne. Nakoniec som ho vaľkala priamo na papieri na pečenie, preniesla na plech celý papier, vykrojila tvary a odstránila ´okolie´.
  3. Piecť 5-6 minút viac nie, ľahko zhoria. Nechať vychladnúť 1 minútu na plechu a potom na mriežke. Skladovať vo vzduchotesných nádobách.