Supervláčny citrónový zákusok fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 25. marca 2013
Supervláčny citrónový zákusok (fotorecept)
Foto: cesminaz

Kedže neustále hladám a veľmi rada skúšam nové recepty,som aj tentoraz natrafila na tento božský zákusok... Právom ho nazývam božským,lebo ja som ešte nikdy v Zobraziť celý popisKedže neustále hladám a veľmi rada skúšam nové recepty,som aj tentoraz natrafila na tento božský zákusok... Právom ho nazývam božským,lebo ja som ešte nikdy v živote neochutnala zákusok čo mal takúto citrónovú chuť a takú perfektnú vláčnosť,ako tento zákusok...a veľmi rada sa s vami o tento recept podelím.Recept pochádza zo stránky Chefkoch.de pod názvom Saftiger Zitronenkuchen...Obsah cukru je síce vysoký,no citrón to znesie :-)

20 minút
príprava
25-30 minút
na 140 °C

Suroviny

350 g
350 g
350 g (margarín)
6 ks
z 1 velkeho citróna
z 1 velkeho citróna
1
1
Poleva:
z 1 velkeho citróna
300 g




Postup

  1. 1

    V prvom rade si predhrejeme rúru na 140°C.Takže,postrúhanú citrónovú kôru,kryštálový cukor a maslo(ja som dala kocku RAMA) spolu dobre premiešame.Potom pridávame postupne ostatné prísady čiže,citrónovú šťavu,vanilkový cukor,vajícka a múku premiešanú s PDP.Túto zmes vylejeme do vymasteného múkou posypaného pekáča,alebo dajte mastný papier.Zmes v pekáči zarovnáme a dáme na 25-30min piecť.Pre istotu spravte skúšku ihlou :-)

    Supervláčny citrónový zákusok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa nám náš zákusok pečie,si pripravíme citrónovú polevu.A to tak,že šťavu z vyžmýkaného citróna si dáme do jednej hlbšej nádoby(ako 7dcl flaša) a pridávame knej po lyžici práškový cukor za stáleho mixovania.Takto šlaháme až do poslednej lyžici cukru.

    Supervláčny citrónový zákusok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ak je vaša poleva ešte stále pomerne riedka,tak pridajte ešte trocha cukor.Ona má byť ako omáčka,alebo hustý krém a maže sa na cesto bud lyžicou alebo silikonovým šťetcom.

    Supervláčny citrónový zákusok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked sa zákusok upiekol,dáme ho vychladnúť,ale ešte na letný(trocha teplý)nanesieme pomocou lyžice,alebo štetca našu polevu.

    Supervláčny citrónový zákusok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Celý zákusok pomažeme polevou a necháme vychladnúť.A potom ostáva už len naservírovať tento koláčik a vychutnať si jeho "FANTASTICKU" chuť a vláčnosť... Kto má rád citrónové,radím mu vyskúšať ho a uvidíte sami,že ho budete robit znova a znova... Dobrú chuť ;-D

    Supervláčny citrónový zákusok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    .....práve som dopiekla tento koláčik,ale tentoraz vtrocha hlbšom pekáči...Je perfektný,presne ako na prvý krát ked som ho piekla,len tentoraz som dala dokonca až 400g cukru,množstvo cukru záleží vždy od toho kolko citrónovej štavy máte :-) Ale podla možnosti zoberte vždy čím vädčší citron-má viac šťavy,alebo 1,5 citrónu normálnej velkosti.Ja zvyknem mat zvyčajne 1dl vyžmýkanej šťavy :-) To presne stačí a koláčik bude fantastický!!

    Supervláčny citrónový zákusok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ;-DD

    Supervláčny citrónový zákusok (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

aamm
určite vyskúšam,jednoduchý koláčik a isto chutný
pivonka
Naservírovaný ho máš úplne krásne a verím, že je výborný. Ja som myslela, že tá poleva má vsiaknuť a ochutiť cesto :-), ale si ma vyviedla z omylu. Zakladám, ale neviem, kedy upečiem, možno niekedy pre hostí. Snažím sa zhodiť ale je to striedavo oblačno. Tak by som si už dala niečo dobré upečené...
cesminaz
@pivonka ta poleva ma ostat na vrchu,to cesto je aj same uz dost chutne a ono same je uz vlacne bez tej polevy.Ale ta poleva tomu da este lepsiu a sviezejsiu chut ;-). Dakujem vam vsetkym za mile komentare :-)
zdenka1009
650 g cukru, 1 citrón šťava, no neviem či je to božské...nič vo zlom...strašne sladký...koláčik na pohľad sympatický.
1x temzy
cesminaz
@zdenka1009 650 g cukru a 2 citron stava...ano znie to dost sladko,ale po pravde to nieje take strasne sladke,lebo tam mas 2 citrony,aj ja som si to zo zaciatku myslela :-).Niekedy si mozme dovolit aj troska zhresit a dat si aj takyto sladuckyyyy zakusok ;-DD
cesminaz
a este co bysom chcela dodat,ze to mnozstvo cukru si uz kazdy moze prisposobit podla seba,ako mu chuti :-D niekto ma rad sladsie a niekto menej sladke.
ariela6
vyzera svieži ten tvoj kolačik a cukor samozrejme si každy da tolko kolko považuje pre seba za chutne ja si ukladam a vyskušam
helika92
Cesminaz: upečené, polovička koláčika zjedená ... výborný, jednoduchý a vynikajúci, naplnila som zmesou mrazeného lesného ovocia .. skvostné, fotky vkladať neviem, ale pokúsim sa. Ďakujem za recept.
cesminaz
@helika92 som velmi rada,ze vam chuti,urcite aj s ovocim bol skvely.Velka skoda,ze nevies vkladat fotky,ale napis redakcii,oni sem foto vlozia,hm.Dakujem aj ostatnym za komentare.
ajuschka
vyzera uzasne, mne tam ale chyba nejaky krem este.... hladaaaam hladaaaam ze co tam daaaam ;)
cesminaz
@ajuschka vobec nic tam uz nejde,ziadny krem :-) tento zakusok je dost stavnaty aj takto.Vyskusaj a uvidis ze mam pravdu ;-) Chuti tak,ako by cesto bolo nasiaknute dobrou citronovou limonadou..mnam
brmbuska
Konečne som vyriešila, čo upečiem na sviatky iné, ako zvyšok rodiny. Vďaka za recept, mňa potešil hlavne preto, že manžel nemá rád čokoládovú polevu. V sobotu pečiem...
aamm
ten koláčik je výborný, určite odporúčam, upiekla som a polka je zjedená a je naozaj šťavnatý, vďaka za recept
cesminaz
@brmbuska nech sa ti vydari a dufam(verim)ze bude chutit :-) daj vediet @aamm vdaka za vyskusanie receptu a som rada ze chutil ;-DD
brmbuska
koláčik upečený, rozvoniava.. Musím povedať, že cesto sa mi zdalo trochu tuhé, ale chutí výborne, má peknú farbu. No a poleváááá. Ja som dala cukru o polovicu menej a mala som ju brutálne hustú. Osobne by som to upravila tak, že aby vyzeral naozaj pekne, treba šťavu z dvoch citrónov a cca 400 g cukru. Inak tá poleva fantasticky dochutí celý koláč. Môj navrchu vyzeral vďaka poleve šeredne, tak som ho posypala kokosom a je to super. Chce to viac polevy, inak fakt výborná chuť.
cesminaz
@brmbuska to cesto by tuhe byt nemalo,moje bolo presne dobre take polotuhe.No a co sa tyka polevy...mala si ju menej koli tomu,ze si dala menej cukru,keby ze das 300g ako je pisane,mas jej presne dost-je to ako majoneza,cim viac oleja tym viac majonezy.A tu je to "cim viac cukru"tym viac polevy.Ja som tiez dala prvy krat len 200g cukru,a poleva bola velmi tekuta a taka cudna...ale druhy krat som dala 300g a bola "super".A este co sa tyka cesta,to je podla mna mukou,nieje "HLADKA ako HLADKA" slovenska je ina,madarska ina,rakuska zase ina...len nadpis maju ten isty...to mam uz odskusane a prave preto si stale znacim,ze sktorou mukou sa mi "TO ci TO"lepsie podarilo ;-) Ale dakujem za vyskusanie,pekne sviatky prajem...
brmbuska
Určite ho budem pekávať.. Ja teda uvarím čokoľvek, ale na pečenie talent nemám.. Chuť by bola, len šikovnosť mi v rukách chýba :-P Aj ja prajem pekné sviatky..
leomax
@cesminaz máš pravdu, koláčik je veľmi chutnučký. Kým manželka o poschodie vyššie pozerala nejaku blbosť v TV, mne sa podarilo upiecť tento jednoduchý a chutný zákusok. Prifrčala až na šíriacu sa vôňu a bola veľmi spokojná. Prajem pekne sviatky!
ericka
vyzerá naozaj ľahký a šťavnatý,určite vyskúšam..
wewitta
je výborný..práve som ho dopapala...trošku sa mi spodok chytil ale nič sa nepokazilo...a ta poleva na to...odporučam vyskušať..:-) Mňaaam :-******
jozka2
tvoj kolacik vyzera uzasne nadychany,musi to byt mnamka.
cesminaz
@jozka2 kolacik nielenze tak vyzera,ale aj taky "je" ;-) veru je to ozajstna "mnamka"...ta jeho citronova chut robi cloveka zavislym :-))) to myslim vazne! Kazdy kto ma citronove rad,bude tento kolacik zboznovat ;-)) ako my.
eviana
@cesminaz , tento koláčik vyzerá tak úžasne, že idem pozhŕňat suroviny a ak mám všetky idem ho upiecť... nádherný :) Dám vedieť :)
cesminaz
mila @eviana som si ista,ze ti tento kolacik bude chutit ;-) je naozaj fantasticky!! Zakazdym ked ho upeciem,neviem sa zdrzat pri jednom ci dvoch kuskoch :-))) ma taku fantasticku citronovu chut,ze sa neviem dojest!!!-to je jedina chyba,ktoru ma tento kolacik :-)))Prosim daj potom vediet :-)
vilma1974
Těsto bylo tužší,ale naředila jsem mlékem,aby šlo vylít na plech.Jinak je to supr.Taky jsem si myslela že to bude moc sladké,ale není.Supr a vřele doporučuju
eviana
@cesminaz milá, takže ako som sľúbila dávam vedieť... až dnes som sa dostala k jeho pečeniu, bo keď bol čas, neboli citróny, keď boli citróny nebol čas... Koláčik som trošku prispôsobila našim chutiam, ubrala cukor o 100 g a len tak narychlo som ho namiesto cukrovo-citrónovej polevy poliala čerstvou pomarančovou šťavou. Je výborný, ľahučký, krehký, voňavý, vláčny... dokonalý. Ďakujem za skvelý recept, teším sa na ďalšie Tvoje recepty, ktoré rada vyskúšam ♥



cesminaz
@vilma1974 cesto sa az tak neleje,ale nieje ani priliz tuhe..vidiet to na fotke c.1.Ono to mozno znie velmi sladke,lebo tam ide tolko cukru,ale sladke jeto akurat podla mna,lebo ten cukor a citron sa vyvazuju.Dakujem za komentik a za vyskusanie receptu :-)
cesminaz
@eviana som velmi rada,ze davas vediet ako to dopadlo :-)) Presne ako pises,kazdy si moze recept prisposobit svojej chuti,ako napr.ty,ze si dala menej cukru.Ja osobne zboznujem tento kolacik presne takto,ako je v recepte..mnaam.Ale paci sa mi aj napad s tou pomarancovou stavou ;-) urcite bol tiez skvely,nabuduce vyskusam! Mozno spravim aj s pomarancovou polevou :) Ale ak budes mat nabuduce naladu a cas,doporucujem ti raz ho vyskusat aj s touto citronovou polevou ;-) Dakujem mila @eviana ze si sa spätne ozvala a za tvoju peknu fotku ;-D
salonka77
Skusali sme vas recept a mozem povedat, ze zakusok nema chybu. Fantasticky, stavnaty, chutny, no proste na jednotku!!! Budeme ho robit casto, zachutil celej rodine :)
cesminaz
@salonka77 Som naozaj velmi rada,ze vam zakusok chutil ;-) ...je naozaj az "nebezpecne" chutny :-))) Dakujem za vyskusanie a aj za vas komentik ;-)
hrabenka
hezky podvecer preji -recept jsem vyzkousela a byl fantasticky-jen jsem musela pridat do testa trosku mleka asi 1.5deci poleva mi nevysla na cely plech ,ale vubec to nevadilo -sklidil veliky uspech i u meho pritele ,ktery na sladke moc neni-dekuji
cesminaz
@hrabenka :-) dakujem pekne za vas komentar a o skusenost s tymto receptom.Je mozne,ze u vas je ina muka..iny typ muky.Nieje hladka ako hladka,uz podla skusenosti viem,ze ich je viacero cisiel napr.W480 alebo BL55 atd. Tento zakusok som robila s W480 hladkou mukou,ale ak taku nemate,tak musite zial sami zistit,ze ktora hladka by bola najidealnejsia :-) alebo mozno pridat trocha mlieka do cesta ak ta vasa muka viac zahusti-presne ako vy pisete,ze ste museli pridat mlieko.Na uvodnej fotke som piekla v 35x25cm pekaci a väcsinou peciem vzdy vtom a poleva mi vzdy vystaci.Musite ju rozotriet stetcom,alebo lyzicou,kym je cesto letne,pojde to lahsie.Zoberete bud 1veeelky citron,alebo 2 memsie na polevu-to uplne postaci.Pre istotu berte radsej 2 citron stale,ved na veeeelky citron natrafi clovek zriedka ;-)) Dakujem @hrabenka za vyskusanie mojho receptu a som rada,ze chutil :-) a dufam,ze sa vam nabuduce podari bez problemov ;-D
slahacka
ahoj, kolacik vyzera uzasne, chcem ho vyskusat, mohla by si mi prosim ta povedat aky velky plech si pouzila?
cesminaz
@slahacka na hornom obrazku som pouzila plech vnutorneho rozmeru 35x25cm a na fotke c.6 a c.7 som piekla v rozmere 30x22cm :-) Budem velmi rada,ak vyskusas a dufam ze ti bude takisto chutit ako nam ;-) Daj vediet potom,dakujem ;-P
catalita30
U mna za 5*, peciem ho pravidelne, len do cesta davam polovicu cukru, nam taka sladkost uplne staci. Idem ho aj teraz prave robit.
cesminaz
@catalita30 reagujem trocha neskoro,ale az teraz som nasla tvoj komentar v Spame :-/ Som velmi rada,ze vam zakusok tak chuti,potesila si ma :-) Cukor si uz kazdy da podla svojho gusta,nam je to takto presne dobre sladke ;-P Prajem pekny den.
diducko
nepeciem casto, ale tento kolacik ma zaujal. mam rada ovocne kolaciky a tento citronovy vsetkym odporucam. Je vynikajuci!!!
cesminaz
@diducko (7.12.2019 11:37)

vdaka pekne za správu :-) Tento je aj u nas velmi oblúbený hoci som ho už dávnejšie nerobila.
musce
Tých 140 stupňov je v poriadku,mne sa to vidí málo.dakujem za odpoveď
smolkka
Koláč je vláčny, chutný. Dala som doň menej cukru a aj som ho piekla dlhšie o 10 minút ako v recepte. Určite ho budem robiť aj naďalej. dakujem
cesminaz
@smolkka (9.5.2021 22:28)

Dakujem za odozvu, som rada že chutilo :-) Pravdaže si to-čo môže každý prispôsobiť, pre nás je TOP takto ako je :-)
lulens
@cesminaz prosim vas, mozem pouzit miesto citrónov pomaranče? Zeby bol pomarančový nie citrónový? Chcem len vyskúšať ale inak robievame pravidelne podla vášho receptu a je výborný :)
cesminaz
@lulens (6.6.2022 14:27)

Prepáč, že reagujem tak neskoro. Podla mňa by sa to kludne dalo nahradiť, treba skúsiť. Len ja by som odporučila do pomarančovej šťavy pridať aj trocha citrónovej, aj do cesta aj do polevy. Zvýrazní to konečnú pomarančovú chuť 🙂 Ak raz skúsiš, tak daj vedieť prosím, možno sa tvoja skúsenosť zíde aj inému.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia