Šunka v aspiku

Šunka v aspiku

Autor receptu: redakcia

Táto pochúťka je špecialitou z oblasti Burgundska vo Francúzsku. Je elegantným predjedlom pre návštevy, ale aj vynikajúcou pochúťkou na večeru.

2
porcie
20 (+ tuhnutie) minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cibule ošúpeme a každú prerežeme na tri časti. Mrkvy ošúpeme a prerežeme na polovice. Stonkový zeler zbavíme vláskov a pozdĺžne rozkrojíme.
  2. Do veľkého hrnca dáme bravčové koleno, cibuľu, mrkvu, zeler, 5 stoniek petržlenovej vňate, celé čierne korenie, bobkové listy, tymian, víno a zalejeme asi 4,5 l vody. Privedieme do varu, potom znížime na nízky ohrev a varíme asi dve a pol hodiny. Potom precedíme cez jemnú gázu do menšieho hrnca a redukujeme varom na dva litre.
  3. Oddelíme 350 ml vývaru, posypeme želatínou a necháme odpočinúť 10 minút bez miešania. Potom zmiešame so zostávajúcim vývarom a počkáme 8 – 12 minút, kým začne mierne hustnúť.
  4. Do uzatvárateľnej potravinovej nádoby rozložíme na kocky nasekanú šunku, najemno nakrájanú šalotku, pretlačený cesnak a zvyšnú nasekanú petržlenovú vňať. Zalejeme želatínou, prikryjeme potravinovou fóliou, zatvoríme a dáme aspoň na 12 hodín do chladničky.
  5. Pred servírovaním vyberieme z chladničky, preklopíme na dosku, nakrájame na plátky a podávame s dijonskou horčicou, kyslými uhorkami a chlebom. V chladničke vydrží tri dni.