Šťuka plnená hlivou ustricovou

Autor receptu: eraserhead

Šťuka severná (Esox lucius)

25 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Postup

  1. Ak máte možnosť použiť čerstvú - živú, urobte tak. Keď budete pitvať rybu berte do úvahy že čím menší rez spravíte o toľko budete neskôr menej šiť. Na druhej strane však čím dlhší bude rez tým lepšie zbavíte rybu vnútorností a neporušíte ich (odložíme si ikry, pečeň).
  2. Cibuľu a cesnak necháme prevoniať na oleji a do mäkka.
  3. Pridáme nasekanú čerstvú hlivu a petržlenovú vňať.
  4. Po chvíli pridáme šťavu z citróna. A dusíme 10-15 minút.
  5. Šťuku jemne osolíme a okoreníme zvnútra. Rybu si z časti zašijeme a naplníme vymačkanou (zbavenou tekutiny) zmesou hlivy a petržlenu. Tú tekutinu čo vymačkáme si odložíme.
  6. Nakoniec rybu dôkladne zašijeme aby počas pečenia plnka nevytiekla.
  7. Rybu jemne potrieme olejom osolíme a okoreníme. Dáme piecť do vyhriatej rúry 200°C na 40 minút. (závisí od veľkosti ryby). Počas pečenia ak by sa príliš vysúšala a aby náhodou nepraskala koža polievame tekutinou čo nám ostala z hlivy.
  8. Hotovo.