Studený boršč / Šaltibarščiai (fotorecept)

Studený boršč / Šaltibarščiai (fotorecept)
Foto: rusaliena
rusalienaRusaliena, recept pridal: 4. mája 2012 22:22Ďalšie jeho recepty

Tradičná litovská studená polievka. Nepoznám nič lepšie do sparných letných dní.

Suroviny

6
porcií
20
minút
príprava

Postup prípravy receptu

1

Nakrájame si repu (zaváranú, alebo varenú) na tenké pásiky, uhorku na malé kocky, cibuľku na kolieska. Poriadne zasypeme kôprom (naozaj ním netreba šetriť).
Studený boršč / Šaltibarščiai (fotorecept) - obrázok 1

2

Uvaríme tri vajíčka, nakrájame na malé kocky a pridáme k zelenine.
Studený boršč / Šaltibarščiai (fotorecept) - obrázok 2

3

Zalejeme kefírom (vznike úžasná ružová farba) a pridáme približne 3 dcl vody. Ak je polievka veľmi hustá, pridávame vodu, naopak, ak je riedka, dáme viac kefíru. Pridáme pol kelímka smotany, poriadne osolíme a necháme v chladničke pár hodín odležať.
Studený boršč / Šaltibarščiai (fotorecept) - obrázok 3

4

Podávame so smotanou a pečenými zemiakmi (hladoš si, samozrejme, musel upiecť aj klobásku:D).
Studený boršč / Šaltibarščiai (fotorecept) - obrázok 4



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • hubata, 5. mája 2012 o 07:19
    ííha, zeleninový boršč? Ech, uložím do KK aj keď nemám záhradu, určite raz bude a potom si takúto krásu navarím. Vďaka za recept


  • zdezda, 5. mája 2012 o 07:54
    supeeer, urobím si :-), včera som si tiež robila cviklovú dobrotu, uvarenú, postrúhanú cviklu som zmiešala s postrúhaným, naloženým chrenom a kyslou smotanou pomiešanou s tatrskou(vlastnou) v pomere 1:1. Budem to aj o chvíľu raňajkovať, mňaaam :-)


  • izabella929, 5. mája 2012 o 08:14
    zaujímavý:) pekný recept...)


  • zinnajdha, 5. mája 2012 o 08:17
    To musí byť veľmi fajné. Možno už aj dnes urobím...


  • danculka, 5. mája 2012 o 10:01
    Stojí za vyskúšanie...


  • rusaliena, 5. mája 2012 o 11:43
    @zdezda to znie dobre (aj keď ja by som asi nahradila tatarku, moc ju neľúbim). Dávaš si to na chlebík?


  • julica, 5. mája 2012 o 13:40
    No to je teda super recept. Obsahuje všetko, čo mám rada, kôpor, uhorky, vajce, no najmä cviklu! Nedávno som pikla aj brownies, do ktorého šlo pol kila cvikly, naozaj vydarené.


  • laali, 5. mája 2012 o 15:22
    Tak toto som jedavala na stáži v Lotyšsku, je to fakt mňamka, teším sa keď si ju aj sama spravím :)


  • rusaliena, 5. mája 2012 o 15:38
    @laali áno, polievka sa jedáva aj v Lotyšsku (tam pod názvom aukstā zupa). Lotyši do nej ale často pridávajú varené zemiaky. Mne viac chutí takto s varenými ako prílohou:).


  • rusaliena, 5. mája 2012 o 15:45
    *teda s pečenými:)


  • marianne69, 5. mája 2012 o 17:20
    toto bude vynikajuce,cvikle mam,ze ju mozem rozdavat,bude na buduci tyzden,dakujem


  • frauakbari, 5. mája 2012 o 19:58
    keby som mala v chladničke kefír,uhorku a kôpor tak si ju urobím aj hneď...škoda takto musím čakať na pondelkový nákup...ale už teraz sa teším ako ochutnám :P


  • babav, 5. mája 2012 o 20:44
    Vsetko chutne a zdrave ...bez varenia .Vdaka za tento krasny recept!


  • rusaliena, 5. mája 2012 o 21:51
    Budem rada, ak všetci napíšete, či vám chutila:)


  • zdezda, 5. mája 2012 o 22:31
    @rusaliena , ja ten môj šalátik jem len tak, alebo k mäsku :-) som všežravec, tak som to zdedila :-))))) tatarku si robím sama doma, mám ju aj tu uverejnenú, pá


  • marianne69, 7. mája 2012 o 18:47
    tak som si spomenula,stale som rozmyslala,kde som to uz videla,,toto si nosila koleginka-Litovka v krabicke na break,recept som nevypytala a som rada,ze si ho tu dala,tlacim a v tyzdni bude...


  • rybarkuchar, 7. mája 2012 o 19:31
    Waw - si ma dostala. Neskromne som si myslel, že o borščoch viem dosť. A ajhľa. Vďaka, určite vyskúšam


  • rusaliena, 8. mája 2012 o 14:50
    ďakujem za pekné komentáre:)


  • milad, 12. septembra 2012 o 20:23
    Konečne som ju našla!!!!! Túto polievku hľadám už asi 13 rokov, vtedy sme boli s dcérou a deckami zo súboru na festivale Ežeru sietuva v Litve. Toto sme tam jedli a veľmi nám chutilo. Ďakujem za receptík!


  • rusaliena, 26. septembra 2012 o 13:09
    @milad tak to som veľmi rada, že som pomohla:)


  • enelyen, 12. októbra 2012 o 15:35
    O tejto polievke som sa dozvedela až toto leto a je super :) ... Len by som chcela dodať, že niektorí Litovci ju robia aj na trošilinku iný spôsob (aspoň tí, s ktorými sme ju robili). A to s postrúhanou repou a varenými zemiakmi. Od tej viac nastrúhanej repy (aj so šťavou/kompótovým nálevom) chytí polievka ešte krajšiu farbu. Smotana sa priamo do polievky nedávala vôbec, len na vrch do taniera ako dekorácia. A môže sa riediť aj mliekom miesto vody.. Ale to sú naozaj len detaily a záleží od toho ako komu chutí :) ...
    A takto vyzerala tá "naša":


  • enelyen, 12. októbra 2012 o 15:35
    [IMG]

    [/IMG]


  • rusaliena, 3. novembra 2012 o 17:23
    krásna farba, naozaj:)


  • gabriele, 21. júna 2013 o 13:15
    vyborna polievocka...osviezujuca...ako vysita do tychto horucav :)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Paradajkový paprikáš
Rajčina mala a má v našej rodinnej kuchyni dosť rozporné miesto. Túto plodinu peruánskych Indiánov pestujeme od čias, čo si pamätám.

Tvrďáci vyšli z módy, ženy preferujú citlivých mužov
- Inzercia -
Tradičný obdiv k drsňákom sa pomaly vytráca, svaly a sila prestávajú byť v kurze.

Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


TOPlist