Foto: jerica
@jerica je nedeľa, koláč na stole nesmie chýbať, len aký spraviť aby som netrávila pri práci na koláči veľa času,potrebovala som rúru na Zobraziť celý popis@jerica je nedeľa, koláč na stole nesmie chýbať, len aký spraviť aby som netrávila pri práci na koláči veľa času,potrebovala som rúru na kačicu , nič iné ma nenapadlo vybrať z chladničky štrúdľové cesto a ide sa na vec.
porcií
príprava
na 160-180 °C
Postup
-
1
Rozvinieme si hotové lístkové cesto , stred kde bude plnka natriem roztopeným maslom,nešetrím:-) foto zaznamenané dnes ráno 8.22
-
2
na stred cesta dáme pomletý mak ktorý som zmiešala s vanilkovým a krupicovým cukrom
-
3
na makovú zmes dám nastrúhané jablká , vždy strúham na nožíku čo je na uhorky, ešte aby som nezabudla, na jednej strane cesta ktorú preložím na vrch, spravím radielkom ryhy (viď foto)
-
4
roztopeným maslom dobre pokvapkám
-
5
na jablká som dala zomletý mak ktorý som zmiešala s vanilkovým a krupicovým cukrom,konce preložím a hladkú stranu cesta preklopím na plnku (nepridala som škoricu ani korenie do jablkového závinu , pre pálenie záhy)
-
6
kraj cesta potriem rozšlľahaným vajíčkom , závin preložím druhou polovicou cesta
-
7
závin potrieme rozšľahaným vajíčkom ,dáme na plech , pečieme 35-40"minút , 160-180°C
-
8
upečené , hotovo , poobede ku kávičke :-) foto zaznamenané dnes 9.15h
-
9
neudávam množstvá prísad , je na každej aké a koľko si dá na záviny surovín s prísadami , pre mňa bolo dôležité že to bolo rýchlo a chutne . Po obede pri kávičke ,
(ukladám si ho a najbližšie vyskúšam)
Doporučujem skúsiť hotové lístkové cesto je s tým ľahká práca,rýchlo ale aj chutne spravená štrúdla,cesto po upečení je jemne chrumkavé. Samozrejme že som to mala rýchlo spravené,deň predtým,večer pri telke som si očistila jablká a ráno skoro som pomlela toho ročný mak,tak sa mi mohlo rýchlo pracovať.
Mám vo zvyku aj na polievku si vždy nachystať zeleninu v sobotu večer a nedeľná polievka je "co by dub".
Takto štrúdlu sa oplatí spraviť , nič tým nepokazíte. Viem si predstaviť ako si niektorá poviete ,veď to poznám nič nové pod slnkom ,ale pre inšpiráciu "čo mám rýchlo upiecť" si myslím že je to dobré pripomenutie:-) .
Pekný končiaci sa víkend, a ešte krajší začínajúci sa týždeň :-)