ŠTRÚDĽA - rýchlo a chutne fotorecept

jerica - fotkajerica, 25. septembra 2011
ŠTRÚDĽA - rýchlo a chutne (fotorecept)
Foto: jerica

@jerica je nedeľa, koláč na stole nesmie chýbať, len aký spraviť aby som netrávila pri práci na koláči veľa času,potrebovala som rúru na Zobraziť celý popis@jerica je nedeľa, koláč na stole nesmie chýbať, len aký spraviť aby som netrávila pri práci na koláči veľa času,potrebovala som rúru na kačicu , nič iné ma nenapadlo vybrať z chladničky štrúdľové cesto a ide sa na vec.

20
porcií
10 minút
príprava
40 minút
na 160-180 °C

Suroviny

2 ks
 rozpustené
2 bal




Postup

  1. 1

    Rozvinieme si hotové lístkové cesto , stred kde bude plnka natriem roztopeným maslom,nešetrím:-) foto zaznamenané dnes ráno 8.22

    ŠTRÚDĽA - rýchlo a chutne (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    na stred cesta dáme pomletý mak ktorý som zmiešala s vanilkovým a krupicovým cukrom

    ŠTRÚDĽA - rýchlo a chutne (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    na makovú zmes dám nastrúhané jablká , vždy strúham na nožíku čo je na uhorky, ešte aby som nezabudla, na jednej strane cesta ktorú preložím na vrch, spravím radielkom ryhy (viď foto)

    ŠTRÚDĽA - rýchlo a chutne (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    roztopeným maslom dobre pokvapkám

    ŠTRÚDĽA - rýchlo a chutne (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    na jablká som dala zomletý mak ktorý som zmiešala s vanilkovým a krupicovým cukrom,konce preložím a hladkú stranu cesta preklopím na plnku (nepridala som škoricu ani korenie do jablkového závinu , pre pálenie záhy)

    ŠTRÚDĽA - rýchlo a chutne (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    kraj cesta potriem rozšlľahaným vajíčkom , závin preložím druhou polovicou cesta

    ŠTRÚDĽA - rýchlo a chutne (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    závin potrieme rozšľahaným vajíčkom ,dáme na plech , pečieme 35-40"minút , 160-180°C

    ŠTRÚDĽA - rýchlo a chutne (fotorecept)  - obrázok 7
  8. 8

    upečené , hotovo , poobede ku kávičke :-) foto zaznamenané dnes 9.15h

    ŠTRÚDĽA - rýchlo a chutne (fotorecept)  - obrázok 8
  9. 9

    neudávam množstvá prísad , je na každej aké a koľko si dá na záviny surovín s prísadami , pre mňa bolo dôležité že to bolo rýchlo a chutne . Po obede pri kávičke ,

    ŠTRÚDĽA - rýchlo a chutne (fotorecept)  - obrázok 9

Diskusia k receptu

grandma
Vyzerá to fantasticky , mám jablká aj mak - určite upečiem, mňam!
alexdidi
Rýchly a dobrý závin....používaš však dva pojmy, raz lístkové a raz štrúdľové cesto a to je rozdiel....podľa postupu sa jedá iste o lístkové
tatranka
Tiež takto zvyknem na rýchlo pracovať s lístkovým,hotovým cestom.Výsledok je výborný.
ola111
Mňam,mak a jablká,výborná kombinácia,aspoň pre mňa určite.
jamarlen
si naozaj rýchla @jerica :)))neviem či by sme to stihli v tom čase, a ešte také pekné, mne trvá dlho mletie maku, manželke chystanie plechov, v jedení sme však rýchli obaja:)) používame však radšej to závinové tenučké cesto, lebo vieme koľko a akého tuku potom dovnútra dávame.
bibia1
lístkové cesto je neskutočné, robiem aj takúto roládku, alebo s tvarohom z hrozienkami, sú krásne, @jerica
babi
Lístkové cesto, je najlepšia vec, na rýchlu prípravu či už sladkého,alebo slaného koláčika a preto ho mám vždy v mrazničke. Už sa teším keď nám dozrejú jablčka, vtedy tákúto maškrtu robievam často, ale nie len s makom ale aj s orechami je to výborné
pirosinka
koláč vyzerá veľmi chutne a výborne nafotený celý postup...
(ukladám si ho a najbližšie vyskúšam)
akeber
krásne nafotené aj štrúdla určite chutná.....pripomenulo mi to moju starkú....keď ťahala cesto...ja som ešte štrúdle nepiekla ale z lístkového vyskúšam :))
sovka62
Ako maľované. Aj ja štrúdle natieram vajcom, páčia sa mi také lesklé a chrumkavé na vrchu, hoci vo väčšine receptov sa štrúdľa nenatiera, len pocukruje po upečení. Zajtra tuším upečiem aj ja, namiesto jabĺk dám hrozno, potrebujem ho minúť.
coldbery
vyzerá veľmi chutne.....určite si ho urobím...jabĺčka a mak to su moje ingredencie....:))))
evusik
@jerica aj ja robím presne takto isto, je to rýchlovka a veľmi dobrá a tiež potieram vajíčkom, najväčšia bitka je u nás o končeky preto robím z jedného lístkového cesta dve malé štrúdličky... pre môjho muža je to jeden z najlepších zákuskov .-)
kata50
Kvalitná mňamka ! Rýchlo a kvalitne urobené - perfektne nafotené. Páčia sa mi tie zárezy na povrchu štrúdle.
ketty3811
ja niesom veľká pekárka,ale toto by som mohla zvládnuť.:-) Je to rýchle a chutné.Pekný tanierik so šálkou.:-))
jerica
Tak už som sa dostala k zlodejovi času,idem na to aby som vám všetkým poďakovala za milé komenty,@3sandra3 jablká na uhorkovom nožíku strúhadla sa strúhajú dobre,doma sme strúhali takto a ja pokračujem v tradícii aj strúhania,mne to príde rýchlo a nie je to ako pomazánka,nemusí sa pridávať žiadne zahusťovanie maizenou alebo zlatým klasom,nedávala som ani hrozienka,aj tak bola výborná,netreba šetriť maslom ale ani aj jablkami, šťava ktorá sa pustí počas pečenia z jabĺk je v maku,je to sen v ústach.
Doporučujem skúsiť hotové lístkové cesto je s tým ľahká práca,rýchlo ale aj chutne spravená štrúdla,cesto po upečení je jemne chrumkavé. Samozrejme že som to mala rýchlo spravené,deň predtým,večer pri telke som si očistila jablká a ráno skoro som pomlela toho ročný mak,tak sa mi mohlo rýchlo pracovať.
Mám vo zvyku aj na polievku si vždy nachystať zeleninu v sobotu večer a nedeľná polievka je "co by dub".
Takto štrúdlu sa oplatí spraviť , nič tým nepokazíte. Viem si predstaviť ako si niektorá poviete ,veď to poznám nič nové pod slnkom ,ale pre inšpiráciu "čo mám rýchlo upiecť" si myslím že je to dobré pripomenutie:-) .
medovnicek
mne sa veľmi páči nápad so strúhaním jabĺčok a taktiež to ryhovanie, krásne potom štrúdle vyzerajú
kuchticka
@jerica , si majster v kuchyni :-)) Velmi napadita, sikovna, rychla. Rada citam vsetky tvoje recepty (skoda, ze nemam cas citat vsetky, co na Varechu denne chodia, iba obcas nejaky). Ked robim strudlu, nesmeju chybat orechy.
janger
Jarmilka, mam v mraznicke hotovu mrazenu strudlu jablkovu...Ta je teda este rychlejsia ;-))). Hoci je tiez dobra, ale tejto tvojej sa vzhladom a ani chutou nevyrovna.
gianni
mnam , vyzerá dobre ,ked príde priatel z tyzdnovky určite spravím
cica2
nádherné fotky, ako z katalógu ( nádherné zátišie, palma, okno... a aj štrúdla sa ti supér vydarila!:)
hanach
už kvôli tomu hrnčeku, ktorý som aj ja dostala od syna k medzinárodnému dňu žien mu urobím takúto štrudličku. ja robievam len kysnutú ale teraz nie je veľa času. dík za nápad .
1947
pekne urobené idem to spraviť podľa Teba ďakujem.
luss44
@Jerica je to fakt šikovné, urobené za chvíľu, aj tie jablká na plátky majú svoje čaro. Je pravda, že mi tam chýba škorica, nabudúce dám. Urobila som tri menšie štrúdle, máme viac končekov:) Vďaka za tip, bol to viac-menej náhodný nález, len som tu tak ráno blúdila pri káve, klasickú točenú štrúdľu som mala v hlave už od včera, tak som ju vymenila za túto Tvoju. Dcéry sa vrátili dnes z lyžovačky, tak sa potešili, je to ich obľúbený dezert.


2x jerica a haji
jerica
@Luss44 (4.2.2018 14:38) ďakujem za milú spravičku, hlavne po takom čase keď som recept vkladala. Aj pre mňa je dobre pripomenutie, určite príde vhod aj v týždni. Dnes jablkové pité podľa môjho pridaného receptu .
Pekný končiaci sa víkend, a ešte krajší začínajúci sa týždeň :-)

1x luss44
jerica
@Luss44 (4.2.2018 14:38) Až teraz to vidím s foto, ďakujem aj za foto, na pc je to iné ako v mobile.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia