Strapaté loptičky

vavan - fotkavavan, 8. decembra 2012

hotové čobydup bez pracného vykrajovania,tento recept mám z časopisu ktorý mi doniesol brat s pobytu v Chorvátsku

34
porcií
18-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
350 g
150 g
štipka
z 1/2 citróna
1
2
2 PL (rum)
200 g
Na obaľovanie:
150 g stredno nasekané a opražené
 alebo
2
Čokoládová poleva:
100 g
40 g




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny si dáme na dosku a vypracujeme hladké cesto.Vypracované cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na 1 hodinu do chladničky.

    Strapaté loptičky - obrázok 1
  2. 2

    Plech na pečenie si vyložíme pečiacim papierom.Zo stuhnutého cesta tvarujeme guličky veľkosti vlašského orechu (12g) a máčame ich vo vidličkou roztrepaných 2 bielkach .Obaľujeme ich v opražených lieskovcoch alebo v kokose.Ukladáme ich na plech.Pečieme pri teplote 180°C 18-20minút. Praženie lieskovcov: Lieskovce rozložíme na plech a v rúre vyhriatej na 180 °C ich nasucho opražíme 8-10 minút. preložíme na utierku a oriešky zabalíme V utierke oriešky vyšúchame aby sme sa zbavili šupky.

    Strapaté loptičky - obrázok 2
  3. 3

    kokosové.

    Strapaté loptičky - obrázok 3
  4. 4

    Čokoládu s maslom rozpustíme nad parou a spájame po dva čokopolevou lepšie je dávať polevu malou lyžičkou.

    Strapaté loptičky - obrázok 4
  5. 5

    po upečení nie sú s nich guľky ale pologulky pri pečení sa sami splasknú Kokosové môžete spájať s bielou čokopolevou alebo z citrónovým maslom,citrónové maslo som robila podľa receptu od palokuchki.Keď budete plniť citrónovým maslom treba plniť pred podávaním a skladovať v chladničke.Plnené čokoládou môžte plniť hneď a skladovať v dóze alebo v krabici v komore alebo na balkóne

    Strapaté loptičky - obrázok 5
  6. 6

    Sladkú dobrú chuť a príjemne vianočné pečenie!

    Strapaté loptičky - obrázok 6

Diskusia k receptu

vierik
Krásne loptičky,ešte som ich ani nevidela,ani nerobila.Tak sa mi páčia,že by som ich chcela urobiť,zaujímalo by ma za koľko asi zmäknú,ďakujem.
vavan
@vierik oni sú jedlé hneď,vnútri sú mäkké a na vrchu sú od orieškov chrumkavé len ak budeš plniť kokosové citrónovým maslom tie treba
plniť až pred podávaním keďže je varené z vajec a uschovať v chladničke, čokoládove môžu byť vonku a naplnené hneď uschované v dóze v komore
katarina1959
Nepoznám, ale rada by som na sviatky upiekla. Nie je mi jasné , na obr. 2 sú guľky a keď sa spájajú už len pologuľky. Oni sa rozrežú, alebo to vidí zle?
45678
@vavan , to je úžasná cukrovinka, ja by som ju vôbec neplnila ani nelepila, mne sa to páči aj ako suché pečivo,myslíš, že by to bolo jedlé ? :-) máš ich nádherné.
vavan
@45678 Jasné že sú jedlé aj bez plnenia ,vďaka za pochvalu
palokuchki
@vavan , ta uvodna fotka je nadherna. Kolaciky si ukladam a tiez aj vyskusam. Som rada, ze si spokojna s tym receptom. Ja som vcera robila citronove kolieska a chystala som sa, ze ich tiez naplnim s tym citronovym maslom. Mam este jeden recept kde sa nedava maslo, ale sa to zahustuje mukou. Vyskusam teraz ten, mozno to nebude musiet byt stale v chladnicke.
sladkacokolada
veľmi pekné fotky aj recept, chcela by som sa spýtať či treba oriešky piecť , keď sa pečú ešte raz aj sgulkami? nestačilo by ich piecť iba raz?
nana71
krásne :) tieto koláčiky poznám pod názvom krešenty www.coolinarika.com
vavan
@nana71 ja mám tento recept z časopisu Dobra hrana ktoré mi priniesol brat s pobytu v Chorvátsku,keďže vie že som závisláčka na recepty,kde bol so svojim kolegom ktorý tu pracuje dlhé roky na Slovensku a odtiaľ pochádza ten mi to preložil,ale vďaka za tip prekladateľa mám:-) ja že sa podelím z dievčencami o niečo nové
nepoznané ako vidím niektorý ich poznajú
vavan
@palokuchki Ďakujem za pochvalu to vždy poteší to je neporovateľné s tým kupovaným a ako píšeš o tom druhom až tam nejdú vajcia tak to môže stáť vonku,však dúfam že sa s nami podelíš o recepis.
@sladkacokolada to ma vôbec nenapadlo a už som ich robila viackrát:)
takto sú aspoň voňavejšie.
sneica
naozaj krasne gulky...oriesky ako z rozpravky...
anaska
Dobrý nápad s tými guľkami a krásne si ho zrealizovala. Vďaka za recept.
slavka11
Pred chvilkou som ich dopiekla ale polovicu som robila tak ze nebola namacana v bielku. Zobralo to menej kokosu ale uplne to postacuje a ich vrch nie je popraskany. To len keby niekto chcel skusit aj takto to ide.
Uz sa tesim na tu citronovu plnku ta bude najlepsia na svete
alexdidi
@vavan ,tieto tvoje koláčiky vyzerajú veľmi pekne a chutne.Predtým som ich prehliadla iste preto,že nemáš hlavné foto a tie zvyčajne ani nepozerám(určite nie som sama).To posledné tvoje foto vyzerá pekne,nemôžeš si ho dať ako hlavný obrázok?
vavan
@slavka11 to som rada že sa ti vydarili aj bez máčania v bielku ani ja som ich nemala moc popraskané aj keď som ich máčala v bielku sem tam sa jeden našiel a k tej plnke nebudeš potrebovať
ani koláčiky taká je dobrá:-)
vavan
@alexdidi tá fotka tam bola som si veru nevšimla že som ju omylom
vymazala ale už som ju nahodila vďaka za info.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia