Strapačky s kyslou kapustou

Juraj Papai
šéfkuchár Slovenskej reštaurácie v Bratislave, 24. júna 2010
Strapačky s kyslou kapustou
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie

Suroviny

800 g
250 g
100 g
80 g
120 g
320 g
120 g




Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky opláchneme, najemno nastrúhame, necháme odstáť a časť vody scedíme. Do postrúhaných zemiakov pridáme preosiatu múku, osolíme a dobre premiešame.

  2. 2

    Pripravené cesto pretlačíme do osolenej vriacej vody cez sito na halušky. Pretlačením vzniknuté drobné halušky zľahka premiešame a varíme asi 8-10 minút. Uvarené halušky vyberieme z vody cedidlom, necháme odkvapkať.

  3. 3

    Očistenú cibuľu pokrájame nadrobno a opražíme na masti dozlata. Pridáme poprekrajovanú kyslú kapustu, častejšie premiešavame, aby sa odparila všetka voda. Do takto pripravenej kapusty vložíme odkvapkané halušky, zľahka premiešame, podľa potreby zohrejeme.

  4. 4

    Náš tip: Pri podávaní prelejeme každú porciu na tanieri preškvarenou a na malé kocky pokrájanou slaninkou.

Diskusia k receptu

budkar
Ja považujem pridávanie hladkej múky za snhu znížiť stráviteľnosť halušiek. Pretože v našom kraji sa nakladá kapusta na zimu s cibuľou nepotrebujem pod kapustu pridávať cibuľu a tiež kapustu nedusím. Je to vec chuti a zvyku. Moje strapačky sú zásadne na chrumkajúcej nedusenej kyslej kapuste.
marienka44
Je to moje najoblubenejsie jedlo od detstva. Ani ja do cesta nepridavam vajce, ako to robia niektori kuchari. Kvitujem, ze sa zlala prebytocna voda, lebo by bolo treba viacej múky pridat a vtedy by boli halusky tvrdé. Halusky hadzem z lopárika /dienko/, ako ma naucila moja neb. mama. Posledné várky halusiek oplachujem pod tecucou vodou, aby neboli slizké. Aj davam surovu domacu kyslú kapustu. Treba dobre omastit domacou bravc. mastou a so skvarkami. Svagrina ma naucila, ze pokrajanu udenu slaninku treba vyskvarit na suchej rajnicke, potom je chrumkava.
Moja dcera vravi, ze ja viem robit najlepsie halusky na svete. :-)
evanaaa
Ja síce tieto halušky nerobievam, robila ich len mama,m ale nie zo surovej kapusty, to by nám nechutilo, jesť studené halušky. Mama bola zo starej školy, v 30 -40- tych rokoch varievala v lepších rodinách, asi sa im prispôsobila. Kapustu tiež podusila a neviem, čo s ňou ešte robila, keď jej dala vynikajúcu chuť. Dávno som to nejedla.
modrykamen
Surovú kapustu treba trošku ohriať (nie dusiť),do toho horúce halušky a práve upraženú slaninku. My si pridávame lisovaný cesnak ( na jednu porciu jeden strúčik a viac, podľa chuti každého spolustolovníka). Podľa receptu našej rodiny tiež pridávame hladkú múku (1/4 hrubej). Sú lahodnejšie.
klekipetra

... cesto pretlačíme ... cez sito na halušky
To tak v reštaurácii, ale doma by som takúto kuchárku vyhnal z kuchyne.
klekipetra
jody ešte raz - doma by som takúto kuchárku vyhnal z kuchyne
p.s. dienko je slovo z nitrianskeho nárečia, po slovensky je to lopár/lopárik
1x albina
sisab
ja kyslú kapustu podusím na masti s krupicovým cukrom a ešte ju prikorením je to výborné, asmozrejme na halušky ešte pridám oškvarenú slaninku
darinak
..ja mam rada este ak na vrch dam kyslu smotanu a potom slaninku...mmmm
A viete mi poradit nejaku dobru techniku na hadzanie halusiek?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia