Strapačky s kyslou kapustou fotorecept

jody - fotkajody, 23. septembra 2010
Strapačky s kyslou kapustou (fotorecept)
Foto: jody

Toto som nejedla hádam desať rokov. A veru neviem prečo. :-)

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Zemiaky obielime a požiadame ochotnú rodinu, aby ich nastrúhala a pritom aj pózovala pri fotení. :-)

    Strapačky s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým na oleji speníme nakrájanú cibuľku. Zasypeme lyžicou cukru a necháme skaramelizovať.

    Strapačky s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme nepremytú kyslú kapustu aj so šťavou, zasypeme lyžicou papriky a dusíme do mäkka.

    Strapačky s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakrájame slaninku na drobné kocky.

    Strapačky s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K zemiakom pridáme vajíčko, trošku soli a múku a vypracujeme polohusté cestíčko. (Pre ďalší recept si zo šesť lyžíc cesta odložíme bokom.)

    Strapačky s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do veľkého hrnca dáme zovrieť vodu, poriadne posolíme a haluškovačom nahádžeme do vrelej vody halušky. Povaríme, kým nevyplávu hore.

    Strapačky s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakrájanú slaninku pomaly opekáme, aby pustila všetku masť.

    Strapačky s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dierovanou varechou (v mojom prípade veľkým sitkom) povyberáme uvarené halušky, necháme trochu odkvapkať a hodíme ich rovno k udusenej kapuste. (Určite necedíme! A hlavne necháme vo vývare nejaké tie halušky na ďalší recept.) Na to vylejeme upraženú slaninu.

    Strapačky s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Všetko poriadne premiešame, naložíme kopcom tanier a zapíjame mliekom. Dobrú chuť!

    Strapačky s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

jerica
krásny foto popis :-)) určite MŇAMKA , viem že každý recept je originál , moje strapačky robievam tak , ako ma to naučila teta z Liptovského Mikuláša , zemiakove cesto bez vajca len zemiaky , múka , soľ , surovú kapustu pokrájam na drobno , kapustu rozložím na uvarené strapačky a na kapustu nalejem horúcu upraženú slaninku s masťou , kapusta zaškvrčí , premiešam . Ale nie je problém vyskúšať niečo nové , nič tým nepokazím. :-))
1x alda
honestka
veru si aj mna navnadila na tuto dobrotu, bohuzil si ju robim iba pre seba- ostatni ostali pri bryndzovych alebo s vajickom. Robim postupom ako Jerica- ja ich mam rada aj so sviezou kapustou- ako fliacky. Vyborne!
1x alda
evanaaa
Strapačky som ešte nerobila, jedla som ich pred desiatkami rokov, ešte od mamy, ona tiež kapustu podusila,teplé nám to viac chutilo, tak sa to asi robilo na západe.neviem, či by mi ich muž jedol, tak ich nerobím.
alexdidi
Toto je naozaj mňamka..robím ich rovnako ako Ty a mám ich radšej ako bryndzáky...
violetacamorova
Toto sú najlepšie halušky na svete a aj s mliekom pre mňa, akurát do praženia kapustičky nedávam papriku, nabudúce bude aj s ňou, skúšala som kapustu nepražiť, ale vôbec mi to nechutilo, tak vedie pražená kapustička. Varila by som ich aj každý týždeň, ale asi by sme sa ich prejedli.
janger
Tak tie by som si teda hned dala, hoci je takmer polnoc ;-).
marienka44
Nikdy som este nedala do cesta vajce!!! Len muka , struhane zemiaky a sol-ako Jerica. Naco nicit vitaminy v kapuste dusenim, tiez surovu davam. Halusky hadzem klasicky z dienka. Moja dcera vravi, ze moje halusky su najlepsie na svete. Slaninka sa rozprazi na suchej rajnici, potom je chrumkava.
garanco
Vyzerajú úžasne,keďže je pred mojim obedom, hneď by som si dala.
Keď pražím slaninku na halušky, najprv dáv trochu - ozaj len trochu oleja a keď je slaninka už popražená, vypnem plyn a pridám za orech masla - slaninka dostane krásnu chuť a farbu.
daniela1
A keď chceme sýtejšiu klasiku, tak pridám aj na kocky pokrájané údené mäsko, popeprím, mňam. Tie potom zje aj môj muž, ktorí inač halušky nemusí, ale tie mu chutia a má ich ako hlavné jedlo.
1x chemik
remcula
Znám, dělávám i ze sladkého zelí . Halušky holt nemají chybu na všechny způsoby.
coldbery
Krásne nafotené...... halušky s kapustou mám velmi rada...:-)))
hannah22
veľmi pekne navarené, nafotené super, koľko rodín toľko receptov a všetky sú dobré, @garanco takto si chystám slaninku aj ja a nemá to chybu, veľmi veľmi dobréé ... :))
budkar
Ak dám do halušiek inú múku ako hrubú, strácam chuť zemiakov a halušky sú ťažké. Vajce považujem za zbytočné.
cinkla
Super strapacky! Najblizsi volny den budu na obed. Doposial som tiez davala vajicko do cesta,ale vyskusam bez. Uuuuz sa tesiiiiiim.
Vdaka za napad.
jerica
@jody neviem , ako by som sem vložila foto , tieto strapačky som včera spravila podľa tvojho receptu , len s malým rozdielom , do zemiakov som nedala vajce , urobila som ako som zvyknutá ,kapustu som pokrájala , dala na usmaženú cibuľku a slaninku , podusila ako ty , vynechala som papriku , tá mi tam nepasuje , ale to nemusí byť pravidlo, vývar z halušiek aj s trochou halušiek som si odložila do skla (zepter) . Spavím v týždni. No a výsledok bol , chutí aj s dusenou kapustou.
jody
Super, @jerica , som rada, ze chutilo. Obmeny nie su na skodu, kazdy predsa vari ako mu chuti. :-)
bugi
Strapačky som si vždy dala v reštike,ale už si ich urobím aj doma podľa tohto receptíku.Mńam.
garanco
Včera som uch uvarila, boli výborné, papala aj malá hladoška. Dnes bude polievka, včera som nemala malé krúpky na placky (ibaže budem znova strúhať zemiaky, ale to nevadí). Výborné recepty!
axenka
Zatial najkrajsie napisany recept na strapacky... Presne tak ich robievam aj ja mojmu australskemu manzelovi.. Ma ich radsej ako bryndzove...
jody
fú, tak to bude problém, zásadne robím všetko od oka... :-) Ale možno sa tu niekto nájde, kto by to vedel zgramážovať...
anina6
u nás sú halušky veľmi oblúbené, niekedy ked som mala doma všetky svoje ratolesti som ich varila každú sobotu. cez týždeň sme boli dlho v práci, tak sa nedalo, tak väčšinou cez víkend. akurát ich robím z hladkej múky a tiež dávam vajíčko. a veru sobotu ich zase urobím len nemám kyslú kapustu tak budú bryndzové, ktoré zbožňuje moja dcéra. s kyslou kapustou má rád môj manžel, priam ich zbožňuje.
cien
Ahojte, mna by zaujimalo prečo sa tam dáva ten kryštálový cukor na karamel... podľa mna originál je bez cukru či? :-)
jody
U nas je toto original, teda s cukrom, ale nic nebrani tomu - cukor vynechat...
modrykamen
U nás, keď sa stretne celá rodina cca 10 ľudí (tak to bolo u mojej starkej, aj mamky), pripraví sa zemiakové cesto, dá do veľkého hrnca zvariť osolená voda a skríkne "haluškár" (ten, tá čo hádže halušky) "obed !" a všetci si posadajú okolo stola a začnú papať jednoduchú polievočku(zemiakovú, vajcovú či zeleninovú). Zatiaľ je hotová prvá várka, vahan s bryndzou si zamiešajú "bryndzairi", o chvíľu skríknem "oštiepkári", ktorý si berú z misy halušky a na to dávajú nastrúhaný oštiepok, slaninu a kyslú smotanu, potom začínajú "kapustári" miešať vo vahane nedusenú kyslú kapustu s haluškami a slaninou a nakoniec ja a s jedným vnukom si si zamiešame (tiež v drevenom vahane) osolený tvaroh so slaninou a haluškami. Samozrejme, ja mokrý ako myš od toho tempa, lebo halušky na stôl musia ísť horúce. Jasné, takýto obed trvá aj hodinu a ďalšiu hodinu všetci hundrú, ako sa prejedli.Ináč to zapíjame čerstvým, či kyslým mliekom z drevených črpákov. Každý má aj svoju drevenú misku a drevenú lyžicu. Ako často? Aspoň raz do mesiaca. A aby nič nevyšlo nazmar, tak do zvyšnej polievky nalejem obar z polievky a zahustím krúpami. Recept? Mám ho v oku, aby sa každý najedol a aby ani nič neostalo. Ako mi rastú vnuci, tak pridávam suroviny.
anika62
mna zaujima naco nechat to surove cesto a aj halusky vo vode dakujem
mimka946
vyzeraju super !! :) a vieš co skús? zamiešať do halusiek aj kyslu smotanu,ta chuť kyslej kapusty,smotany a slaninky je neskutočná
tortilla
Technický dotaz:

...kým nevyplávu hore.
Otázka znie: kým nevyplávu alebo až keď vyplávu?
radox1
@Tortilla (24.1.2018 16:24)

ked je poctive zemiakove cesto,tak ich treba po vyplavani este asi 2 minuty povarit,lebo budu polosurove.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia