Strapačky s kyslou kapustou (fotorecept)

Autor receptu: jody

Toto som nejedla hádam desať rokov. A veru neviem prečo. :-)

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zemiaky obielime a požiadame ochotnú rodinu, aby ich nastrúhala a pritom aj pózovala pri fotení. :-)
  2. Medzitým na oleji speníme nakrájanú cibuľku. Zasypeme lyžicou cukru a necháme skaramelizovať.
  3. Pridáme nepremytú kyslú kapustu aj so šťavou, zasypeme lyžicou papriky a dusíme do mäkka.
  4. Nakrájame slaninku na drobné kocky.
  5. K zemiakom pridáme vajíčko, trošku soli a múku a vypracujeme polohusté cestíčko. (Pre ďalší recept si zo šesť lyžíc cesta odložíme bokom.)
  6. Do veľkého hrnca dáme zovrieť vodu, poriadne posolíme a haluškovačom nahádžeme do vrelej vody halušky. Povaríme, kým nevyplávu hore.
  7. Nakrájanú slaninku pomaly opekáme, aby pustila všetku masť.
  8. Dierovanou varechou (v mojom prípade veľkým sitkom) povyberáme uvarené halušky, necháme trochu odkvapkať a hodíme ich rovno k udusenej kapuste. (Určite necedíme! A hlavne necháme vo vývare nejaké tie halušky na ďalší recept.) Na to vylejeme upraženú slaninu.
  9. Všetko poriadne premiešame, naložíme kopcom tanier a zapíjame mliekom. Dobrú chuť!