Sterilizovaná zeleninová zmes na všestranné využitie fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 17. augusta 2016
Sterilizovaná zeleninová zmes na všestranné využitie (fotorecept)
Foto: monty469

Sezóna zeleniny sa zďaleka nekončí, tak ju postupne spracúvam. Dnes som urobila túto zmes, ktorú si s obľubou dávame najmä na hrianky, hamburgery, chlebík Zobraziť celý popisSezóna zeleniny sa zďaleka nekončí, tak ju postupne spracúvam. Dnes som urobila túto zmes, ktorú si s obľubou dávame najmä na hrianky, hamburgery, chlebík s maslom, k párkom, pod mäso či do omáčky na cestoviny.

1,9 l
porcia

Suroviny

2 kg
1 kg
900 g
8 strúčikov
2 ks
60 g
160 g
100 ml
80-100 ml
2 ČL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Najprv si na mäsovom mlynčeku, na menších dierkach pomelieme zvlášť paradajky, papriku a na hrubom strúhadle nastrúhame cuketu, ktorú osolíme, a necháme stáť, aby pustila vodu.

    Sterilizovaná zeleninová zmes na všestranné využitie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Paradajkovú zmes dáme variť na miernom plameni asi 40 minút, aby sa odparilo čo najviac vody (záleží od paradajok). Potom pridáme papriku a cuketu, ktorú predtým dôkladne vyžmýkame. Pridáme bobkový list, premiešame a varíme pomaličky ďalších 25 minút. Varíme za občasného miešania.

    Sterilizovaná zeleninová zmes na všestranné využitie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom pridáme prelisovaný cesnak, cukor, soľ, ocot, olej, chilli, čierne mleté korenie, premiešame a varíme ešte cca 15 minút.

    Sterilizovaná zeleninová zmes na všestranné využitie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zmes by mala byť už dostatočne hustá. Odstavíme, ešte horúce plníme do fliaš, ktoré následne sterilizujeme cca 15-20 minút.

    Sterilizovaná zeleninová zmes na všestranné využitie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Finito. Zmes je vhodná naozaj nielen na hrianky, ako som písala v úvode :-) Koreniny sú podľa mojej chuti, myslím množsvo, tak to robievame roky. Ale je jasné, že každý si to môže prispôsobiť svojej chuti.

    Sterilizovaná zeleninová zmes na všestranné využitie (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Vděčná záležitost, milá Monty - léty osvědčený recept je fajn a zárukou úspěchu. Jsi šikulka a pilná včelka. Tebe se ani zima ptát nebude, bo výčet zavařenin, kečupů a jiných dalších dobrot ze zahrady by ji u tě zdržel do jara. Krásný večer přeji!
jack
Dobré.Tak mám ďalšie super "namáčadlo".Len v mojom prípade zájsť do najbližšieho obchodu,dokúpiť potrebné suroviny a môžme ísť na to.Super nápad.
siisa
Výborný receptík milá @Monty469 ,♥♥♥ také úžasné veci tu objavujem, o akých sa mi ani nesníva. Ani netuším kedy to všetko stihnem porobiť, čo som si uložila do KK :) Ale toto sa mi veľmi ✿ ✿ ✿ Parádne to je :)
monty469
@Haji (17.8.2016 20:08)

Moja mila@Haji zima je dlha, zahrada mi tento rok naozaj ponuka vsetko, tak preco to neurobit? A uz len chodit do spajze a vyberat si co potrebujem. No a to najdolezitejsie, viem co v tom je:-) Svokra mi stale hovorievala, "zavar kolko mozes, lebo rok roku ne brat" Dakujem ti velmi pekne a prajem pekny vecer
monty469
@Jack (17.8.2016 20:19)

Pokracovanie:-) Tvojmu drahemu to bude urcite chutit. Ale,ale preco zajst do najblizsieho obchodu:-) Ved staci zajst k svojej tiez najoblubenejsej sestre a vyzdvihnut tovar, nie? A mas to bio. A samozrejme dakujem ti velmi pekne
klukodvody
No krása. To všechno máme, jen nějak nic nestíhám, potřeboval bych aby den měl 36 hodin, ale tohle určitě stačím udělat. Moc Vás všechny srdečně zdravíme, celou rodinu.
1x haji
izabella929
Veľmi zaujímavý recept, len škoda, že nemám žiadne domáce zeleninky.Veľmi rozumne spracuješ tohoročnú úrodu zeleniny.
nadia56
@Monty469 ,
tato tvoja zeleninova zmes je velmi dobra a ako pises ma vsestranne vyuzitie,
robievam nieco podobne kazdy rok, pouzivam na pripravu moj oblubeny pomaly hrniec a na zaver do variacej sa zeleninovej hmoty pridavam este okru nakrajanu na kolecka, ktora zmes dostatocne zahusti a netreba ju dlho varit, ale to len ako robim ja,
tvoj recept je vyborny, ako mnohe ine,
pekny letny den ti prajem ☺
cesminaz
Super,mam rada taketo domace "natierky" na chlebik :-) Je to vyborne aj na mastny ci pastekovy chlebik :-)
luclup
Ja som si dnes dala tuto fajnu zmes na moju milovanu ranajkovu ovsenovajickovobazalkovomozzarelovu placku, a je to uplne u z a s n e ! Dotuknute susenymi rajcinami, cerstvou bazalkou a salatikom z cerstvych, dobrotka na nastartovanie noveho dna :-)


1x haji
chica114
Tak dalšíí skvelý super receptík od teba milá Monty469 :-) krásne hned by som sa dala pozvať ak ešte je :-) a Lucy tvoje ranajôčky vyzerajú úúúžasne musí to chutit famozne mnam a k tomu čajík mnam :-) 5* a samozrejme K.K
monty469
@Klukodvody (17.8.2016 21:53)

Milý @Klukodvody ďakujem ti veľmi pekne :-) Viem, že teraz to máš náročnejšie, ale aj tak ty určite všetko stíhaš z prehľadom. Ak tú zmes urobíš, som presvedčená, že budeš nanajvýš spokojný. Oboch vás z celého srdca pozdravujem a myslím na vás. Verím, že pani manželka sa má každý deň lepšie.
1x haji
monty469
@Nadia 56 (18.8.2016 02:07)

Milá @Nadia ďakujem ti veľmi pekne. Ja som okru ešte nemala, ale v mojom prípade to zahustila cuketa. Prajem ti pekný deň :-)
afataga
urcite dobre, robievam trochu podobne, ale bez cukety a davam cibulu a veeeeela chilli :-)
haji
@Luclup (18.8.2016 08:10)
Aj ja si prosím!! Se také hlásím do řady na takovou dobrotu, stojím hned za Monty, milá Luci!! Určo mi bude chutit! Krásné foto, voňavá dobrotka.
boxik
Vítam tento recept a v súčasnej nad úrode paprík i paradajok o cukete nehovorím tá sa urodí za každých podmienok sa veľmi hodí ,takže vďaka . Určite ho využijeme.
kecemis
Krasne spracovane a urcite nebude dlho trvat realizacia. Dakujem a tesim sa.
monty469
@Afataga (18.8.2016 13:15)

Dakujem:-) Ja mam tiez rada čipoš ale cast rodiny to nemusi. Tak ja si svoje robim echt čipoš a im staci len tak mierne
monty469
@Boxik (18.8.2016 16:07)

Dakujem pekne .Tento rok je naozaj nad uroda tak sa snazim konzervovat na rozne sposoby. Tato zmes je vyborna:-)
monty469
@Kecemis (18.8.2016 20:09)

Dakujem ti velmi pekne:-) Aj dnes svagrina brala recept, ide to robit aj ona a aj tvoj cuketovy relish jej velmi chutil tak odchadzala aj s tvojim receptom :-)
hombrero
Je to potrebne este sterilizovat ked sa to plni horuce do cistych poharov?
monty469
@Hombrero (19.8.2016 15:13)

Nie je to nutne, staci dat pod deku do sucheho.dunstu
Ale ja radsej vsetko sterilizujem.Tak mam istotu:-)
sracz
Nie iba šikovná, ale aj múdra gazdinka si Ty @monty469 a takáto variabilná kombinácia "polotovaru" je všestranne použiteľná! Ta ňe?!
monty469
@Sracz (23.8.2016 18:08)

Dakujem ti velmi pekne. Snazim sa naozaj vyuzit vsetko co mam v zahrade. Šak žima budze dluha, ne? Pozdravujem tvoju rodinku
rraska
Dobry den,
papriky tiež vyžmýkať alebo môžem pridať so šťavou?
Dakujem za odpoved.