Sterilizovaná ačokča fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 2. októbra 2011
Sterilizovaná ačokča (fotorecept)
Foto: dorisa

Začala som pestovať ačokču. Mám z nej rešpekt, už som ju jedla surovú a teraz som si ju zavarila v náleve s paprikou, Zobraziť celý popisZačala som pestovať ačokču. Mám z nej rešpekt, už som ju jedla surovú a teraz som si ju zavarila v náleve s paprikou, a niečo s cibuľkou.

30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

  mladá max. do 10cm
 +iná zelenina(cibuľa, paprika, kukurica)




Postup

  1. 1

    Na záhradke som si nazbierala plody ačokči. Umyla som ich a vysušila.

    Sterilizovaná ačokča (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tiež som si pripravila inú zeleninu, malé papriky, ktoré nedorástli a malé cibuľky, tiež jednu mladučkú kukuricu

    Sterilizovaná ačokča (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ačokči plníme do pohárov. Zavárala som samé ačokči ...

    Sterilizovaná ačokča (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a tiež aj s cibuľkou a pár pohárov s malými paprikami.

    Sterilizovaná ačokča (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do týchtom pohárov som dala ačokči a malé papriky....podľa návodu na obale si uvaríme nálev a po vychladnutí zeleninu zalejeme a poháre uzavrieme viečkom.

    Sterilizovaná ačokča (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a tu sú poháre už po sterilizovaní. Sterilizujeme asi 20 minút v elektrickej rúre, na plechu s vodou, na 200 stupňov, keď začne voda vrieť, potom vypneme a necháme v rúre aj vychladnúť. Dobrú chuť.

    Sterilizovaná ačokča (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

akeber
čo je ačokča ? podobá sa na papriku, má aj takú chuť ? keď máš rešpekt predpokladám že je to dobre štipľavé ......niečo ko baranie rohy ? pekne nafotené :-))
dorisa
@akeber , je to uhorkopaprika, je to chuťou ako uhorka, ale podobá sa paprike. Používa sa ako paprika, do všetkého, napríklad aj do leča. Dnes ho idem aj ja variť. teraz je toho na záhradke spústa, tak len zberať. Vraj sa z toho može urobiť aj zmes do polieok ako ochucovadlo, tak, že sa usuší a pomelie. Píšem rešpekt zato, že si treba trocha zvyknúť na také inú chuť zeleniny....ako sme zvyknutí. Takto v octe som ešte neskúšala, ale radia na webe, tak skúšam. Ďakujem za pochvalu:)
marianna76
a mám to tu, Vlasti, na začiatku septembra som myslela na Teba, čo s týmito plodmi budeš robiť... a aké ich máš... pekné a pekne narástli
pacik
Najchutnejšie sú do 4-5 cm. Čím menšie, tým chutnejšie. Potom už tvrdnú a začínajú vnútri tmavnúť semená, čím prestávajú byť konzumovateľné. Veľmi chutné sú zavárané s rôznou zeleninou v zmesi.
danculka
Ešte som to nejedla,ale čo nebolo môže byť..ukladám do kk...
tati2008
Gratulujem Ti!Su krasne.Ja ich tohto roku nemam,ale za to hokkaido ano.Dakujem.
majka5551
V živote som túto zeleninu nevidela ani nepočula ani nekoštovala , ale super sa nato pozerá a asi na rok sadím aj ja :-) recept samozrejme do kk
vevericka321
Davnejsie som acokcu pestovala, ale nenapadlo ma zavarit. Tie papriky a acokca do seba nevpiiju ten nalev, a vo flasi nebude malo nalevu? A tym padom zeleninka zacne hnednut.
dorisa
@veveri čka321, neviem, ale na nete som našla aj zavarené a vyzerali ok. Uvidíme. Ďakujem za komentár aj @ola111 a @majka5551 :) čo sa týka názvu, tak na nete sa píše aj ačoka, aj ačokča a ešte aj achocha.
vevericka321
dorisa, zajtra pojdem na trh, a mozno tam budu predavat.....ak by boli, spravim tvoj recept. Zajtra ti dam vediet. Zatial dakujem.
cica2
si velmi šikovná, máš krásnu úrodu a velmi sa mi páči recept, je to zaujimavé:)
helca103
ja som práve čítala recept od @dorisa lečo z ačokči a vidím že sú aj sterilizované , odporúčam sú výborné.
palokuchki
Odkladam si aj tento recept, urcite sa mi zide. Ak acokcu najdem, urcite si ju zasadim.
babkamt
Prvý krát počujem,vidím ačokču.Na budúci skúsim zohnať semeno,vyskúšam.
dorisa
@vevericka321 , to sa mi ani nechce veriť. Tak budeme ochutnávať. ja teraz očokču suším, vraj je to výborné dochucovadlo do jedál. Potom zverejním recept. Ďakujem.
vladokk
tie semiačka sú trochu odpudzujúce , na jesen som ju sušil , bez nich.

Tak nech sa jej darí :)
hubata
Vidím, že reagujem neskoro, ale by ma zaujímalo kde si zohnala semiačka? Čítala som o ačokči v českom "Receptári ....." a zdalo sa mi že v prípade neúrody uhoriek by ich ačokča mohla skvele nahradiť.
dorisa
@hubata , ani neviem, tu z Varechy mi to niekto poslal, porozmýšľam.....mala som doma ešte, lebo sú to také drievka čierne vysušené..ak nájdem, poslala by som ti,lebo ja dlhodobo asi nepôjdem na záhradku a môj priateľ nevie nič pestovať, dokonca mi niekde odpásol aj hokaido tekvičky,(vraj sa neurodili), ale tie semiačka , CHVALABOHU mám. Teraz som si otvorila jeden pohár, mali sme také zeleninové jedlo, bolo to veľmi dobré s tou zaváranou ačokčou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia