Stehno z morky plnené bylinkami (fotorecept)

Stehno z morky plnené bylinkami (fotorecept)
Foto: babidka
babidkaBabidka, recept pridal: 3. júna 2010 22:07Ďalšie jeho recepty

Morky chováme už niekoľko rokov .Mäso z morky má jedinečnú chuť a naučila som sa ho pripravovať rôznymi spôsobmi . Jeden z mojích obľúbených si môžte skúsiť aj vy.

Suroviny

3-4
porcie
25
minút
príprava
90
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Vrchné stehno z morky vykostíme a stiahneme z neho kožu . Domáce morky majú kožu hrubšiu a niekomu sa zdá nechutná , preto ja kožu dávam dole . Dám ju potom do pekáča k mäsu aby bola šťava hutnejšia . Mäso osolíme , okoreníme . Petržlenovú vňať, šalviové a tymianové lístky nasekáme , pridáme cesnak nakrájaný na drobno /alebo ho roztlačíme/ a zmiešame s lyžicou oleja . Touto zmesou natrieme mäso - iba z vnútornej strany . Bylinky môžete použiť rôzne - niekedy dám bazalku , oregáno , alebo rozmarín , petržlen a saturejku- podľa toho , čo mám prave na záhonoch . Keď použijete sušené bylinky , tak ich dajte trochu menej .
Stehno z morky plnené bylinkami (fotorecept) - obrázok 1

2

Slaninu nakrájame na hranolčeky a pokladieme na mäso .Slaninu môžete pokrajať aj na plátky , ale na reze ju potom nevidno .Hranolčeky robia krajšiu štruktúru na reze .Mäso zavinieme a zopneme ihlicami na závitky alebo špajľou .Pár plátkov slaniny dáme aj na povrch mäsa . Dáme do rímskeho hrnca alebo do pekáča s vrchnákom / napr .do misky z jenského skla/ . Pridáme pár vetvičiek byliniek a pokrájanú mladú cibuľku. Dáme piecť do rúry .
Stehno z morky plnené bylinkami (fotorecept) - obrázok 2

3

Pripravíme si zeleninu . Baklažán pokrájame na plátky , posolíme a necháme odležať asi pol hodiny . Potom ho opláchneme , poutierame papierovou utierkou a môžeme ho opiect na sucho na teflónovej panvici alebo poopekať na grile .My ho takto máme najradšej . Ale môže sa použiť aj bez opekania . Cukinu aj mrkvu pokrájame na hranolky .Možeme pridať aj dobre umyté , neošúpane nové zemiaky alebo inú sezónnu zeleninu /brokolicu , patizón , mladý hrášok , mladú fazuľku/ . Asi 20 minút pred dopečením k mäsu pridáme nakrájanú zeleninu a bylinky .
Stehno z morky plnené bylinkami (fotorecept) - obrázok 3

4

Po upečení necháme aspoň 15-20 minút mäso odpočinúť a až potom krájame na porcie . Zeleninu podávame ako prílohu . Pre väčších jedákov pripravíme ešte opekané zemiaky alebo ryžu . Dĺžku pečenia udávam iba orientačne , každá rúra pečie " po svojom"...
Stehno z morky plnené bylinkami (fotorecept) - obrázok 4



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • tomas, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 4. júna 2010 o 10:17
    Pekný recept, vyzerá to chutne!


  • sjuz, 4. júna 2010 o 10:23
    stehná z morky rpbievam veľmi rada. Pekný recept:)


  • frezia68, 4. júna 2010 o 11:06
    Určite je také dobré,ako je pekne naaranžované :-))


  • 2010, 4. júna 2010 o 11:43
    to musi byt uplne super,
    odkladam do KK
    dakujem


  • evusik, 4. júna 2010 o 13:31
    vyzerá to tak profesionálne, ako od šéfkuchára, krása :-)


  • babidka, 4. júna 2010 o 13:31
    s bylinkami síce netreba šetriť ale je dôležité , aby sa nedalo tých byliniek príliš veľa druhov aby sa chute "nebili" . Rozmarín alebo kôpor su take výrazné , ze k nim pridávam iba petržlen a saturejku .Šalvia zasa ladi s tymianom a petržlenom , bazalka s majoránom alebo oreganom ,mäta iba s medovkou .....kombinácii je veľa.


  • hkbarbie, 4. júna 2010 o 13:56
    @babidka ked tvoj vnuk uvidel fotku tak vyhlasil "wow, to je kolacik? vyzera delicious!" Ked som mu povedala, ze je to masko, tak povedal, ze aj tak to je dobre. Mam uvarit, tak asi az u teba :-) U nas sa da kupit iba cela 5 kg morka :-) Ale musi to byt vyborne. Uz sa tesim!


  • evas13, 4. júna 2010 o 14:20
    Práve som kúpila tri balíky stehien z morky a vidín, že jedno padne v nedeľu na tento recept. Vďaka babitka.


  • alexdidi, 4. júna 2010 o 16:34
    výborný recept...vyskúšam, ukladám do KK


  • babav, 4. júna 2010 o 20:20
    Naozaj profesionalne! Prilezitostne vyskusam tvoj recept@babidka.Pomlete morcacie prsia pouzivam dost
    casto ako nahradu za hovadzie maso ,hlavne do
    chili ,fasirky a plnenej papriky.Je zdravsie ,hlavne ked su
    morky chovane volne ,ako tie tvoje.


  • ludka10, 4. júna 2010 o 22:10
    ..práve dnes som kúpila morčacie stehno a urobím ho určite podľa Tvojho receptu, ďakujem za nápad, vyzerá to vynikajúco..


  • enerrgizer, 5. júna 2010 o 10:36
    perfektné...KK


  • garanco, 24. júna 2010 o 17:35
    Recept je originálny, vyzerá veľmi dobre, určite chutí fajnovo. Istotne ho vyskúšam. Cením si aj Tvoje rady k bylinkám. Ja ich pestujem v záhradke, ale mnohokrát sa obávam, aby som ich chute neprekombinovala. Ďakujem za rady!


  • horvatocka, 22. septembra 2010 o 01:02
    už som ho robila dva krát a je to výborné


  • michsamant, 20. marca 2011 o 17:19
    a toto mi nejako uslo, to vyzera super


  • babidka, 21. marca 2011 o 11:24
    Miska , to ma tesi :-) je to take jemne , aj detom to chuti , mozno bude aj tvojim:-)


  • alena45, 9. septembra 2012 o 16:01
    morčacie stehno som kúpila prvýkrát, a našťastie som mala v mojej KK už dávnejšie uložený Tvoj recept. Veľmi chutné, mäso šťavnaté a dobre ochutené, a aj zelenina super. Robila som na obyčajnom pekáči, celú dobu pečenia som mala na ňom iba jemne položený alobal,
    Ďakujem za recept.


  • babidka, 9. septembra 2012 o 21:49
    @alena , tesim sa !



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 44/2014: Česká kuchyňa Česká kuchyňa
Časopis Varecha v piatok 31. októbra v denníku Pravda.


TOPlist