Stehno z morky plnené bylinkami fotorecept

babidkaBabidka, 63 ročná žena, Pčoliné , okres Snina, 3. júna 2010 22:07
Ďalšie jej recepty »

Stehno z morky plnené bylinkami (fotorecept)Foto: babidka

Morky chováme už niekoľko rokov .Mäso z morky má jedinečnú chuť a naučila som sa ho pripravovať rôznymi spôsobmi . Jeden z mojích obľúbených si môžte skúsiť aj vy.

3-4
porcie
25 min
príprava
90 min
na 180 °C

Suroviny

Postup prípravy

  1. 1

    Vrchné stehno z morky vykostíme a stiahneme z neho kožu . Domáce morky majú kožu hrubšiu a niekomu sa zdá nechutná , preto ja kožu dávam dole . Dám ju potom do pekáča k mäsu aby bola šťava hutnejšia . Mäso osolíme , okoreníme . Petržlenovú vňať, šalviové a tymianové lístky nasekáme , pridáme cesnak nakrájaný na drobno /alebo ho roztlačíme/ a zmiešame s lyžicou oleja . Touto zmesou natrieme mäso - iba z vnútornej strany . Bylinky môžete použiť rôzne - niekedy dám bazalku , oregáno , alebo rozmarín , petržlen a saturejku- podľa toho , čo mám prave na záhonoch . Keď použijete sušené bylinky , tak ich dajte trochu menej .

    Stehno z morky plnené bylinkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Slaninu nakrájame na hranolčeky a pokladieme na mäso .Slaninu môžete pokrajať aj na plátky , ale na reze ju potom nevidno .Hranolčeky robia krajšiu štruktúru na reze .Mäso zavinieme a zopneme ihlicami na závitky alebo špajľou .Pár plátkov slaniny dáme aj na povrch mäsa . Dáme do rímskeho hrnca alebo do pekáča s vrchnákom / napr .do misky z jenského skla/ . Pridáme pár vetvičiek byliniek a pokrájanú mladú cibuľku. Dáme piecť do rúry .

    Stehno z morky plnené bylinkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si zeleninu . Baklažán pokrájame na plátky , posolíme a necháme odležať asi pol hodiny . Potom ho opláchneme , poutierame papierovou utierkou a môžeme ho opiect na sucho na teflónovej panvici alebo poopekať na grile .My ho takto máme najradšej . Ale môže sa použiť aj bez opekania . Cukinu aj mrkvu pokrájame na hranolky .Možeme pridať aj dobre umyté , neošúpane nové zemiaky alebo inú sezónnu zeleninu /brokolicu , patizón , mladý hrášok , mladú fazuľku/ . Asi 20 minút pred dopečením k mäsu pridáme nakrájanú zeleninu a bylinky .

    Stehno z morky plnené bylinkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po upečení necháme aspoň 15-20 minút mäso odpočinúť a až potom krájame na porcie . Zeleninu podávame ako prílohu . Pre väčších jedákov pripravíme ešte opekané zemiaky alebo ryžu . Dĺžku pečenia udávam iba orientačne , každá rúra pečie " po svojom"...

    Stehno z morky plnené bylinkami (fotorecept) - obrázok 4
ohodnoť recept:
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist