Stehno z morky plnené bylinkami (fotorecept)

Autor receptu: babidka

Morky chováme už niekoľko rokov .Mäso z morky má jedinečnú chuť a naučila som sa ho pripravovať rôznymi spôsobmi . Jeden z mojích obľúbených si môžte skúsiť aj vy.

3-4
porcie
25 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Postup

  1. Vrchné stehno z morky vykostíme a stiahneme z neho kožu . Domáce morky majú kožu hrubšiu a niekomu sa zdá nechutná , preto ja kožu dávam dole . Dám ju potom do pekáča k mäsu aby bola šťava hutnejšia . Mäso osolíme , okoreníme . Petržlenovú vňať, šalviové a tymianové lístky nasekáme , pridáme cesnak nakrájaný na drobno /alebo ho roztlačíme/ a zmiešame s lyžicou oleja . Touto zmesou natrieme mäso - iba z vnútornej strany . Bylinky môžete použiť rôzne - niekedy dám bazalku , oregáno , alebo rozmarín , petržlen a saturejku- podľa toho , čo mám prave na záhonoch . Keď použijete sušené bylinky , tak ich dajte trochu menej .
  2. Slaninu nakrájame na hranolčeky a pokladieme na mäso .Slaninu môžete pokrajať aj na plátky , ale na reze ju potom nevidno .Hranolčeky robia krajšiu štruktúru na reze .Mäso zavinieme a zopneme ihlicami na závitky alebo špajľou .Pár plátkov slaniny dáme aj na povrch mäsa . Dáme do rímskeho hrnca alebo do pekáča s vrchnákom / napr .do misky z jenského skla/ . Pridáme pár vetvičiek byliniek a pokrájanú mladú cibuľku. Dáme piecť do rúry .
  3. Pripravíme si zeleninu . Baklažán pokrájame na plátky , posolíme a necháme odležať asi pol hodiny . Potom ho opláchneme , poutierame papierovou utierkou a môžeme ho opiect na sucho na teflónovej panvici alebo poopekať na grile .My ho takto máme najradšej . Ale môže sa použiť aj bez opekania . Cukinu aj mrkvu pokrájame na hranolky .Možeme pridať aj dobre umyté , neošúpane nové zemiaky alebo inú sezónnu zeleninu /brokolicu , patizón , mladý hrášok , mladú fazuľku/ . Asi 20 minút pred dopečením k mäsu pridáme nakrájanú zeleninu a bylinky .
  4. Po upečení necháme aspoň 15-20 minút mäso odpočinúť a až potom krájame na porcie . Zeleninu podávame ako prílohu . Pre väčších jedákov pripravíme ešte opekané zemiaky alebo ryžu . Dĺžku pečenia udávam iba orientačne , každá rúra pečie " po svojom"...