Steak s alkoholicko-šípkovou omáčkou fotorecept

afataga - fotkaafataga, 14. februára 2016
Steak s alkoholicko-šípkovou omáčkou (fotorecept)
Foto: afataga

Zas taký výmysel, čo sa omáčky týka.

2
porcie
15 minút
príprava
11 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g na steak
1 ČL (alebo olej)
Omáčka:
100 ml
1 PL
1 ks
 podľa chuti
50 ml
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Steak sa dá urobiť z rôznych druhov hovädzieho mäsa, u nás sa udomácnil najviac hanger steak. Takže mäso som hodinu pred prípravou vybrala z chladničky, umyla, osušila a nechala na linke. Pred prípravou som ho posypala korením. Na panvicu som dala štipku masti a v rozpálenej som prudko opekala zo všetkých strán spolu asi 3 min.

    Steak s alkoholicko-šípkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso som dala na pekáčik a dala do rúry na 50° asi na 8 min., kým urobím omáčku, nech nevychladne a trochu dôjde. Do tej istej panvice som naliala víno a dala šípkový džem. Ja si vždy nosím z Chorvátska, sa mi zdá dosť dobrý.

    Steak s alkoholicko-šípkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Miešala som, nech sa džem roztopí, ale moc sa mu nechcelo, tak som musela prilievať víno, lebo sa mi vyredukovalo. Potom som pridala ostané, t.j. soľ, chilli, whisky a šťavu z citróna. Odstavila som a pridala kúsok masla.

    Steak s alkoholicko-šípkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzi tým som opekala na grilovacej panvici predvarené zemiaky.

    Steak s alkoholicko-šípkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ak máte nejaký dobrý nápad, ako pekne naservírovať omáčku, sem s ním, lebo mne sa to moc pekne nepodarilo a ešte ako na potvoru sa mi vybil foťák, keď som išla fotiť hotové jedlo, tak som musela použiť starý :-( Steak som na tanieri posypala soľou. Ono sú dve základné teórie, kedy soliť steak, skúšala som soliť aj soliť tesne pred úpravou, aj takto už hotový, ale nevidím v tom podstatný rozdiel.

Diskusia k receptu

leaela
Dobry vymysel co sa omacky tyka.... :-))) @redakcia ani tuto fajnotku nemam zobrazenu!!!!len podla komentarov som si ju vsimol...robte s tym nieco!!!!diky
zuzanka1367
Som volná k adopcii :) Ja sa z Tvojich omáčok vždy teším aj včera sme mali Tvoju s vínovo- brusnicovou redukciou. Fotka je neklamným sprievodným znakom. Paráda!
havino
šípaky mám doma dva z HR 700 g, komplet neotvorené ešte, sú fajn, ale dva som už minula, nie že, na čo ich teda kupujem :-), mňa by si zlákala aj teda rada by omáčku opáčila, nahovorím mladých budúci víkend a drahému inú omáčku urobím, ved cukor, k bravčovej panenke, vieš tie konské čo v metre majú :-) sa ti aj srudco na Valentína na tanieri podarilo :-) chutne ako celok
izabella929
@afataga , zaujímavá omáčka, ale komu čo chutí...)ja som už robila hovädzie na čokoládovej omáčke a vieš, že mi to chutilo...až teraz po dlhšej dobe som si uvedomila, že som mohla pridať do omáčky chilli...to Valentínske srdiečko tam patrí...skvelé...)
radox1
parada.5*
omacku mozes dat do stredu taniera blizsie ku kraju a rychlym pohybom lyzice ju rozdelit od seba do tvaru slzičky.no a na ju z kraja steak so zemiakmi.
denyany
Jaj, oslintaný mám celý tablet! Pochutila by som si. Omáčky môžem všelijaké, táto sa mi veľmi pozdáva.
afataga
@patrovieckypitrs dakujem, whisky je predsa na predpitie a vino na zapitie
@leaela potesilo, co sa pochvaly tyka :-)))
@jack dakujem
@zuzanka1367 ak si donesies aj svoj nocnik, budem o tom uvazovat :-), neviem ktoru brusnicovu myslis, ja nieco urobim a potom na to zabudnem :-) a dakujem
@havino dakujem, jasne bude fajna aj k tej panenke z mamuta :-), drahemu mozes nejaku napr. horcicovu, to srdco tam nemalo byt, nevedela som to pekne naservirovat
@izabella929 dakujem, jasne, ze kazdemu chuti nieco ine, ale s kuskom cokolady poznam, uz som tak robila, srdiecko tam nepatriiii :-)
@radox1 dakujem aj za radu, asi viem, ako to myslis, toto ozaj nevyzera dobre
@denyany :-))) dakujem

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Dobrý "výmysel" :-)
janger
No to je teda steak-alkoholik;-)))...aj whisky, aj vino. No, moze to byt vyborne.
afataga
@dr dakujem
@janger bolo vyborne, aspon vidis, ze sa o mna uz nemusis bat :-) a na ten tvoj ksicht sa neviem vynadivat, keby som bola chlap, hned sa do teba zamilujem :-)))
janger
@afataga , ked sa tak na seba pozeram, tak ani poriadne neviem, co som...ved aj briadku mam ☺...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia