Steak s alkoholicko-šípkovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: afataga

Zas taký výmysel, čo sa omáčky týka.

2
porcie
15 minút
príprava
11 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Steak sa dá urobiť z rôznych druhov hovädzieho mäsa, u nás sa udomácnil najviac hanger steak. Takže mäso som hodinu pred prípravou vybrala z chladničky, umyla, osušila a nechala na linke. Pred prípravou som ho posypala korením. Na panvicu som dala štipku masti a v rozpálenej som prudko opekala zo všetkých strán spolu asi 3 min.
  2. Mäso som dala na pekáčik a dala do rúry na 50° asi na 8 min., kým urobím omáčku, nech nevychladne a trochu dôjde. Do tej istej panvice som naliala víno a dala šípkový džem. Ja si vždy nosím z Chorvátska, sa mi zdá dosť dobrý.
  3. Miešala som, nech sa džem roztopí, ale moc sa mu nechcelo, tak som musela prilievať víno, lebo sa mi vyredukovalo. Potom som pridala ostané, t.j. soľ, chilli, whisky a šťavu z citróna. Odstavila som a pridala kúsok masla.
  4. Medzi tým som opekala na grilovacej panvici predvarené zemiaky.
  5. Ak máte nejaký dobrý nápad, ako pekne naservírovať omáčku, sem s ním, lebo mne sa to moc pekne nepodarilo a ešte ako na potvoru sa mi vybil foťák, keď som išla fotiť hotové jedlo, tak som musela použiť starý :-( Steak som na tanieri posypala soľou. Ono sú dve základné teórie, kedy soliť steak, skúšala som soliť aj soliť tesne pred úpravou, aj takto už hotový, ale nevidím v tom podstatný rozdiel.