Steak s alkoholicko-šípkovou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: afataga
Zas taký výmysel, čo sa omáčky týka.
2 porcie |
15 minút príprava |
11 minút tepelná úprava |
Postup
- Steak sa dá urobiť z rôznych druhov hovädzieho mäsa, u nás sa udomácnil najviac hanger steak. Takže mäso som hodinu pred prípravou vybrala z chladničky, umyla, osušila a nechala na linke. Pred prípravou som ho posypala korením. Na panvicu som dala štipku masti a v rozpálenej som prudko opekala zo všetkých strán spolu asi 3 min.
- Mäso som dala na pekáčik a dala do rúry na 50° asi na 8 min., kým urobím omáčku, nech nevychladne a trochu dôjde. Do tej istej panvice som naliala víno a dala šípkový džem. Ja si vždy nosím z Chorvátska, sa mi zdá dosť dobrý.
- Miešala som, nech sa džem roztopí, ale moc sa mu nechcelo, tak som musela prilievať víno, lebo sa mi vyredukovalo. Potom som pridala ostané, t.j. soľ, chilli, whisky a šťavu z citróna. Odstavila som a pridala kúsok masla.
- Medzi tým som opekala na grilovacej panvici predvarené zemiaky.
- Ak máte nejaký dobrý nápad, ako pekne naservírovať omáčku, sem s ním, lebo mne sa to moc pekne nepodarilo a ešte ako na potvoru sa mi vybil foťák, keď som išla fotiť hotové jedlo, tak som musela použiť starý :-(
Steak som na tanieri posypala soľou. Ono sú dve základné teórie, kedy soliť steak, skúšala som soliť aj soliť tesne pred úpravou, aj takto už hotový, ale nevidím v tom podstatný rozdiel.