Šťavnatý syrový krupicový dezert fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 30. mája 2016
Šťavnatý syrový krupicový dezert (fotorecept)
Foto: cesminaz

Irmik tatlısı. Dalsi sladký turecky desertik,t entoraz so syrom :-) Je vynikajúci..

Suroviny

2,5 dl
2 dl (polenta)
2 dl
1 dl
1 dl
3 ks
200 g
1 bal (15 g)
1
Cukrovy sirup:
5 dl
5 dl
1 PL




Postup

  1. 1

    Pripravime si suroviny, najlepsie je uz dopredu si vsetko odmerat. Budeme potrebovat aj jeden turecky syr cca 200 g.

    Šťavnatý syrový krupicový dezert (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv si pripravime cukrovy sirup a to tak, ze 5 dl cukru a 5 dl vody privedieme do varu a od bodu varu to spolu nechame varit cca 3 - 4 minuty a potom pridame 1 pl citronovej stavy a povarime este spolu 5 minut. Nasledne nechame sirup vychladnut..

    Šťavnatý syrový krupicový dezert (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cele vajcia s cukrom a van. cukrom si vyslahame do peny. Potom pridame jogurt a olej a cele znova dobre preslahame. Nasledne pridame uz dopredu zmiesanu muku, krupicu a pdp a vyslahame. Napokon pridame este turecky syr, ktory sme si rozmrvili a dobre ho v ceste rozmiesame.

    Šťavnatý syrový krupicový dezert (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vylejeme na plech,ktory sme vytreli olejom a dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 180 °C na cca 30 minut. To si musi kazdy radsej sledovat, kedze kazda rura inak pecie :-) Moj plech mal vnutorny rozmer 28 cm.

    Šťavnatý syrový krupicový dezert (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Este za horuca,len co kolac vyberieme z rury, ho pokrajame a pozalievame ho vychladnutym sirupom. Treba dat cely sirup, to krupicove cesto ho popije :-) Potom nechame kolac postat aspon 4 - 5 hodin, aby dobre vychladol. Ja ho pripravujem vzdy doobeda a podavam az vecer k caju alebo ho pripravim vecer, aby cez noc postal :-) Je vyborny a som si ista,ze tomu, kto lubi turecke sladkosti, tomu bude urcite chutit ;-P

    Šťavnatý syrový krupicový dezert (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridavam do zbierky krasnych kvetin na Vareche, aj ten môj.. :-)

    Šťavnatý syrový krupicový dezert (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Obdivujem ich rok čo rok.. ;-)

    Šťavnatý syrový krupicový dezert (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Krásný koláč, určitě by mi chutnal, Cesmínko, k tomu kafíčko, jejda! Klematis má krásný, jemňoučká barvička, je to moc vděčná rostlina. Díky za sdílení i receptík! Krásný den!
monty469
Výborný, šťavnatý koláčik si veru upiekla. Ten syr kúpim bežne, hocikde v markete? Ešte som sa s ním nestretla. Kvety máš nádherné
francuzska1
Aj mna by zaujimal ten turecky syr? Pod akym nazvom ho kupim u nas,resp. na aky sa podoba z tych nasich?
violeta
Koláč vyzerá veľmi lákavo, prosím ťa @cesminaz , ten syr je slaný, veľmi slaný, alebo skôr ako tvaroh? Ja najbližšie tento koláčik vyskúšam. Budem rada, ak odpovieš. Ďakujem :)
atina47
Cesminko, polentu miluji, vyzkousim tento zajimavy kolacek. Plamenku se Ti dari, je krasny.
cesminaz
@monty 469 dakujem,som rada,ze som ti trafila do chute ;-) Bezne v obchodoch sa s nim asi nestretnes :-/ jedine ak v tureckom obchode na slovensku.Viem,ze v BA je turecky obchod,tam urcite maju.Ale podoba sa Greckemu syru,ktory je hadam dostupnejsi na Slovensku.Neviem mila @monty mozno sa tu niekto mudrejsi ozve :-) @francuzska1 tak to si mi dala fakt dobru otazku :-) Podla mna,ak by sa turecky syr predaval na slovensku,tak si myslim,ze by to bolo pravdepodobne pod tureckym nazvom :-) A ze akemu syru na Slovensku sa podoba??..neviem,kedze slovenske syry nepoznam.Je to syr v slanom naleve,v konzerve.Je sa väcsinou na ranajky a da sa rozmrvit.Ma celkom normalnu kyslastu slanu chut. @violeta syr je kyslasty a slany,no nie veelmi slany :-) Tvaroh sa mu nepodoba,lebo je nevyraznou chutou.No mozno keby si ho osolila a pridala citronovu stavu...nebude to sice to iste,ale hadam by to bolo nieco podobne :-) Aj ked ani len tukovo by sa nezhodovali,lebo turecky syr ma 55% tuku a tvaroh hadam okolo 20% :-) Ak natrafis,tak vyskusaj podla moznosti aj s greckym syrom.Pekny den :-)
cesminaz
@monty469 @francuzska1 @violeta ..tu je fotka tureckeho syra,co mam teraz doma.Oba su v slanom naleve,oba su kruhy,ale jeden (v lavo) je hrudkovity a tvrdsi,cize sa da rozmrvit. A v pravo (KOMBI) je jemny syr,kremovy,ktory sa pouziva väcsinou do böreku a na spagety :-) Je to kravsky syr.Dostat ich v tureckych obchodoch,od roznych firiem,ale aj v PENNY v rakusku.


jack
Veľmi pekný koláčik.A čím prosím ťa nahradím ten syr.Žeby mozzarelou?Alebo?
jack
Apropo kvety máš úúúžasne nádherné.No jedna báseň.
mesiar50
Zaujímavo a chutne pripravenený dezert.
Kvety máš zas prekrásne.
:-)
violeta
Jeminenku, @cesminaz , ďakujem ti veľmi pekne za vyčerpávajúcu odpoveď, dokonca s fotodokumentácou :))
Niečo vymyslím, aj ja som rozmýšlala nad balkánskym, alebo tvarohom, preto som sa pýtala, či je slaný, alebo až veľmi slaný, lebo balkánske sú niektoré až presolené. Nebývam priamo v Nitre, nemám tu veľký výber. Ešte raz ďakujem a prajem ti pekný večer!
zuskagol
Júúj, ale ten plamienok je naozaj kráááásny! Gratulujem k nemu! Aj mňa tešia tie moje, hoci... nevyzerajú tak nádherne. Ale aj tak ich ľúbim.
Koláčik vyzerá tiež dobre. Až príliš dobre. Ale odrádza ma ten turecký syr. Kvôli nemu to asi radšej ... nevyskúšam. Alebo žeby? Uvidím. Každopádne: ďakujeme za nápaditý a pekne spracovaný recept!
kukulienka71
Ach, Cesmínka, ty nám tu dávaš úlohy...na chuť som veľmi zvedavá, lebo ty to podáš tak, že človek tu slintá potom, ale kde ja ten syr zoženiem?:-)) Máš ho krásny a plamienok tiež, kvitne ti raz?
tiginko
keď tak pozerám na tie tvoje fotky syra @cesminaz , tak ma napadlo, či to nie je príbuzný syra z receptov @methi - indického Paneer. Už som ho mala tú česť vyskúšať v jednom z Miškiných receptov, lebo som ho objavila u nás v Metre. Podľa mňa by chuťou mohol zodpovedať, nie je to klasický syr v našom ponímaní a už vôbec nie slaný balkánsky alebo grécky. Je jednoducho "iný". Pridávam fotku toho, čo som kúpila, keby niekto chcel pátrať ďalej. Ale mám pocit, že konzistenciou bude zodpovedať skôr variante vľavo na tvojich fotkách


cesminaz
@jack ja by som ho nahradila hrudkovitym kyslym tucnym tvarohom a do cesta by som dala zvlast asi 0,5kl soli :-) @mesiar dakujem @violeta co sa tyka syrov,niekomu je slany a niekomu je velmi slany az presoleny.Tento syr je pre mna presne dobry slany,v ziadnom pripade nie presoleny :-) Ten kremovejsi je uz fakt priliz slany aj pre mna. Ale kludne to sprav tak,ako som vyssie pisala @jack s tym tvarohom,ale nech je kysly a nie bez chuti. @zuskagol dakujem,aj ja sa mu velmi tesim :-) Syr nech ta neodradza,"kto hlada ten najde" riesenie :-) skus ako som pisala vyssie.
cesminaz
@kukulienka zlata,dakujem :-) som sa pousmiala tvojmu komentu.Chut je vyborna,velmi ho chvalil kazdy,kto ho ochutnal kedze sme mali prave navstevu. Zial si neviem ani len predstavit,kde sa na Slovensku taky syr zozenie :-/ okrem co som uz vyssie uviedla,ze v BA je jeden Turecky obchod pri Slovnafte..inde po Slovensku zial neviem.Plamienok mi kvitne zial len raz :-( ale je nadherny :-)
cesminaz
@tiginko vdaka za fotku a info :-) Paneer sice nepoznam,ale si myslim,ze to bude zasa celkom iny syr.Tento turecky,ma typicku dobru kyslovkavu syrovu chut ako pozna kazdy z nas.No prichutou sa uz pobera do smeru tvarohu.Tie kruhy su sice tvrde,kedze su stlacene,ale da sa aj rozmrvit.Pridam fotku,vyzera takto...


cesminaz
jaj som zabudla..Na fotke je ten syr,co som pouzila v recepte.Uz spominany kremovy vyzera inak :-)
kucharka
Mne to pripomina grecky syr Feta. Tiez sa mi zda, ze na Slovensku ho maju v Lidli. Je viac druhov Feta syru, niektore viac, niektore menej slane, treba asi vyskusat a najst ten pravy. Slany syr do kolaca znie trosku divne ...ale potom som si spomenula, ze je aj slany karamel a chuti fantasticky! Takze tento kolacik pojde do poradovnika. Pekny den vsetkym.
cesminaz
@kucharka vdaka za info :-) Co sa tyka tejto divnej kombinacie..treba fakt len ochutnat,lebo moze to zniet divne,ale pasuje to super dokopy a chuti fantasticky ;-P @kuku mila.. No ty si fakt trafila s tym syrom :-) len ty mas na nom napisane,ze extra cremig,tak neviem ci to nieje ten cremovy co som spominala.. Skus natrafit len na "Weichkäse in Salzlake". Pozri tu na fotke mam taky syr,kde je z jednej strany napisane po turecky a z druhej zasa aj po nemecky :-) A tu vedla je ten kremovy (Pamuk Beyaz) Pozdravujem ;-P


violeta
Tak som tvoj koláč vyskúšala @cesminaz , jeho chuť je zaujímavá, asi je to tým syrom a kukuričnou krupicou. Ja som ale dala len polovicu cukru, aj zálievky a viac citrónu, my nie sme na veľmi sladké zvyknutý, tak som radšej neriskovala ;)
Aj tak je to veľmi sladký dezert.
Ďakujem za recept!


cesminaz
@violeta no super,tak si ho predsalen vyskusala :-) Jeho chut je zaujimava,ale pre nas je to uz znama chut,ktoru mame velmi radi.Pravdaze to mozno u teba bolo trocha ine,kvoli tomu syru a urcite trocha zmenilo chut aj to,ze si dala len polovicu cukru.Ono to je vsetko dokopy tak skombinovane,ze len vtedy to da tu originalnu vyslednu chut,ked tam das vsetko ako ma byt.Cukor ide do cesta aj tak len 1dl,takze to cesto samo o sebe vobec nieje sladke.Ten citron tam ma ist len 1pl a to jedine preto,aby sa ti ta velmi sladka cukrova stava nescukrovatela po case a nie kvoli citronovej chuti :-) Vsimla som si na fotke,ze konzistenciou mas to cesto trocha redsie,ale to moze byt aj nasou trosku rozdielnou mukou,alebo aj krupicou,ktora je niekde hrubsia a niekde zasa onieco jemnejsia :-) Ono to cesto ma byt praveze hustejsie,kvoli tej stave. Ale aj tak ti dakujem za vyskusanie a za tvoju odozvu s tvojou skusenostou.Dakujem za fotku a prajem krasny den!
violeta
@cesminaz , keď ja si už nepamätám, ako majú chutiť turecké dezerty, bola som tam asi pred 15-timi rokmi :)
Zdá sa mi, že v tom teple chutia také sladké koláče, dáš si poobede, alebo večeri kúsok a stačí...
Ty si si to všimla?! Máš riadne oko:))
Ja som dala o jedno vajce viac, lebo som mala malé, možno preto, ale ten syr dal koláču zaujímavú chuť.
Môj manžel, aj brat sú zvyknutí si naberať veľké kusy, tento je iný, to len kúsok a stačí, synovi pripomínal ryžový nákyp :)
Rada skúšam iné recepty, tvoje sú zaujímavé, na fotkách vyzerajú lákavo.
Aj ja ti prajem pekný deň :)
cesminaz
@violeta hmm,tak asi to vajce to spravilo.Ani moje vajicka neboli velke,take normalne "M"-ko :-) Ale som rada,ze aj takto chutil.U nas zjeme aj z takehoto sladkeho niekolko kuskou,my sme na to uz zvyknuti :-) Pekny den a este prijemne skusanie,lebo tu na Vareche veru je co skusat :-)