Šťavnaté lasagne (fotorecept)

Autor receptu: trilian01

Recept mám od svojej sestry, ktorá ho zdokonaľovala až do súčasnej podoby. V rodine je veľmi obľúbený, a preto ho ponúkam aj vám. Základom je nešetriť na bylinkách, uvariť veľa šťavnatej omáčky a nezabudnúť na bešamel. Je to výdatné, chutné a voňavé jedlo. Odporúčam podávať so zeleninovým šalátikom.

8
porcií
20 minút
príprava
40/40 minút
na 200 °C

Postup

  1. Cibuľu nakrájame na kocky a podusíme na oleji. Pridáme mleté mäso, ja používam väčšinou hovädzie, ale môže byť aj bravčové. Pridám nadrobno nakrájaný cesnak a chvíľu dusím, potom prídu na rad koreniny: soľ, korenie, tymián, oregano, rozmarín, provensálske, bazalka, omáčka musí voňať. Lepšie sú čerstvé, ale postačia samozrejme aj sušené. Potom pridám nastrúhanú mrkvu a zeler. Pomaly dusím. Postupne pridávam 4 dcl uvarenéhobujónu, paradajkový pretlak a rozmixované paradajky z konzervy. Ďalej dusím, omáčky má byť veľa, aby boli lasagne šťavnaté. Podľa potreby dochucujem bylinkami, nakoniec pridám 2-3 polievkové lyžice balzamikového octu (alebo červeného vína, ako kto má rád). Omáčku si môžeme pripraviť aj deň vopred. Dusíme celkovo tak 40 min-45 min.
  2. Počas dusenia bolognese omáčky si pripravíme bešamel. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a krátko opražíme - asi 3 min. Potom postupne pridávame liter vlažného mlieka, metličkou bez prestania miešame, aby sa nevytvorili hrudky. Pridáme trošku soli a nastrúhaný muškátový orech. Omáčka má byť stredne hustá.
  3. Keď máme pripravené obe "plnky", pripravíme si väčší pekáč. Na spodok dáme trochu oleja, potom vrstvu bešamelu, naň rovnomerne rozložíme pláty lasagní /Ukladať surové, nevariť! Tie pekne zmäknú z omáčok/. Na lasagne vrstvu bolognese omáčky a bešamel. Takto vrstvíme niekoľkokrát, na vrchu končíme vrstva bešamel a nastrúhaný syr - veľa syra - asi 350 g. Dáme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a 40 minút.
  4. Vrstvíme, natierame, priliepame....
  5. Plný pekáč ide do rúry na 35 - 40 minút pri 200 stupňoch Celzia. Na 30 minút nechám pekáč zakrytý, potom odkryjem, aby syr chytil farbu a dopečiem.
  6. Takto to vyzerá po upečení.
  7. A takto tesne pred skonzumovaním. S ľadovým šalátom, mrkvou a cherry paradajkami. Dobrú chuť prajem :-).