Starodávny orechový koláč (fotorecept)
Autor receptu: monty469
Stará dobrá klasika. Koláč, ktorý piekli ešte naše staré mamy na svadby, je jeden z
mojich najobľúbenejších. Jednoduchý a tak dobrý. Veď posúďte sami, toto je náš
orechový hnetený koláč.
20 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Všetky suroviny potrebné na cesto si vložíme do misy.
- Hnetieme dovtedy, pokiaľ nám nevznikne kompaktné cesto. Vytvarujeme si bochník.
- Bochník, ktorý nám vznikol si rozdelíme na polovicu. Najprv vyvaľkáme prvú polovicu cesta.
- Vyvaľkaný plát presunieme pomocou valčeka na vopred vymastený a vysypaný plech s rozmermi (vnútorné rozmery 35x35cm), ale kľudne môže byť aj trochu menší, koláč bude vyšší. Cesto je jemné, presúvame ho opatrne.
- Následne si urobíme plnku. Do misy vložíme pomleté orechy, cukor (kryštálový a vanilínový). Oddelíme žĺtky od bielkov, žĺtky dáme k ostatným surovinám do misy.
- Teraz si vyšľaháme z bielkov tuhý sneh.
- Sneh zľahka vmiešame do misy s ostatnými surovinami. Zľahka miešame dovtedy, kým nám nevznikne hladká, kompaktná plnka.
- Plnku vylejeme na plát cesta, ktorý odpočíval na plechu.
- Následne si z druhej polovice cesta vyvaľkáme rovnaký plát ako na začiatku.
- Zľahka pomocou valčeka ho položíme na plnku, okraje cesta jemne popritláčame a vrch popicháme vidličkou.
- Tak a toto je koláč vybratý z rúry.
- Keď koláčik vychladne posypeme ho práškovým cukrom a môžeme podávať. Koláčik je krehký a lahodný. Predtým ako som stihla urobiť túto fotku, deti si z neho stihli kus odrezať. Prajem vám dobrú chuť!