Starodávny orechový koláč (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Stará dobrá klasika. Koláč, ktorý piekli ešte naše staré mamy na svadby, je jeden z mojich najobľúbenejších. Jednoduchý a tak dobrý. Veď posúďte sami, toto je náš orechový hnetený koláč.

20 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny potrebné na cesto si vložíme do misy.
  2. Hnetieme dovtedy, pokiaľ nám nevznikne kompaktné cesto. Vytvarujeme si bochník.
  3. Bochník, ktorý nám vznikol si rozdelíme na polovicu. Najprv vyvaľkáme prvú polovicu cesta.
  4. Vyvaľkaný plát presunieme pomocou valčeka na vopred vymastený a vysypaný plech s rozmermi (vnútorné rozmery 35x35cm), ale kľudne môže byť aj trochu menší, koláč bude vyšší. Cesto je jemné, presúvame ho opatrne.
  5. Následne si urobíme plnku. Do misy vložíme pomleté orechy, cukor (kryštálový a vanilínový). Oddelíme žĺtky od bielkov, žĺtky dáme k ostatným surovinám do misy.
  6. Teraz si vyšľaháme z bielkov tuhý sneh.
  7. Sneh zľahka vmiešame do misy s ostatnými surovinami. Zľahka miešame dovtedy, kým nám nevznikne hladká, kompaktná plnka.
  8. Plnku vylejeme na plát cesta, ktorý odpočíval na plechu.
  9. Následne si z druhej polovice cesta vyvaľkáme rovnaký plát ako na začiatku.
  10. Zľahka pomocou valčeka ho položíme na plnku, okraje cesta jemne popritláčame a vrch popicháme vidličkou.
  11. Tak a toto je koláč vybratý z rúry.
  12. Keď koláčik vychladne posypeme ho práškovým cukrom a môžeme podávať. Koláčik je krehký a lahodný. Predtým ako som stihla urobiť túto fotku, deti si z neho stihli kus odrezať. Prajem vám dobrú chuť!