Staročeská pečená krkovička fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 4. februára 2016

Či to je naozaj staročeská neviem, ale recept som našla na crustycorner.cz pod takýmto názvom. Mäso odležané v pive má skvelú chuť a k Zobraziť celý popisČi to je naozaj staročeská neviem, ale recept som našla na crustycorner.cz pod takýmto názvom. Mäso odležané v pive má skvelú chuť a k tomu dlhší čas pečenia urobí z tohto kúska krkovičky skutočnú dobrotu. Aby tu nebolo tak diétne :)

Suroviny

1 kg
2 lyžice
1 lyžička
1 lyžica
3 ks
2,5 dcl




Postup

  1. 1

    Krkovičku umyjeme, osušíme, potrieme olejom, posypeme mletým zázvorom, rascou a soľou. Zalejeme pivom a odložíme najlepšie na noc do chladničky. Ak nemáte toľko času postačia aj 3-4 hodiny.

    Staročeská pečená krkovička (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso vyberieme z chladu a necháme aspoň 30 minút v teple. Vyberieme ho z marinády, trochu osušíme a na rozohriatej masti mäso sprudka zo všetkých strán opečieme spolu so šalotkou. Dáme do pekáča, ktorý sa dá zakryť, podlejeme marinádou a pečieme v rúre zohriatej na 160 stupňov približne 140 minút. počas pečenia mäso prelievame výpekom, aby bolo šťavnaté.

    Staročeská pečená krkovička (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Asi na 10 minút mäso odkryjeme, teplotu zvýšime a trochu ho zapečieme do chrumkava. Nakrájame na plátky, mäso je šťavnaté, mäkké. Tí čo sa boja chuti piva v jedle sa nemusia báť, cítiť to tak jemne karamelovo. Ako prílohu si zvolíte niečo dobré sami :) niekto restovanú zeleninu, niekto zemiaky, ryžu...A ešte jednu vec aby ste nezabudli. Pivo si určite nekúpte len jedno, aby bolo čím zalievať, lebo ten zvyšok Vám bude sakra málo :) Dobrú chuť Vám...

    Staročeská pečená krkovička (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

tiginko
tak do svetlého piva som už mäso nakladala, načim vyskúšať aj tmavé. Vďaka za inšpiráciu, určite niekedy vyskúšam. Zatiaľ ukladám do mojej divne zoradenej novej KK. Pekný večer Zuzanka :-)
patroveckypitrs
Konečne niečo poriadne aj pre mňa. Nie len samé zákusky. Je to krása a dobrota v jednom. V K.K. je to uložené. Škoda tie hviezdičky sa nedajú pridať.
jack
Krkovicka paradicka.to je mäsko pre labuznika,a s tym pivkom?pohodicka.uz je v kk.cakajuci kedy bude na pekac suci.5*
havino
v čiernom pive som už marinovala, ale so zazvorom veru nie, ukladám, fajne vyzerá
janger
@zuzanka , z bravcoveho masa je krkovicka pre mna velmi oblubeny druh. Stavnate a makke masko. Vacsinou robim len tak, na panvici, pokrajanu na platky (vo vacsine obchodov sa predava pokrajana). Takto, marinovana v pive, moze byt vyborna. Niekedy skusim ☺.
afataga
ja sa nebojim ani piva ani vina v kuchyni, uz som robila aj s tmavym pivom aj so svetlym, toto vyzera byt uzasna flakota :-), nema chybu
alena45
takéto recepty, čo sa dajú aj v remoske pripraviť pre mojich pomocníkov na chalupe vždy privítam. V remoske neupravím teplotu na dlhšie pečenie, ale keď naložím menšie kusy a dám piecť ako bežne robievam, tak to bude aj tak výborné. Hlavne trochu iné. Dík.
zuzanka1367
@janger taká dobre opečená cigánska pečienka (nemám nemiestne narážky :) ) je na nezaplatenie, @afataga Ty vieš oceniť čo je pri mäse aj po ňom dobré, Tvoj komentár pod krkovičkou by mi chýbal :) @alena45 na chatovačku ako stvorené, počkám na teplejšie noci. Vďaka Vám.
martinhs
Super recept. V sobotu budem robit. Len mam jednu otazku. Pivo musi byt cierne alebo moze byt aj svetle?
tiginko
tak Tvoje mäsko opäť nesklamalo @zuzanka , trochu som ho ešte naplácala horčicou a posypala senovkou gréckou okrem tvojich korenín a nechala cez noc v sáčku marinovať. Šalotka doma nebola, klasická cibuľa poslúžila. A konečne našiel uplatnenie čierny Medový porter 19°, vyliala som celých 330ml. Poviem Ti, lepšiu krkovičku sme tuším doma ešte nikdy nemali. A to som ju ani neopekala, len som ju dala zakrytú v pekáčiku rovno do rúry rozhorúčenej na 250° na 15 minút a potom som ju piekla 2 hodiny na 150° teplovzduch so spodným ohrevom na najspodnejšej priečke a 30 minút po otočení odokrytú na 180°. Fantastická bola, a tá skaramelizovaná šťava s cibuľou bola úžasná. Zapisuje sa do mojej KK zlatým písmom. Ďakujem za recept a pozdravujem :-)


zuzanka1367
My sme mali tento víkend tiež krkovičku marinovanú v pive a masle, ale bola nakrájaná na plátky a trochu ináč sa robila a moja polovička skonštatovala, že na túto sa chuťove nechytá. Ten tmavý Porter si pamätám s Pardubíc, kde brat odsluhoval povinnú službu :) a na chuť som dodnes nezabudla :) Ďakujem Ti @tiginko za pekný obrázok a skúsime nabudúce Tvoj postup použiť, len kde ten dobrý pardubický Porter zoženiem :) Potešila si ma, tiež pozdravujem z pod Poľany....
tiginko
fíha, to čo je za vzácnosť? Niečo z Likérky Drak? :-) Vzhľadom na tému ale predpokladám, že to bude tiež niečo z rodu tmavých pív. Nádoba vyzerá v každom prípade zaujímavo, prezraď niečo bližšie. A k tomu Medovému Porteru - to mali v Metre pred Vianocami, 4 kúsky v balení. Priznám sa, mňa tieto sladkasté silné tmavé pivá moc neberú, kúpila som ich kvôli návšteve, myslela som si, že sa budú hodiť. Ale vyzerá to, že osud všetkých bude naplnený podobne, ako v tomto prípade. Za mňa jednoznačne najlepšie riešenie, ten výpek bol vynikajúci určite najmä vďaka Porteru
zolik
Pekny recept. S pivom som uz robila, so zazvorom nie. Ani by ma to nenapadlo.
zuzanka1367
Milá redakcia dobre, že ste ten chutný obsah zachránili, kto by to utieral :) @tiginko toto je belgické pivo Gulden Daark, tiež v Metre kúpené, pri nápojoch s likérky Drak sa rýchlo stmieva :) @zolik vyskúšaj, dobré Ti to bolo. Ďakujem dievčence za veselú diskusiu.
kimlo
Tento recept vyskúšam v pomalom hrnci.
zuzanka1367
Tak potom daj vedieť ako to dopadlo, som zvedává, porovnáme s chuťou obyčajne pečeného...
zuzanka1367
No to vyzerá veľmi dobre, ja stale okolo toho hrnca váham, či ho využijem, ale takéto lákavé fotky ma lámu ku kúpe. Ďakujem za info, viem si predstaviť tú chuť už len z tej fotky :) a tá kapusta od @jerica je božská, inú ani nerobím.
1x kvakac
kimlo
@Zuzanka1367 (14.5.2018 07:20)

Pomalý hrniec sa oplatí. Už som v ňom vyskúšal veľa receptov a žiadny ma nesklamal. Okrem toho ušetrí čas aj energiu. Večer ho zapnem a ráno mám navarené aj s peknou vôňou...
1x kvakac
mijaita
Jak se vyplati, kdyz nekdo vytahne starsi recept. A jeste k tomu tak skvely! Jak bude akce, bude kus krkovice. A pivo cerne. Pouzivam ho kdykoliv pecu uzene na zeli.
Pomalac nemam, pouzivam jen troubu. Vejde se mi do ni cely pekac. Dam na 70°C a pecu celou noc.
Jak ja se tesim! :-)
radox1
minule som podobne piekol bôčik v celku,cez nocna 90°.bola to vata.
1x kvakac
kvakac
Ja v pomalom hrnci tiež používam čierne pivo. S tým čiernym pivom mne sa to vidí chutnejšie, to asi robí karamel v ňom. @Kimlo má v tomto pravdu ten pomaly hrniec žerie menej elektriny. Mám to odskúšané. Je to v ňom viac bezpečnejšie. Tiež sa mi páči pečenie v ňom aj s prílohou, nerozvarí sa.
1x kimlo
62milan
Vynikajúce!Bál som sa toho zázvoru a absencie cesnaku,ale zbytočne!Fakt vynikajúce.
Bola k tomu dusená biela kapusta "špecial"tzn. dusená s hruškový kompotom.Vrele odporúčam.