Špíz s omáčkou z gorgonzoly

Autor receptu: pupava

Narýchlo zmyslený, no nakoniec veľmi chutný recept. Pripomína mi stanovačky spred pár rokov, špízy balené v alobale... už nech sa oteplí.

6
porcií
20 minút
príprava
70 minút
na 180 °C

Postup

  1. Mäso nakrájame na väčšie kúsky a necháme si ho odstáť v olivovom oleji (ja som pridala aj korenie na grilované kurča, aby to malo nejakú chuť). Kým sa kura kúpe v oleji, nakrájame si ostatnú zeleninu - cibuľu na kolieska, cherry rajčiny. Nakrájame aj slaninu a klobásu.
  2. Všetko pekne ponavliekame na ihly. Dáme na plech, polejeme ešte trochou olivového oleja. Plech zakryjeme alobalom a dáme do predhriatej rúry na 1 hodinu na 180 °C.
  3. Zatiaľ si urobíme omáčku. Do hrnca nalejeme smotanu na varenie a po chvíli pridáme popretláčanú gorgonzolu. Ochutíme čiernym korením, varíme za stáleho miešania. Po uvarení môžeme rozmixovať ponorným mixérom. Do omáčky som soľ nepridávala, slaná bola beztak dosť.
  4. Ako prílohu môžeme použiť zemiaky. Dali by sa, samozrejme, pokojne ponavliekať na ihlice a nechať upiecť spolu s celým špízom, no ja som sa rozhodla pre túto alternatívu. Necháme si uvariť na kocky nakrájané zemiaky (cca pol hodina). Necháme si ich bokom. Keď vyberieme špíz po hodine z trúby, odložíme si ihlice bokom (na alobal napríklad) a do oleja, ktorý nám ostal na plechu hodíme uvarené zemiaky. Na asi 10 minút ich hodíme do trúby. Vyberieme a môžeme servírovať. Dobrú chuť (:
  5. Tip: omáčku odporúčam dávať do extra nádobky, pohárika a jedlo si v nej namáčať.