Špíz s omáčkou z gorgonzoly
Autor receptu: pupava
Narýchlo zmyslený, no nakoniec veľmi chutný recept. Pripomína mi stanovačky spred
pár rokov, špízy balené v alobale... už nech sa oteplí.
6 porcií |
20 minút príprava |
70 minút na 180 °C |
Postup
- Mäso nakrájame na väčšie kúsky a necháme si ho odstáť v olivovom oleji (ja som pridala aj korenie na grilované kurča, aby to malo nejakú chuť). Kým sa kura kúpe v oleji, nakrájame si ostatnú zeleninu - cibuľu na kolieska, cherry rajčiny. Nakrájame aj slaninu a klobásu.
- Všetko pekne ponavliekame na ihly. Dáme na plech, polejeme ešte trochou olivového oleja. Plech zakryjeme alobalom a dáme do predhriatej rúry na 1 hodinu na 180 °C.
- Zatiaľ si urobíme omáčku. Do hrnca nalejeme smotanu na varenie a po chvíli pridáme popretláčanú gorgonzolu. Ochutíme čiernym korením, varíme za stáleho miešania. Po uvarení môžeme rozmixovať ponorným mixérom. Do omáčky som soľ nepridávala, slaná bola beztak dosť.
- Ako prílohu môžeme použiť zemiaky. Dali by sa, samozrejme, pokojne ponavliekať na ihlice a nechať upiecť spolu s celým špízom, no ja som sa rozhodla pre túto alternatívu. Necháme si uvariť na kocky nakrájané zemiaky (cca pol hodina).
Necháme si ich bokom.
Keď vyberieme špíz po hodine z trúby, odložíme si ihlice bokom (na alobal napríklad) a do oleja, ktorý nám ostal na plechu hodíme uvarené zemiaky. Na asi 10 minút ich hodíme do trúby. Vyberieme a môžeme servírovať. Dobrú chuť (:
- Tip: omáčku odporúčam dávať do extra nádobky, pohárika a jedlo si v nej namáčať.