Foto: babav
Chutne kolaciky zo syroveho cesta . Mozno ich zaradit aj k vianocnemu pecivu. V chlade vydrzia do dvoch tyzdnov.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
22,5 dkg |
|
22,5 dkg |
|
2 PL |
|
2 salky |
|
Plnka: | |
1 salka, posekane |
|
1/2 salky,trstinový |
|
1 cl |
|
1/1 ks/PL, rozslahany s vodou |
|
podla potreby na posypanie |
|
Postup
-
1
Potrebujeme:
-
2
Muku ,zmaknute maslo ,cream cheese , cukor dame do misky a spracujeme na vlacne cesto.
-
3
Hotove cesto:
-
4
Rozkrojime ho napoly ,zabalime do folie a odlozime na 30 minut do chladnicky.
-
5
Pripravime si suchu plnku, zmiesanim nasekanych orechov,hnedeho cukru a skorice .
-
6
Vajecny bielok vyslahame s polievkovou lyzicou studenej vody a pouzijeme ako spojivo plnky s cestom a na potretie zrolovanych spiralliek pred pecenim.
-
7
Polovicu studeneho cesta vygulame na vacsi kruh(cim vacsi ,tym budu spiralky krajsie).Potrieme ho vajecnym bielkom a posypeme polovicou plnky.Rozkrojime na 16 rezov a kazdy zrolujeme smerom od kraja ku stredu.
-
8
Ulozime na plech vystlany papierom na pecenie .Potrieme bielkom a posypeme krystalovym cukrom.Plech vlozime do rury predhriatej na 200 stupnov C.Pecieme doruzova ,15-20 minut.
-
9
Upecene vyberieme z rury , nechame vyhladit na plechu.Spiralky su krehke, horuce by sa lamali.
-
10
Na tanieri:
-
11
Druha davka:
cukor do cesta .Plnka musi byt sucha ,inac ti bude vytekat.
Mas dobru gurmansku fantaziu ,nepochybujem ,ze sa vynajdes;-)
@douglas , dakujem za nazvy slovenskych syrov typu cream cheese,nevedela som pod akym nazvom sa predavaju. Ja pouzivam v receptoch najcastejsie " Philadelphia ",ktory zatial na Slovensku dostat iba zriedkavo.
ako s orechami sa pecie so skoricovou plnkou.Nepoznam vsak
slanu plnku ,ktora sa do spiralok hodi.Porad nam!
Necham to na plnku;-)
si mozes pridat varechaca(cku) podla vlastneho vyberu ,
nepotrebujes suhlas a na Vareche si vsetci ,bez ohladu na vek,
tykame ;-)