Špenátový koláč fotorecept

evusik - fotkaevusik, 1. júna 2012
Špenátový koláč (fotorecept)
Foto: evusik

Priniesla som si z chalupy plnú debničku špenátu.... špenát máme 3x za deň, ale nám to vôbec nevadí :-)

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
3 ks
2 ks
100 ml
200 g
100 g
3-4 strúčiky




Postup

  1. 1

    Nachystáme si: šunku a syr nakrájame na kocky, rožky, alebo veku nakrájame na kocky a zalejeme mliekom, vajíčka si rozdelíme a z bielkov si pripravíme sneh...

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    špenát dobre umyjeme, nakrájame a necháme odkvapkať

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    zabaríme ho vriacou vodou, narátame do desať, špenát zlejeme a rýchlo ochladíme v studenej vode... hovorí sa tomu blanšírovanie :-)

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    v miske zmiešame: namočené rožky, žĺtka, šunku, syr, pretlačený cesnak, špenát, osolíme, okoreníme a ak sa nám hmota zdá riedka pridáme 1-2 lyžice strúhanky.

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec zľahka zamiešame sneh z bielkov.

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Naložíme do vymasteného pekáčka a pečieme na 180°C asi 30 minút

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tento koláč je výborný teplý aj studený, ako samostatné jedlo, ale aj ako príloha k mäsu, napr. ku kuraťu namiesto plnky :-)

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    my sme ho mali len tak so šalátom...

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

marcy
blanšírovanie sa oplatilo :-) milujem zelenú farbu a toto jedlo je nádherne lákavééééé
njdevil
Parada, robim ho tak isto, ani unas spenatu nikdy nie je dost, ale potichucko zavidim ten tvoj cerstvy zo zahradky :-)
bibia1
tak oplatilo sa počkať si :)
Fakt super koláčik, ukladám - vďaka
pivonka
Aj mne to pripadá ako plnka a tú máme radi, takže zakladám. @evusik , ja keď posadím špenát počas krátkych dní, tak mi hneď vyrastá do semena. Myslela som si, že máš ten, čo sa oberajú listy, ale podľa fotky sa mi nezdá.
cistinka
Krásny recept...práve ma napadlo, že všetky suroviny mám, tak hneď zajtra vyskúšam :-)
evusik
@mischamant jasné že by sa dalo aj kurča naplniť alebo upiecť len tak vedľa na plechu ako príloha...
@pivonka toto je obyčajný špenát a aj mne ide akosi prirýchlo do semena, myslela som si, že to je z toho sucha, ale stačíme ho likvidovať - teda jesť... počítam, že na budúci týždeň zasadím nový...
ďakujem všetkým za pekné komentáre :-)
ajay
vyzera to vyborne, idem to skusit
monzet
A opäť špenát...A v akom príma recepte:-))Pekné
jelenik
ak si nasadite mangold, tak mate spenat stale, listy dorastaju. Normalny uz nepestujem, lebo to rychle dozretie a spracovanie ma netesilo.
zenfira
Kolacik vyzera fantasticky, bude na veceru cez tyzden, uz sa tesiiiim ;-)
dorisa
Evka, krásny koláčik, aj ja som si priniesla zo záhradky špenátik, inšpirujem sa tvojím receptom. Ďakujem
lucylee
@evusik uzasne. Aj my mame nasadeny spenat na zahradke, ale u nas je asi chladnejsie, lebo este nie je taky velky, aby sa spracuval. Ale sa tesim, ked uz bude ready. Rozmyslam, ako by sa to dalo vymysliet bez muky. Zvysit mnozstvo vajec, spenatu?
evusik
@dorisa je to taká rýchlovka, budem rada keď vyskúšaš a bude ti chutiť :-)
@lucylee sem síce žiadna múka nejde, ale možno si myslela rožky, tam je biela múka.... špenátu môžeš dať oveľa viac, ale bez múky len z vajíčkami by to bola skôr omeleta... robím koláč z cukíny kde ide múka ale dávam aj špaldovú, alebo ovsenné vločky, tak neviem asi ti neostane nič len experimentovať alebo googliť :-)
cica2
teda @evusik s každým receptom dokážeš očariť, krásne fotky! :-)
ivocka5
@evusik , super recept :-) keď som ho včera objavila, hneď som to ukazovala priateľovi s otázkou, či to bude chcieť dnes na večeru :-) tak len kýval hlavou, že áno :-))) čerstvý špenát síce nemám, budú mi musieť stačiť aj mrazené špenátové listy, ale to nevadí :-) a veľmi sa mi páči aj tvoj recept na špenátové pesto a cestovinový šalát :-) to tiež asi vyskúšam ešte tento týždeň :-) mňam :-)
silvia68
dnes som ho piekla pre priateľov a zožal úspech, aj ked po vytiahnutí z rúry som na neho chvíľu skepticky hľadela,teplý sa horšie krájal, ale bol vynikajúci, skúsila som aj verziu s napoly s brokolicou.Aj to bolo výborné. Vrelo odporúčam.
evusik
@silvia68 som rada, že chutilo.... výborný je aj s cukínou, miesto žihľavy nastrúham cukínu aj so šupkou.... a horšie sa krája vtedy keď sa dá menej rožkov...
janger
Tak toto iste vyskusam, aj ked spenat bude len kupovany....
irenaw
ten vyzerá nielen na zjedenie ale priam "na zožratie" :-)
zenfira
Evusik, tak toto je uplne fantasticky recept, doma som zozala velky uspech a chystam sa ho urobit znova. Vynikajuci teply aj studeny a so salatikom, velka mnamka ;-)
lucylee
@evusik je fantasticky! Lutujem, ze som nerobila z dvojnasobnej davky. Asi bude repete :) Robila som klasicky podla teba. Mali sme rozky, ktore sme potrebovali minut.
kikkus
tento koláč je absolútne úžasný, skúšali sme aj so šampiňónmi namiesto šunky a tiež je to super, hoci pre mňa je to hlavne o špenáte, mám ho veľmi rada :)
evusik
@kikkus špenát aj ja milujem, hlavne taký čerstvý, chcem teraz znovu zasadiť, ešte som to neskúšala ale, že vraj sa na jeseň špenát sadí, tak sa teším, že budem mať čerstvý špenát aj na jeseň.... teším sa, že si vyskúšala a že chutilo :-)
silvia68
Tento recept má jeden zádrheľ, keď ho raz dáte ochutnať rodine a priateľom , pýtajú si ho zas a zas. Takže ešte raz , je super.Vynikajúci.
evusik
@silvia68 ďakujem :-) ja som zas skúsila s brokolicou ako si robila ty a veľmi nám chutilo, aj keď muž brokolicu moc nemusí....
beattka
aj ja som dnes zbierala posledný špenát a robila som quiche/kiš/, tento recept tiež robievam a súhlasím s jelenik, mangold je super, zbieram celé leto
evusik
@beattka tak ja som dala dnes do mrazáku 2kg špenátového pretlaku a 1kg špenátových listov a ešte mám dve prepravky špenátu na balkóne.... tento rok sa urodilo :-)
na základe toho čo tu dievčence minulý rok popísali som aj ja tohto roku zasadila mangold tak už sa teším, že ho vyskúšam....
radost
@evusik
zobrali sme špenát-bo do kvetu už išiel-a urobila som "koláč" podľa teba..je to výborné jedlo..aj bez šunky...
evusik
@radost jasné, že môže byť aj bez šunky, ale s takou opraženou, prerastenou slaninkou je to ešte lepšie .-))))
myalab
ja pestujem tento spenat mam ho zasadeny len na skusku asi na raiadku 1,5 m dlhom a oberam ho kazdy tyzden, niekedy aj dva krat. Zajtra z neho spravim tento Tvoj kolacik :) Vdaka za recept.
evusik
@myalab tak novozélandský špenát som ešte nepestoval, ale vyzerá zaujímavo...
radost
@evusik
ráno som si privstala-a už mám upečený tento "koláč"..bo cez deň iné povinnosti...
manžel prvý rok zasial mangold "GATOR"..je to veľkosťou i chuťou niečo medzi špenátom a mangoldom..mangold máme tiež-ten má tento rok veľké listy ako lopúchy..tento druh je menší..do kvetu nevybieha..po zrezaní opakovane rastie..
želám pekný deň..tu ho máme..svieži..slnečný..
evusik
@radost neviem akú značku som sadila, ale rastie ako divý, stále olamujeme listy, buď niečo uvarím, upečiem alebo dám do mrazničky alebo si zoberú deti... tiež nám neide do kvetu, čo sa mi páči... na jar určite zasadím aj špenát, ale len tak jednorázovo a cez rok zase mangold.. tiež som tento rok zasadila prvý krát a moc sa mi mangold a jeho použitie v kuchyni páči :-)
u nás je tiež krásne počasie od samého rána... ranná prechádzka zo psom bola úplne super :-)
radost
dnes som si doniesla krásny..zdravý mangold..po daždoch krehučký..radosť pozrieť..už som sparila..zajtra robím zase..
sa tešíme...:-)
zasa bez šunky..navrch dávam tenké plátky slaninky-prepečú sa..pustia masť..krehučké..dobručké..
evusik
@radost ty labužník :-) naši idú zajtra na záhradu, trošku poupratovať tak si dám doniesť, tiež tam mám krásny mangold a niečo upečiem :-)
margaretka28
a ešte som chcela napísať, že určite je lepšie, pridať menej fotiek, ale kvalitných, tak ako to robíš ty, ako vela takých, čo nestoja za nič
evusik
@margaretka28 to je veľmi krásna pochvala, ale tu je veľa šikovných kuchárok... mne sa napr. vždy veľmi páčili fotky @zirafninka ale tá tu tiež už nie je... ale mne sa páčia mnohí čo tu publikujú nebudem menovať aby som niekoho nevynechala... je pravda, že pekná fotka "predáva" ale dôležité je aby to bolo aj jedlé :-)
margaretka28
jasné, že je ich viac, napr. @afataga má tiež pekné fotky, o tom, či je to jedlé, v tvojom prípade nepochybujem :-) už mám čo to odskúšané
kalllista
Vyskúšala som, chuťovo výborný, manžel spokojný :)) Ďalší chystám v sobotu...
kucharka
Uz som ho robila velakrat a vzdy vsetkym chutil. Miesto sunky som ale dala kusky slaniny. Dakujem za recept.
1x evusik
evusik
@Kucharka ďakujem za krásne foto, narobila si mi chute, len momentálne už máme všetok špenát zjedený, musím počkať na ďalší :-) slanina je dobrá voľba, teším sa, že chutilo...

kucharka
Rada by som pripomenula tento recept, u nas totizto byva celkom casto... vacsinou na veceru, len tak so zelenym salatom.
Este raz dakujem za recept. Pekny den prajem, aj ked u nas dazdivy....


evusik
ja ďakujem za krásne foto :-) fakt sa ti podarilo a koláč musel byť výborný -)
kukulienka71
@Kucharka (8.7.2019 16:02)

vieš, že si mi teraz ty na oplátku spustila slinotok tou fotkou vydareného koláča?? vdaka za tip, zelené koláče aj naslano sú u nás vítané:-)
1x evusik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia