Špenátový koláč (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Priniesla som si z chalupy plnú debničku špenátu.... špenát máme 3x za deň, ale nám to vôbec nevadí :-)

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Nachystáme si: šunku a syr nakrájame na kocky, rožky, alebo veku nakrájame na kocky a zalejeme mliekom, vajíčka si rozdelíme a z bielkov si pripravíme sneh...
  2. špenát dobre umyjeme, nakrájame a necháme odkvapkať
  3. zabaríme ho vriacou vodou, narátame do desať, špenát zlejeme a rýchlo ochladíme v studenej vode... hovorí sa tomu blanšírovanie :-)
  4. v miske zmiešame: namočené rožky, žĺtka, šunku, syr, pretlačený cesnak, špenát, osolíme, okoreníme a ak sa nám hmota zdá riedka pridáme 1-2 lyžice strúhanky.
  5. Nakoniec zľahka zamiešame sneh z bielkov.
  6. Naložíme do vymasteného pekáčka a pečieme na 180°C asi 30 minút
  7. Tento koláč je výborný teplý aj studený, ako samostatné jedlo, ale aj ako príloha k mäsu, napr. ku kuraťu namiesto plnky :-)
  8. my sme ho mali len tak so šalátom...