Špenátový koláč (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Priniesla som si z chalupy plnú debničku špenátu.... špenát máme 3x za deň, ale nám to vôbec nevadí :-)
4 porcie |
20 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Nachystáme si: šunku a syr nakrájame na kocky, rožky, alebo veku nakrájame na kocky a zalejeme mliekom, vajíčka si rozdelíme a z bielkov si pripravíme sneh...
- špenát dobre umyjeme, nakrájame a necháme odkvapkať
- zabaríme ho vriacou vodou, narátame do desať, špenát zlejeme a rýchlo ochladíme v studenej vode... hovorí sa tomu blanšírovanie :-)
- v miske zmiešame: namočené rožky, žĺtka, šunku, syr, pretlačený cesnak, špenát, osolíme, okoreníme a ak sa nám hmota zdá riedka pridáme 1-2 lyžice strúhanky.
- Nakoniec zľahka zamiešame sneh z bielkov.
- Naložíme do vymasteného pekáčka a pečieme na 180°C asi 30 minút
- Tento koláč je výborný teplý aj studený, ako samostatné jedlo, ale aj ako príloha k mäsu, napr. ku kuraťu namiesto plnky :-)
- my sme ho mali len tak so šalátom...