Špenát Anne fotorecept

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 13. mája 2011

Keď som prvýkrát jedla v Turecku špenát, okamžite som si ho zamilovala.Pokúsila som sa ho urobiť doma podľa receptu mojej svokry. Názov Anne pochádza Zobraziť celý popisKeď som prvýkrát jedla v Turecku špenát, okamžite som si ho zamilovala.Pokúsila som sa ho urobiť doma podľa receptu mojej svokry. Názov Anne pochádza z tureckého "anne" - mama :) teda mamičkin špenát. Tá nám ho musí, chuderka, robiť na tony keď sme u nich doma. Mimochodom, ospravedlňujem sa za zlú kvalitu titulnej foto :/

4
porcie
5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

 malá




Postup

  1. 1

    Pripravíme si špenátové listy. Dôkladne ich umyjeme a nakrájame na väčšie kúsky. Ja som nemala iný tak som použila baby špenát, ale najlepší je asi klasický. Umyté a nakrájané listy zaparíme horúcou vodou alebo ich krátko povaríme. Vodu zlejeme a DôKLADNE vyžmýkame zo špenátu vodu.

    Špenát Anne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na masle opražíme najemno nakrájanú cibuľku.

    Špenát Anne (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme lyžicu paprikovej pasty a za stáleho miešania opražíme.

    Špenát Anne (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na záver vložíme vyzmýkané špenátové listy, poriadne premiešame, osolíme, okoreníme podľa chuti. Dôležité je, aby sa špenát nerozvaril na kašu ale zachoval si listovú štruktúru. Hotovo. Šup ho vychladiť a môžeme papať :) Podávame s bielym jogurtom, samozrejme kto nechce nemusí, bielym chlebom, a bohato pokvapkané čerstvou citrónovou šťavou. Dobrú chuť! alebo ako hovorí anne: Afiyet olsun! :)

    Špenát Anne (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

michsamant
Co je to prosim paprikova pasta? Ako to vyzera alebo co to obsahuje? Dalo by sa to urobit doma? Nemas na nu recept?
hubata
Alebo čím by sme ju tu na Slovensku nahradili?
2010
@misha , to sa lahko vyrobi.Daj opiect papriky do rury , vyber a daj horuce to igelitoveho sacku zaparit, osup kozu a pomel ochut.
evanaaa
Paprikovú pastu je dostať všade, je v tube, aj ako Paprika krém, Červené zlato a aj Perkelt, mám všetky tri. Miška, myslím, že pre teba tak, ako poradil - jej, mne nejdú číslice, čo sa mi to spravilo, tak teda - Dvetisícdesať, ináč to nejde.
To aj pre Hubatu, na Slovensku ju netreba nahrádzať, kúpiš si ju.
budim
titulna foto vyzera praveze velmi lakavo
nazarboncuk
Na prípravu tejto pasty budete potrebovať červenú papriku -kápiu. Iný druh na to nie je vhodný. Treba ju umyť aj zvnútra odstrániť semienka. Potom hoďte do mixéra a rozmixujte. Zmiešajte so soľou a rozložte na pekáč. No a teraz prichádza ta ťažká časť. Je to treba sušiť po dobu cca 2 týždňov na SLNKU :)(po zotmení zakryť a odložiť dovnútra) A každý deň aspoň 3 krát premiešať aby to úplne nevyschlo. potrebujeme konzistenciu hustej pasty...potom vložiť do mixéra a rozmixovať. Pustí to zasa šťavu. Treba to dať opäť na pekáč a na jeden dva dni pod slnko. Hotovo. Naloziť do skleneného pohára. Skladovať v chlade. Z približne 5 kg paprika vznikne cca 1 kg pasty. Hotová salca by mala vyzerať asi takto:
 www.google.sk/imgres?imgurl=http://www.hasipekbiber.c...

Nuž ale toto je naozaj domácky robená salca v prostredí 40 C na slnku, takže u nás to asi veľmi možné nebude ;) kľudne môžete namiesto toho použiť kupovanú maďarskú pálivú alebo sladku pastu ako odporúča @evannaa , chuť nie je ta istá ale je podobná:)
ps. Neskúšajte to robiť v rúre, pretože to je úplne iná chuť. Tento recept pridám čo možno najskôr ;)
A ďakujem ;)


michsamant
U nas nepredavaju kapiu :((( takze nahradit to asi nemozem nicim inym, uz by to nebolo ono...skodaaa, inak super recept.
2010
@nazarboncuk , ohladom tej paprikovej pasty ktora je velmi tazko vyrobitelna, skor sa da asi kupit cez internet. Odpoved na pecenie v trube som si nevymyslel ale mam z Tureckej web stranky kde ludia mali presne tento isty problem a je to podla nich "najblizsia" nahrada . Madarsky "Pista " sa mi zda menej vhodny lebo je velmi slany, ale to je len moj nazor.
 www.ozlemsturkishtable.com/search/label/Turkish%20Spices...
jamarlen
špenát obsahuje kyselinky pre ktoré by sa nemal jesť bez mliečnej účasti v menu, keď už nie priamo v ňom, je to jedovaté najmä deťom...i
2010
@jamarlen , nechcel som do toho vrtat , lebo vyzera ze do vsetkeho rypem. S tym spenatom je to zlozite ano obsahuje kyselinu šťaveľovu ale ju obsahuje aj rebarbora, ale aj fazuloviny,redkvicka , salat, mrkva ... petrzlen ovela viac a najviac pazitka a ta sa nepodava s mliekom...tak si vyber ? neviem preco sa ide len po spenate ?
nazarboncuk
@2010 Ďakujem :) áno môže byť slaný, ale manžel, ked varí a nemáme nahodou salcu, tak používa madarskú pastu, hovorí, že chutou je to najbližsie, ale potom už nedáva tak veľa soli do jedla. ono je to v podstate jedno, "pecená" salca dá jedlo inú možno zaujímavejšiu chuť ;)
@jamarlen hmm..to som nevedela, ale možno práve preto k nemu jedia jogurt :)
marianne69
...s tym spenatom ste ma dostali,pijem mrkvovo-spenatovu stavu..asi by som to s nou nemala prehanat...
evanaaa
Nič by sa nemalo preháňať - švagrina robievala mužovi denne pol litra šťavy z citrusov ( pomarančov), bol ťažko chorý a neskôr sa dozvedela, že stačí 1-2 dc denne. A ak piješ šťavy, kde je mrkva, treba dať kvapku oleja, asi to vieš, a tiež sa nesmie preháňať - vit. A a Beta-karotén vo väčších množstvách škodí.
jamarlen
@nazarboncuk , s tým jogurtom to musí byť veľmi chutnučké, mňam!! ja som si predstavoval aj nejaký zapečený syr a zemiakovú prílohu, či posypať trochou balkánskeho neslaného......
orchidea
Už mám v záhrade vyrastený pekný špenát a rozmýšľala som práve dnes čo s ním, dala si mi inšpiráciu, ďakujem. Vyskúšam.
zinnajdha
Dostať aj maďarskú pastu Piros arany - čo sa už spomenulo ako Červené zlato. Piros arany je dobrá pasta.
alena45
Ešte lepšia by bola sestra Eros Pistu, ktorý je pikantný - Edes Anna. A sedelo by to aj s názvom receptu. Má krásnu farbu a nie je pikantná.
lubik07
svely recept....uz mam kupeny cerstvy spenat...vdaka za recept
lubik07
...tak to mame za sebou...ani sme nepockali s dcerou kym vychladne....:D bez jogurtu....ale my si ho urobime teraz casto....tak vyskusame aj studeny s jogurtom....dakujem
kyfa
špenát obsahuje vysokú koncentráciu stopových prvkov a minerálov (hlavne horčík, mangán - odstraňuje depresívne stavy, dvíha náladu:-). Preto je lepšie ho konzumovať v menších dávkach aby sme ich dokázali čo najviac vstrebať. Mlieko sa dá nahradiť napr. sójovým. Karotény v špenáte chránia sliznice. Napríklad príbuzný špenátu - mangold môžeme konzumovať aj vo väčších dávkach a aj s mliečnymi výrobkami.
tamik
tak toto je prvýkrát čo som si špenát pripravila bez cesnaku a bol naozaj veľmi dobrý :)
marika9
Veľmi ďakujem za inšpiráciu. Jeden deň som pripravila podľa Tvojho receptu pre seba a na druhý deň k obedu som spravila obmenu a to tak, že som primiešala hrubé slíže a na vrch som dala kolieska Mozzarelly. Bolo to bombové a stala som sa hrdinkou dňa. Chválili ma aj na druhý deň.