Špargľa na jednoduchý spôsob

jangerJanger, 55 ročná žena, 15. mája 2012 12:28
Ďalšie jej recepty »

Špargľa na jednoduchý spôsobFoto: janger

Sparglova sezona je v plnom prude. Tu, v Holandsku, zacina tak asi v strede aprila a konci sa na Sv.Jana. Volaju ju tu aj Biele zlato. My ju najcastejsie robime na taky dost klasicky sposob.

8+15 min
tepelná úprava

Suroviny

Postup prípravy

  1. 1

    Ked som takmer pred tridsiatimi rokmi prisla do Holandska, tak mi spargla bola neznama. Nic som nevedela o jej priprave. Raz som chcela manzela prekvapit. Kupila som sparglu, uvarila....Nuz ale pred varenim mii nenapadlo, ze ju treba najprv poriadne osupat...Tak si viete domysliet, aka bola. Jednoducho sa nedala jest...Tak som sa poucila na svojej chybe....

  2. 2

    Ak sparglu kupite a este ju hned nejdete varit, tak je dobre zamotat ju do vlhkej utierky a tak dat do chladnicky.

  3. 3

    Sparglu treba dobre ocistit - osupat (supky nezahadzujeme). Zacat kusok pod hlavickou. A tak celu sparglu dookola ocistit. Su na to aj specialne skrabkovace, ale dobre posluzi aj skrabka (alebo ako sa to vola) na zemiaky. A spodnu cast (drevitu) treba odrezat. Niektori radia, ze je dobre sparglu pred cistenim namocit tak na 20 minut do studenej vody, ze sa lepsie cisti. My to nerobime...

  4. 4

    Dame varit do hrnca vodu. Su aj specialne sparglove hrnce, kde sa v kosikoch spargla vari na stojato, aby sa pri vareni chranili delikatne hlavicky. My tento hrniec nemame, takze ju varime lezato. Do vody dame trochu soli a tiez trosku cukru.

  5. 5

    Tato nasa spargla sa varila 8 minut. Potom plamen vypneme a este ju nechame vo vode, v zakrytom hrnci, asi 15 minut postat. Ale ta doba varenia a odstatia zalezi od hrubky spargle. Mozete ju otestovat tak, ze pichnete do nej spic nozika.

  6. 6

    Uvarime zemiaky, vajcia. Pokrajame sunku a dame roztopit maslo. Toho masla poriadny kusok.

  7. 7

    Uvarenu sparglu opatrne vyberieme z vody, vodu nevylejeme. Sparglu dame na (predhriaty) tanier. Dame na nu posekane vajcia, oblozime posekanou sunkou, zemiakmi. A vsetko dobre polejeme rozpustenym maslom. Mnam, je to maskrtka.

  8. 8

    Ako som spominala, supky a vodu z uvarenej spargle nezahadzujeme. Spravime z toho vybornu polievku. Moj muz sa nejako pozabudol a tu vodu mi vylial. Tak som polievku robila len zo supiek.

  9. 9

    Jedavame k tomu zemiaky, vacsinou len tak, uvarene a poliate maslom. A sunka sa moze nahradit aj udenym lososom...

  10. 10

    Rozmyslala som pri tagoch, ci to mam dat medzi lacne jedla. Neviem, ake su ceny spargle na Slovensku, ale tu je pomerne draha...

ohodnoť recept:
Hlasovali 4 ľudia (4,0 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist