Foto: janger
Sparglova sezona je v plnom prude. Tu, v Holandsku, zacina tak asi v strede aprila a konci sa na Sv.Jana. Volaju ju tu aj Zobraziť celý popisSparglova sezona je v plnom prude. Tu, v Holandsku, zacina tak asi v strede aprila a konci sa na Sv.Jana. Volaju ju tu aj Biele zlato. My ju najcastejsie robime na taky dost klasicky sposob.
tepelná úprava
Postup
-
1
Ked som takmer pred tridsiatimi rokmi prisla do Holandska, tak mi spargla bola neznama. Nic som nevedela o jej priprave. Raz som chcela manzela prekvapit. Kupila som sparglu, uvarila....Nuz ale pred varenim mii nenapadlo, ze ju treba najprv poriadne osupat...Tak si viete domysliet, aka bola. Jednoducho sa nedala jest...Tak som sa poucila na svojej chybe....
- 2
Ak sparglu kupite a este ju hned nejdete varit, tak je dobre zamotat ju do vlhkej utierky a tak dat do chladnicky.
- 3
Sparglu treba dobre ocistit - osupat (supky nezahadzujeme). Zacat kusok pod hlavickou. A tak celu sparglu dookola ocistit. Su na to aj specialne skrabkovace, ale dobre posluzi aj skrabka (alebo ako sa to vola) na zemiaky. A spodnu cast (drevitu) treba odrezat. Niektori radia, ze je dobre sparglu pred cistenim namocit tak na 20 minut do studenej vody, ze sa lepsie cisti. My to nerobime...
- 4
Dame varit do hrnca vodu. Su aj specialne sparglove hrnce, kde sa v kosikoch spargla vari na stojato, aby sa pri vareni chranili delikatne hlavicky. My tento hrniec nemame, takze ju varime lezato. Do vody dame trochu soli a tiez trosku cukru.
- 5
Tato nasa spargla sa varila 8 minut. Potom plamen vypneme a este ju nechame vo vode, v zakrytom hrnci, asi 15 minut postat. Ale ta doba varenia a odstatia zalezi od hrubky spargle. Mozete ju otestovat tak, ze pichnete do nej spic nozika.
- 6
Uvarime zemiaky, vajcia. Pokrajame sunku a dame roztopit maslo. Toho masla poriadny kusok.
- 7
Uvarenu sparglu opatrne vyberieme z vody, vodu nevylejeme. Sparglu dame na (predhriaty) tanier. Dame na nu posekane vajcia, oblozime posekanou sunkou, zemiakmi. A vsetko dobre polejeme rozpustenym maslom. Mnam, je to maskrtka.
- 8
Ako som spominala, supky a vodu z uvarenej spargle nezahadzujeme. Spravime z toho vybornu polievku. Moj muz sa nejako pozabudol a tu vodu mi vylial. Tak som polievku robila len zo supiek.
- 9
Jedavame k tomu zemiaky, vacsinou len tak, uvarene a poliate maslom. A sunka sa moze nahradit aj udenym lososom...
- 10
Rozmyslala som pri tagoch, ci to mam dat medzi lacne jedla. Neviem, ake su ceny spargle na Slovensku, ale tu je pomerne draha...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@jangerka dalsi vynikajuci recept od teba. Vsetky nekomentujem, ale mam ich ulozene a sledujem :-)
Pridala si dobré rady ako uskladniť atď.. určite si na to spomeniem keď budem spracovávať šparglu, mám na pláne zajtra pripraviť,len si musím otoriť "múdry zošit" kde mám popísané recepty z TV ORF2 Andy&Alex. Až budem robiť dám na známosť. Ahojko, pekný večer:-)
Spec.hrniec na sparglu si môzete vyrobit sami z velkej plechovej konzervy, ktorej dno sa na niekolkych miestach prevrta. Konzerva i so sparglou sa postavi asi do 5 cm vriacej vody do hrnca priblizne rovnakého priemeru; vari sa asi 8 az 10 minut. Takto sa uchrani viac zivin, stop.prvkov a vitaminov.
To je v poriadku, @afataga , ako komu chuti. Ani ja moc vajcia natvrdo nelubim, my ich nevarime az tak natvrdo, ze cloveku zaliehaju, len tak na jemne tvrdo ;-)....ale hodi sa k tomuto aj napriklad posirovane vajicko.
Ten tvoj serblik je sikovny na varenie spargle. Ja nemam nic take vhodne, bud siroky hrniec, alebo nizky. Ale aj poleziacky sa dobre uvari ☺.