Španielska zemiaková tortilla s cuketou
Autor receptu: tinavondecadent
Zemiaková tortilla je obľúbený pokrm hlavne v Španielsku. Mňa zaujala hlavne kombinácia jednoduchosti a dobrej chuti. Toto je originálny španielsky recept, ktorý sa traduje už niekoľko generácií a je to jedna z mnohých možností ako pripraviť toto chutné jedlo.
4 porcie |
20 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Ošúpané zemiaky a cibuľu nakrájajte na tenké plátky a zamiešajte ich dohromady. Na rozohriatu väčšiu panvičku nalejte olivový olej. Vložte zemiaky a cibuľu, pridajte soľ a zamiešajte.
- Za ten čas, čo sa opekajú zemiaky s cibuľou, si pripravíme cuketu. Ošúpeme ju a nakrájame na tenké kolieska. Zemiaky s cibuľou nezabudneme občas premiešať. Až začnú mäknúť, pomaly ich vareškou rozdeľujeme na stále menšie kúsky až ich vypracujeme postupne takmer na kašu. Pridáme cuketu a zamiešame. Až začne mäknúť, opakujeme postup.
- Rozbijeme 4 vajíčka, dáme ich spolu do jednej misky a posolíme. Pridáme pretlačený strúčik cesnaku a vyšľaháme ich metličkou aby sa zjednotili. Z panvičky odstránime prebytočný olej pod kašovitou zmesou (viď foto). Zmes vylejeme do misky ku vajíčkam a zmiešame spolu. Následne to celé spolu vlejeme nazad na panvičku, na ktorej ostalo už len trochu olivového oleja. Opekáme to spolu na panvičke, občas s ňou musíme pohnúť (ako pri klasickej omelete) aby sa to nepripieklo. Po asi 5 minútach zmes otočíme a postup opakujeme až kým nebude dozlatova opečená.