Špaldové žemle a cibuľová nátierka (fotorecept)
Autor receptu: zirafninka1
Postup
- Cesto na žemličky som vymiesila v pekárni na chlieb. Všetky suroviny dáme do pekárne v poradí v akom sú napísané. Nenechávame ho v pekárni kysnúť.
- Preložíme ho na dosku, vytvarujeme guľu a prekrojíme ju na 8 častí.
- Každú časť ľubovoľne dotvarujeme, rozložíme na plech, prikryjeme napr. potravinárskou fóliou a na teplom mieste necháme vykysnúť cca 45 minút.
- Pred pečením žemličky nožom ozdobíme - narežeme. Potierame ich zmesou oleja, soli a cesnaku. Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C cca 15 - 20 minút.
- Na cibuľová nátierku (na úvodnej fotke tá viac vzadu) potrebujeme karamelizovanú cibuľu. Cibuľu nakrájame a v panvici s olejom na malom ohni pomaly karamelizujeme podľa potreby 40-60 minút. Občas premiešame, po prvých 10tich minútach môžeme cibuľu jemne posoliť.
- Hotovú cibuľu necháme vychladnúť.
- Do mixéra dáme tuk a 2/3 cibule. Rozmixujeme na hladkú pomazánku.
- Pridáme soľ a lahôdkové droždie.
- Na záver ešte pridáme zvyšnú cibuľu, krátko premixujeme aby v nátierke ostali kúsky cibule. Hotovú pomazánku odložíme do chladničky. Nátierku - cibuľkové maslo stačí robiť z polovičnej dávky. Je toho naozaj dosť a natiera sa len v tenkej vrstve.