Foto: pusta
David Rocco je sympatický mladý taliansky šéfkuchár, páčil sa mi jeho recept na citrónové špagety, jednoduchý rýchly a vynikajúci, veľmi chutný - pridávam jeho Zobraziť celý popisDavid Rocco je sympatický mladý taliansky šéfkuchár, páčil sa mi jeho recept na citrónové špagety, jednoduchý rýchly a vynikajúci, veľmi chutný - pridávam jeho recept.
porcie
príprava
na 100 °C
Suroviny
500 g |
|
2 strúčiky |
|
1 ks bio na šťavu a pokrájanú kôru |
|
1 ks bio na šťavu a nastrúhanú kôru |
|
5 PL |
|
poľa chuti |
|
podľa potreby na špagety horúca |
|
250 g nahrubo strúhany |
|
1 ks zväzok posekaná |
|
Postup
-
1
Ošúpala som jeden umytý a osušený Bio citrón, pokrájala som kôru na tenké pásiky,...
-
2
...z druhého Bio citróna som nastrúhala na jemno citrónovú kôru.
-
3
Nastrúhala som nahrubo Parmigiano Reggiano syr.
-
4
Vytlačila som šťavu z oboch Bio citrónov.
-
5
Porcelánovú misu som poriadne vytrela dookola celým cesnakom, misa i špagety budú krásne aromaticky voňať v mise po surovom cesnaku.
-
6
Potom som prelisovala do misy zvyšok cesnaku a pridala som morskú soľ.
-
7
Priliala som citrónovú šťavu,...
-
8
...olej,...
-
9
...všetko som spolu zľahka vyšľahala ručným šľahačom na hladkú emulziu.
-
10
Do vriacej osolenej vody som dala variť špagety,varila som ich podľa návodu, aby boli al dente, hned som ich scedila a časť vriacej vody som zachytila do misky, pridala som ju k emulzii v mise, premiešala, v nej ešte špagety dôjdu. Špagety som v žiadnom prípade nepreplachovala studenou vodou, aby v nich zostala chuť.
-
11
Horúce špagety som v mise premiešala s pripravenou emulziou a zachytenou horúcou vodou z varenia, pridala som prúžky citrónovej kôry, nastrúhanú citrónovú kôru, posekanú petržlenovú vňať, ešte raz dobre premiešala, vrch som posypala s Parmigiano Reggiano a ihned podávala. Veľmi sme si pochutnali na vynikajúcej jednoduchej rýchlej večeri, je to výborné ľahké voňavé aromatické jedlo, vhodné aj na obed, vrelo odporúčam vyskúšať.
, len ty mas petrzlenovu vnat namiesto bazalky...to pisem preto, aby si sa nenamahala s odpovedou na 5 riadkov ake su tie recepty strasne odlisne.
možno si si nevšimla, že je to recept od talianskeho šéfkuchára David Rocco, a on dal aj na videu na TV paprika i v recepte na nete petržlenovú vňať - teda správne som dala, jeho recept je hodnotený *****
ide o traidičný starý taliansky recept s mnohými malými obmenami. niekde sa dáva petržlenová vňať, niekde bazalka :-)
pridávam link, aby nedošlo k omylu a si mohla porovnať:
www.cookingchanneltv.com/recipes/david-rocco/spaghetti-al-limone...
správny nick: @sheilinka01 :-)
prepáč mi.
dakujem.
dakujem.
dakujem ti za pochvalu a vyskúšanie.
prepáč mi, zabudla som to v Postupe napísať.
na šľahanie emulzie v mise mám špeciálny malý šľahač, dole so špirálou na plocho, pohybujem len po dne misy - neodfotila som, ale mám ho odfotený v inom recepte.
máš pravdu, emulzia sa dá výborne prešľahať aj vidličkou.
dakujem za tvoje konštruktívne nápady, iste ich využijú aj iní varecháči :)
Tak ten ti hladku emulziu neurobi - odskusane ;)
ani som netušila, že ten tanier k vám domov nosil tatko kelner z hotelu Dukla - socialistický presun sa tomu hovorilo :-) šikovný chlap :-))))
môj tatko bol tiež kellner, ale také taniere domov nenosil...
inak ten tanier mám veľmi rada :-)
a v hoteli Dukla som mala promócie, mali kvalitné elegantné čisto biele porcelánové taniere zo servisu - spravili mi úžasnú promóciu pre 150 pozvaných hostí tí skvelí kellneri - pozdravujem tvojho tatka. bola som veľmi spokojná, spomínam s láskou :-) potešila si ma :-)))
dakujem ti za pripomenutie:-)
však to je veľmi milé od teba...mne prišli gratulovať vedy všetci čašníci Bratislavy do jedného, otcovi priatelia, môj otec je podnes deň čašníckou legendou - bola to pre mňa veľká pocta. vraveli, že som mala najviac gratulantov a najviac kvetov - boli na mňa veľmi pyšní.
ty si mi to svojim komentom pripomenula, dakujem. :-)
@ampara a ja sa osobne vôbec nepoznáme, nevedeli sme to o sebe :-)
som rada, že k tej náhode prišlo.
"Bolo mi to treba?"
sa da volne prelozit:
"Ze som jej ja volaco v komente 30. augusta 2014 o 23:22 vobec pisala" ;)
ty nie si @ampara :-)))))
@ampara je dcéra elitného čašníka a ja jej rozumiem a ona zase mne.
ty snami nemáš nič spoločného, nemiešaj sa do toho!!!
podarilo sa ti streliť poriadneho capa, ako obyčajne DDDDD
podarilo sa ti streliť poriadneho capa, ako obyčajne DDDDD
povedala som ti, nemiešaj sa do toho, čomu nerozumieš :-)))))
David Rocco (je sice Ital, ale v Itálii ho moc neznají, žije v Kanadě)- zrovna nedávno jsem se na něj ptala své dobré kamarádky, která po většinu svého života žije v Itálii.
Vytřít česnekem (pro vůni) mísu, ve které se pak bude míchat citrónová šťáva s česnekem rozetřeným, je přeci zcela zbytečné.
Citrónové šťávy se dává mnohem méně, stačí dvě lžíce a strouhaná kůra se spolu s krájeným česnekem a máslem zahřívá na hrnci, kde se vaří voda na špagety, jako nad párou.
Pokud Italové do pokrmu přidávají nudličky kůry, jsou mnohem jemněji krájené než tyhle a nejprve je krátce blanšírují. Aby neměly palčivou chuť syrové kůry, ale jen jemně citrónové, a taky aby se změklé vlastně daly sníst.
@pusta , @pusta ..... :/
Upřenění je určeno těm, kteří by recept pana Rocca chtěli vyzkoušet.
nezaujímaš ma!
Jak říkám - psala jsem k receptu ostatním varecháčom.
@evusik , ukázal niekto iný svoju tvár a viem aj prečo, ja nechodím obsmŕdať k pani moderátorke Topreceptov.cz a mohla by som.
je mi ukradnutá aj so svojim Fanklubom na Varecha.sk, a aj tam.
ak je to tvoja obľúbenkyňa, tak ju môžeš aj hladkať, je mi to jedno.
@evusik , ty nikdy nechýbaš, kde e čokoľvek proti mne, však???
no uľav si...
Pekný večer :-)
@pusta
prosím..!!..o POKOJ..
kiež by si bolaraz len taká opustená, ako som ja, lebo nie som :-)))
ani zlostná komandujúca matróna ako si ty, podľa ktorej doma všetci musia skákať. Bože uchovaj...
to by už potom zábava nebola ani pre teba zábava :-)
neuverím ti, ak povieš, že áno D
jeden obyčajný recept a kopa sprostých rečí okolo.
dakujem ti.
preco?
ja sem chodim pozerat recepty ale uz skoro nie je co lebo vsetky nove prispevky su o osocovani inych ludi
dakujem.
prosím..!!..o POKOJ.. /tej zloby je tu naozaj chvíľami priveľa / aj keď je to niekedy naozaj "čítanie!!!".../ja som tu na vareche tiež kvôli receptom...
niekedy je to fakt na neuverenie, čo si dovoľujú, čo nie je k receptu samotnému.
ja som pridala jeho recept, lebo podľa môjho názoru je dobrý, nikoho nenútim, aby ho tak robil.
no čo ti odpoviem, je to jednoznačná šikana, ktorú s veľkou radosťou teraz rozpútala @iva2011 - moderátorka Topreceptov.cz a potom vypadla. nuž a ppripojil sa jej Fanklub na Varecha.sk, potom sa vyparila spokojná a tí istí "notorickí" si spokojne mädlili ručičky, že zase nevynechali svoju príležitosť...presne ako @zolik pod Tafelspitzom, myslí si o sebe veľa a najmä, že asi nikto z varecháčov nevie nemecky, len ona gnädige Frau :-)
jednoznačne jej išlo len o hádku a rýpanie, o nič iné...však každý normálny človek vie posúdiť sám a utvoriť si teraz o nej názor :-)
dakujem, za povzbudenie, dobre mi padlo, tiež ti dakujem za otvorenosť, pochvalu a 5*, za pridanie do kk :-)
keby rýpalov aj rozhodilo, dnes varím zase výborný zahraničný recept
a navzdory rýpalom aj pridám :-)
A ak sa ti @pusta nepáči, že ľudia majú záujem čítať tvoje recepty a doplniť info pre ostatných, jedz svoje výtvory sama v tichosti doma a nemusíš sa potom paprčiť na vareche.
ja som jeho recept dodržala do bodky. servírujem na čom ja uznám za vhodné. ľutujem, nemám taký vhodný tanier ako on.
bez urážky, videla som tvoje recepty na Topreceptoch a tvoje servírovanie sa mi vonkoncom nepáči, napriek tomu ho nekritizujem, považujem to za tvoju vec :-)
@methi , nehnevaj sa na mňa, ale nemá čo doplňovať recept od šéfkuchára David Rocco, ak má výhrady @iva2011 , nech ich napíše priamo jemu alebo nech pridá vlastnú verziu ako svoj recept :-)
prepáč, ale to je môj názor, nič viac, nič menej.
nemám predsudky, to je môj názor, nemusíš s ním súhlasiť.
ja som jeho recept dodržala, ak budem robiť recept podľa českej pani moderátorky, tak ho nebudem kritizovať a tiež ho dodržím.
nemám nič proti tomu.
ešte ho aj poznáš :-)
no samozrejme, recepty od @pacinka na topreceptoch nie sú tvoje :-)))
Je mi ťa ľúto. Tvoja paranoja presahuje hranice slušného správania.
Toľko na vysvetlenie. Dobrú noc.
až na jednu maličkosť, že sme sa s moshem zoznámili oveľa skôr, len teba sme akosi zabudli k nám pozvať :-))) ale ty si bola aj tak pri tom. DDDDD
tak toľko k tvojej paranoi a o tvojich konfabuláciách...
dalšia tvoja konfabulácia
želám ti pokojnú dobrú noc..
Tak a teraz sa môžeš obuť do mňa.
v rámci diskusie s tebou však nesúhlasím, lebo recept, ktorý som pridala, je autentický s receptom od David Rocco.
bolo by to na mieste vtedy, keby to bol môj recept a nie jeho recept.
pokiaľ však ide o recept od David Rocco, to na mieste nie je.
toľško môj názor.
ja tebe želám Peknú nedeľu :-)
dakujem.
nech si @iva2011 nechá svoje vylepšenia pod svoju verziu, nie pod jeho recept.
máš pravdu, nemusím ju, mám na to všetky dôvody.
ale odhliadnuc od toho, nech nevylepšuje autentický recept od David Rocco - to je celé.
Alebo:...ak to tak urobíš ty alebo niekto, dajte mi vedieť ako to dopadlo...
A nechápem prečo sa oháňaš že je to recept Davida Rocco, a jemu treba písať výhrady, veď nie on ho tu prezentuje, ale TY!
Možno ak by mal by mal možnosť, by ťa "zvozil pod čiernu zem" že ako si SPRZNILA jeho recept! Výhrady a rady od @iva2011 považujem za opodstatnené, naozaj má pravdu s chuťou tej surovej citrónovej kôry ktorú ty krájaš na nepochopitelne veľké kusy.
Popravde, mne sa zatiaľ páčil iba jeden tvoj recept, no už ani neviem ktorý, všetky sú si tak podobné a je ich tak mnoho a než sa dostanem na koniec... Mnohé tvoje recepty sa dajú nazvať jednoducho "vývar" alebo "mäso na šťave s..."
Myslím že im dávaš také honosné názvy so všetkými surovinami v ňom(v názve) len preto, lebo ak niekto zadá do vyhľadávača čo i len jednu z nich, tak mu vyhodí všetky tvoje recepty.
Tak ti dám dobrú radu, ber to ako radu od poslušného a múdreho :-))) vnuka. Ak sa oháňaš tým, že "držte sa veci", tak rešpektuj tých ktorý sa tak držia. Netvrď že nikoho nekritizuješ, keď vieš, že to nieje tak, kritizuješ! A občas sa zamysli skôr než niečo napíšeš a prečítaj si komentár od niekoho aj viac krát(prípadne si zájdi na balkón, nadýchni sa a polej kvietky). A až potom odpíš. Prajem ti dobrú noc! :-)
nemám pocit, že som recept sprznila, dodržala som ho do bodky. je autentický, dala som link, môžeš porovnať. jedlo som podávala v mise, nemám zodpovedajúcu rustikálnu. mohla som dať aj na obyčajný tanier, ale v tej mise som pripravila celé, ako je v postupe, šlo by to iste aj jednotlivo na hlbokom tanieri na špagety, ale taký tanier zas nemám a ani by sa mi to nechcelo.
videla som tu na vareche servírovať obyčajné furmanské halušky na krásnom porceláne a akosi to nikomu nevadilo, hoci sa to nehodilo.
@iva 2011 - myslím, že nemáš pravdu, je tu aj recept na Spaghetti al Limone iného autora pred rokom, tam žiadne vylepšenia nepísala a mohla a nie sú od David Rocco :-)
jediné, čo z toho beriem, je krájanie prúžkov citronu.
ty @ivu vôbec nepoznáš, ja až príliš dobre a viem jej pravý zámer, prečo to spravila a aj dosiahla - hádku, o toto jej išlo v skutočnosti, žiadna jej kamarátka, že jej čosi povedala :-) to len kecala. potom spokojne potešená odplávala a mädlila si zlomyseľne ručičky, ked to čítala.
videl si, že by v ten deň komentovala niekoho iného recept? nie veru, špeciálne práve tento a poviem ti, keby ho pridal ktokoľvek iný, @iva sa na to vykašle. :-)))
bud len rád, že ty ju nepoznáš - to mi môžeš veriť, rozvádzať to tu nebudem.
pridávam veľa receptov,to je pravda, ale nemôžem ich nazvať len ako Mäso na šťave alebo len ako Vývar. úprimne, povedal si to aj iným? pozri, koľko je tu slepačích, kuracích, hovädzích, iných mäsových polievok - a tam si sa nikdy nevyjadril.
podľa môjho názoru mám pestré a rôznorodé recepty, nie sú rovnaké, sú z rôznych krajín sveta, tie názvy ponechávam alebo preložím, aspoň opisne. pokiaľ ide o našu kuchyňu, varím ju tak ako sa varievala u nás doma a ver mi, že sa varila dobre. nemám vo zvyku pridávať akési opozerané recepty alebo akési domáce mňamky, ktorých je tu neúrekom. snažím sa priniesť aj nové.
som si vedomá toho, že to nemusí byť po chuti mnohých, každý máme tie svoje chute a tie obľúbené, nemusia sa ani páčiť všetkým, niekomu zase môžu. čo sa týka názvov, to je každého vec, ako si svoj recept nazve, výnimkou je tradičný názov, ktorý mu neprislúcha - napr. Kurací Wellington, Bravčový Stroganoff...a iné, nie je ťažké nazvať stopäťdesiateprvé Bryndzové halušky bryndzovými haluškami bez honosnosti, tým sa nikoho nechcem dotknúť, zbožňujem bryndzové halušky.
pozri, ja recept, ktorý by mi nešmakoval, ten obídem, nehodnotím, ak sa mi páči, pochválim, neviem o tom, že by som autora znosila pod čiernu zem, nerobím to.
je mi to proti srsti.
o tých názvoch skúsim pouvažovať, myslím, že máš pravdu.
aj o tých mojich odpovediach na isté komentáre máš pravdu, asi sa pôjdem prejsť a predýcham to najskôr :-)))
ver mi, pri tých jedovatých komentároch istých ľudí je to veľmi ťažké :-) ok, skúsim, aj ked za seba vtedy neručím. :-)))))
chutne si ma rozosmial tým "poslušným vnukom" DDDDD
nie som vôbec konvenčná vo vzťahoch, nepotrpím si na to.
slušnosť si vysoko cením a aj úprimnú otvorenosť si vážim.
dakujem ti za všetko, čo si mi napísal, lebo nie každý, kto so mnou nesúhlasí, musí byť zákonite môj nepriateľ.
tvoja "milujúca babička" DDDDD len som žartovala.
Prajem ti Pekný deň :-)
celá diskusia je prakticky o mne bezo mňa, kde si kde-kto otiera o mňa ústa - viac sa k tomu nevyjadrím.
nerozumiem, prečo si toto potom sem potom písal.
keby som to čítala skôr, asi ti neodpoviem, lebo to nemá cenu - slušné to od teba nebolo, lepšie povedané veľmi netaktné.
k druhej časti tvojho komentára som sa už opakovane vyjadrila, je tu aj druhý recept Spaghetti al limone a tam svoje pripomienky @iva nenapísala, toto je recept od David Rocco, dodržala som ho, je autentický, takže tu to vôbec nebolo na mieste, nechhcem sa do nekonečna opakovať.
nič konštruktívne sa neudialo, prepáč mi to.
nehnevaj sa, diskusia v tomto smere beží, bola ich už spústa, nie je potrebná nová diskusia ešte jedna aj pod týmto receptom.
nechcela som sa ťa v žiadnom prípade dotknúť, toto je môj názor.
Je to jen recept, není to přeci dogma.
Napsala jsem k receptu, k požívání syrové kůry (která je v receptu nejdůležitější), k nesmyslnému vytření mísy celým česnekem a nějaké vylepšení od kamarádky z Itálie. (....a na oplátku se o sobě dověděla spoustu nových věcí plus sprosté nařčení z pusté lži, že kamarádka neexistuje.)
@pusto , psalas, že tě nezajímám, tak se tím řiď, prosím. Také tě nehodnotím. Bavíme se jen o receptu.
recept je od David Rocco, je autentický a ty ho nemáš ho meniť, to môže len on ako autor sám. ak máš niečo proti, tak svoje vylepšenia, tvoje i od tvojej kamarátky adresuj priamo jemu, že tebe to vyhovuje inak ako on dal alebo to dal podľa teba zle. sem už nepíš, je to zbytočné:-)
vylepšovať si mohla napr. recept Spaghetti all limone, ktorý tu bol pridaný už pred rokom, ten nie je podľa David Rocco.
ten si si ani nevšimla, ktovie prečo? nevysvetľuj, viem. hodilo sa ti to len preto, že som recept pridala ja, lebo link si si iste pozrela a zistila si, že recept som dodržala presne podľa autora, ak nie, potom si ho láskavo pozri :-)
nemám ti viac čo povedať k tejto téme.