Špagety so sušenými paradajkami fotorecept

evusik - fotkaevusik, 30. augusta 2012
Špagety so sušenými paradajkami (fotorecept)
Foto: evusik

Tohto roku sa mi konečne podarili sušené paradajky, minuloročné pokusy nestáli za nič. Teraz som si to ale poistila a nasadila som paradajky San Zobraziť celý popisTohto roku sa mi konečne podarili sušené paradajky, minuloročné pokusy nestáli za nič. Teraz som si to ale poistila a nasadila som paradajky San Marzano, ktoré sú vraj najlepšie na sušenie. Riadila som sa viac menej receptom na Sušené paradajky v oleji od @kimla a teraz už len vyjedám pretože sú fantastické...

2
porcie
5 minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    K tomuto receptu je potrebné minimum surovín. Základ sú špagety, cesnak a parmezán. Ja som si pridala ešte čerstvý špenát a sušené paradajky naložené v oleji. Bylinky môžete ale nemusíte dať.

    Špagety so sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cesnak opečieme na oleji, pozor aby nezhorel, pridáme sušené paradajky nakrájané na kúsky

    Špagety so sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a mladý špenát... krátko orestujeme

    Špagety so sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    špagety dáme variť do vriacej, osolenej vody. Uvarené špagety necedíme ani neprelievame studenou vodou, naberieme ich dierovanou naberačkou a naložíme ich na panvicu, môžeme pridať aj trochu vody zo špagiet.

    Špagety so sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    dobre premiešame, pridáme nastrúhaný syr a znova premiešame

    Špagety so sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    podávame posypané hoblinkami parmezánu, k tomu pohár dobrého červeného vína a ľahká večera je na stole :-)

    Špagety so sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    no a toto sú rajčiny odroda San Marzano ktoré suším, sú veľmi chutné aj keď dozrievajú strááášne pomaly :-) vzadu sú také podlhovasté, ako vajíčka a tie sú tiež vhodné na sušenie, ale neviem ako sa volajú :-)

    Špagety so sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a tu je finálny výrobok, ten veľký pohár je čerstvo naložený, ten menší je naložený asi týždeň. Vidieť to podľa byliniek, ktoré časom stmavnú až sčernajú ale to nevadí, všetka chuť sa vlastne dostáva do oleja a ten získava jednak krásnu farbu ale aj vynikajúcu chuť...

    Špagety so sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

alena45
špagety, cesnak, sušené rajčiny a parmezán - toto mám vždy doma a je to najčastejšie robené jedlo u nás. Aj ja mám podlhovasté paradajky, ale kúpila som priesady na trhu, a zdá sa mi, že nie sú také špicaté. Nepodelíš sa so semienkami ?
evusik
@alena45 toto sú tie rajčiny San Marzano, vyzerajú ako paprika mám 8 koreňov a som zvedavá či dozrejú, lebo dozrievajú fakt pomaly... keď sa mi podarí nasušiť semienka rada sa podelím...
alena45
ja v sobotu odfotím svoje, porovnáme ! Aj moje dozrievajú pomalšie, a tiež tak, ako ten spodný, že zčasti sú zelenkavé.
evusik
možno je to aj tým suchom, že tak slabo dozrievajú, ale na druhej strane horúco bol a aj je až-až... môj muž vymyslel (niekde videl) taký zlepšovák, odrezal dno s PET fľaše a zapichol ju hrdlom do zeme ku koreňom rajčín (my ich máme 80), vznikol tak cca dvoj litrový lievik ktorý vedie vodu rovno ku koreňu a ono to celkom dobre fungovalo, okolo suchota ale pri koreni sa držalo vlhko...
frezia68
Šikovnica si Ty @evusik ,ešte som sušené paradajky nikdy nerobila a asi ani nebudem,ale to jedlo je by mi veľmi chutilo :-)))
kimlo
Ten zavlažovací systém používam už pár rokov aj ja, okrem toho že sa voda dostane priamo ku koreňom, je výhoda že tam rastie menej buriny, tej sa totiž žiadna vlaha neujde.. :-)
evusik
@kimlo presne tak, my máme na záhrade sucho jak na púšti, ale rajčinám sa darí, zrejme aj kôli tej závlahe, rajčiny všeobecne majú radšej veľa slnka, dobrú závlahu ale nie mokré listy...
kimlo
Veď sa aj hovorí, že rajčina mám mať nohy vo vode a hlavu na slnku... :-)
nojaadka
@evusik - tak mi napadlo, že pri obave, či Ti paradajky dozrejú alebo nie, je riešením vytrhnúť celú rastlinu aj s koreňom (keď už leto naozaj končí) a zavesiť dole hlavou niekam do komory. Tak určite dozrejú!
alena45
@mirko , to sa hovorí o paprike ! Rajčina toľko vody nepotrebuje, vydrží väčšie a dlhšie sucho, ale ak potom naprší, alebo dostane vodu, tak popraská.
marlenka88
Ja som nevydržala len sa na ten recept pozerať, tak som si túto chutnú rýchlovku pripravila a už len vychutnávam, nemá to chybu:-)))
ajuschka
mnamiiii to ja mozem taketo veci. toho roku som paradajky nesusila, nemala som nasadene zadne take co by boli na to vhodne takze iba stava tento rok. A kde si zohnala san marzano? ja ich uz 2 roky zhanam absolutne bez uspechu :(
julica
Všetko super, jedlo super, rajčiny tiež a diskusia takisto :)
evusik
@ajuschka ja som ich kúpila u nás u Gazdu :-) to je v ST obchod kde predávajú všetko pre záhradkárov, od semien až po náradie... čiže kúpiš v semenárstve alebo záhradkárstve...
@marlenka88 ty si rýchlik :-) ja som varila včera a keby dnes nevaril manžel, tak si ich urobím znova :-)
@nojaadka ešte počkám, Ilko hlásil, že bude krásna jeseň tak sa necháme prekvapiť :-))) ten spôsob poznám, respektíve starká tak robili, my sme len rajčiny obrali a dali na parapetnú dosku a tam väčšinou dozreli, ale ešte majú čas....
alena45
@evusik , a toto sú moje, tiež dozrievajú pomaly, ale nemajú špicatý koniec, takže to bude iná odroda, neviem aká, kúpila som hotové plánty na Trhu.



evusik
@alena45 mne to aj podľa listov príde úplne rovnaké, pravda až nato, že moja je špicatá.... ale určite sú obe vhodné na sušenie... máš ich krásne a červenšie ako tie moje, ale u vás je predsa len o teplejšie ako u nás...
sovka62
@evusik , tie tvoje sú zaručene San Marzano. Alenkine vyzerajú ako by už boli trochu prekrížené. Je to možné, dosť pestovateľov si necháva osivo z rajčín, ktoré pestovali, ale keďže sú ta väčšinou hybridy, zo semena im vyrastá všeličo, Mendelove zákony nepustia.
Na terase mám San Marzano, to sú tie, čo vyzerajú ako tvoje a mám tam aj odrodu Jerguš, to sú tie okrúhle, tiež tohto ročná novinka a som nimi úplne unesená. Sú také mäsité, že sa dajú krájať na plátky ako mäso. Robila som z nich kečup a bol hustý raz-dva, nebolo treba odparovať.
sovka62
@ajuska , odrodu San Marzano hľadaj v záhradkárskych predajniach, ktoré predávajú osivo českej firmy Semo. Supermarkety ich nemávajú, lebo treba otvorene napísať, že sú drahšie osivá. Ale sú naozaj kvalitné, takže asi Mercedes medzi osivami, ostatné tak Škoda.
evusik
@sovka62 ďakujem, z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že minulý rok som si kúpila semeno a dopestovala priesady na také podlhovaské rajčiny, také vajíčkové (obr.7, tie vzadu) nie moc veľké ale veľmi pevné s málo semiačkami, tiež vhodné na sušenie... priesady som dala aj švagrinej, tej sa zapáčili, nasušila semiačka a tohto roku zas ona mne dal priesady, ale tie rajčiny už nie sú také pekné ako tie čo som si dopestovala z originál semiačka, tak aspoň nám ponaučenie, že treba radšej investovať....
aj keď ma hnevá, že napr. San Marzano z jedného balíčka som dopestovala 8 priesad a z takého Tornáda hádam aj 30 ks.
luckaprima
vynikajuci receptik, ze som ho nenasla o pol hodinu skor, teraz sa uz krmim inymi cestovinkami, ale najblizsie si dam toto. Ja som tiez tento rok susila paradajky, netusim ake odrody to boli no jedno je iste: neporovnatelne chutnejsie mi vysli cherry, iba prepolene.. su sladke ako cukriky, uzasne. A tie San Marzano sa daju bezne kupit? ci je to problem? dakujem
evusik
@luckaprima ak myslíš rajčiny ako plody, tak ja som ich ešte v obchode nevidela, ale ja žijem v malom mestečku, možno vo veľkých mestách predávajú... v jednej relácii "Varenie s Emanuelom" bol na tržnici v Prahe a ukazoval, že aké rajčiny sú na čo vhodné... no ale taký výber rajčín aký bol na tej tržnici som v živote nevidela...
megi5090
tento rok som aj ja susila poradili mi ze zo schery paradajok ale to je sama supa treba mesite poucila som sa ale cestoviny su famozne mnam a tie rajcinky vyzeraju ako cerstve ako ich susite poradte mi dakujem
evusik
@megi5090 ja som prvý krát sušila minulý rok a nič moc, tohto roku som si kúpila sušičku... prvú dávku som trochu presušila, ale potom som to robila tak, že ráno tak na dve hodinky do sušičky a potom som celé platá vyložila na balkón a tam som ich nechala na slniečku až do večera, pri tých horúčavách čo boli, mi to krásne schlo a potom som už postupovala podľa @kimlo odkaz na jeho recept je celkom hore...
je to fakt dobrotka, mám dva poháre v chladničke a ostatné nasušené som dala do mrazničky...
marcy
@kimlo ma tiež inšpiroval a máme mastné brady pri vyjedaní s hriankami,Tvoju porciu by som si dala aj teraz :o)
chutimi
fast & easy. Akurat mi nesedelo to odporucanie na cervene vinko. K tomuto praveze lahke biele (a trochu z neho kludne frknut aj do toho zakladu ;) )
evusik
@chutimi čo sa týka vína som úplný amatér, aj keď víno mám rada vyberám si ho výhradne podľa chuti :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia