Špagety s pestom zo sušených paradajok fotorecept

evusik - fotkaevusik, 10. júna 2013
Špagety s pestom zo sušených paradajok (fotorecept)
Foto: evusik

Dnes som trochu povymetala chladničku a urobila som si takéto cestoviny :-)

2
porcie
10 minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Suroviny

Pesto:
4 - 5 PL
1 PL
2 PL
3 - 4 strúčiky




Postup

  1. 1

    Minulý rok som si nasušila celkom slušnú zásobu paradajok. Spolu s bylinkami a cesnakom som ich naložila do olivového oleja a celú zimu vyjedala, zbytok som dala do mrazničky. Vždy keď miniem, prisypem tie z mrazničky, dolejem olejom, týždeň počkám a môžem znova vyjedať. Toto je moja posledná zásoba, ale veď čoskoro bude nová úroda :-)

    Špagety s pestom zo sušených paradajok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do drviča si dáme sušené paradajky aj s olejom v ktorom boli naložené, pridáme nastrúhaný parmezán, tekvicové semienka, čerstvú bazalku, oregáno, petržlenovú vňať no a samozrejme cesnak, trošku korenia a soli, ale s tým opatrne radšej dosoliť až na záver. Všetko spolu rozmixujeme

    Špagety s pestom zo sušených paradajok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ja som mixovala viacmenej na hrubo, ale kto chce môže rozmixovať na kašičku.. treba ochutnať a ak treba doliať olej, alebo syr, skrátka podľa svojej chuti...

    Špagety s pestom zo sušených paradajok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    no a do zbytku oleja som naložila moje posledné sušené paradajky, preložila bylinkami a cesnakom a doliala olivovým olejom... fľaška putovala do chladničky a za cca týždeň si na nich môžeme pochutnávať...

    Špagety s pestom zo sušených paradajok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    špagety uvaríme, ako kto má rád, necedíme a neprelievame studenou vodou, dáme na tanier, trochu horúcej vody nie je na závadu...

    Špagety s pestom zo sušených paradajok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pridáme pesto zo sušených paradajok

    Špagety s pestom zo sušených paradajok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    premiešame a ozdobíme

    Špagety s pestom zo sušených paradajok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ja som si ešte pridala tekvicové semienka, lístky bazalky a parmezán, dobrú chuť...

    Špagety s pestom zo sušených paradajok (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

julica
Mnam, tie paradajky su ohromne, evusik, nemas zase doma manzela?
paploska
výborný recept @evusik ja som práve zapravila na pizzu :-) ale už sa teším na tieto špagety....
kredenc
Evusik, na takéto špagety (bez tekvicových jadierok) by som sa dal pozvať kedykoľvek. Ale ..
Prečo teraz v júni, keď sa to hemží čerstvými paradajkami, varíš podľa receptu so sušenými paradajkami?
evusik
@kredenc mať tak tvoje problémy :-) myslím, že na začiatku som to vysvetlila, míňam posledné zásoby...
neviem čo sú pre teba čerstvé paradajky, asi tie zo supermarketu ale v tomto období nie sú čerstvé ani náhodou... ja viem, že väčšina ľudí nemá inú možnosť len nakupovať tam, ale pre mňa čerstvé paradajky sú tie z mojej záhrady... alebo nakúpené na tržnici od predajcov ktorých poznám a viem čo predávajú...no na čerstvé paradajky si musíme ešte počkať až do polovice augusta ak bude priať počasie...
daniella9
minule som sem chcela pridať takýto recept aj ja, rovnaké suroviny, až na tie semienka a čerstvé paradajky namiesto sušených,neuverejnili ho, vraj aby nedochádzalo k podráždeným reakciám...no nič...
inak recept chválim veľmi pekný:-)
kredenc
evusik, prečo si vymýšľaš, že ja mám problémy - to sa nepatrí. Navyše tu splietaš čosi o supermarkete, kde sme zeleninu ešte nikdy nenakupovali. A do tretice - čerstvé paradajky zo svojej úrody už máme vyše tri týždne.
Želám ti veľa trpezlivosti pri vyšívaní a peknú opernú muziku.
Howgh !
kimlo
@kredenc možno vy u vás v severnej Afrike máte čerstvé paradajky z vlastnej úrody, ale tu na Slovensku im ešte počasie nepraje. A možno aj u vás raz budú supermarkety...
elysa
páčia sa mi Tvoje špagety- aj foto aj chute...
pusta
naozaj krásny recept, chuťovo harmonický, úžasné fotografie,nádherne prezentovaný.
hned by som sa ponúkla :-)
irenaw
@evusik hneď by som ochutnala, musí to byť výborné. nikdy mi nenapadlo, dať sušené paradajky do mrazničky, skúsim. @daniella9 nech sa snažím ako viem, neviem si predstaviť inú podráždenú reakciu, ako alergiu na paradajky :(
kredenc
Kimlo, kimlo - bývame v Bratislave - Prievoze. Zrejme tebe je slušný slovník vzdialený, tvoja fototrafia je veľavravná.
ebaka
na toto by som sa nechala pozvať,chválim a súhlasím,dobrá gazdinka pred novou úrodou spotrebuje tú vlaňajšiu....ja tak ,,upratujem'višne z mrazničky,pekný deň @evusik
vierutt
@evusik , hneď by som si dala! A páčia sa mi tam tie sušené paradajky, lebo ich mám veľmi rada.
Akokoľvek hľadám v @kimlo vom komente neslušné slovo, akosi som nenašla....
jujoska
@kredenc tebe už tuším preskakuje naozaj... musim sa @kimlo zastať, veď je to fešák na pohľadanie, zato že nemá toho veľa na hlave, ešte neznamená, že nemá v hlave. Ty máš asi poriadnu hrivu, že? Čo takého neslušného povedal?? Mimochodom, sušené paradajky naložené v ochutenom oleji majú s čerstvými spoločné len meno, chuť je úplne odlišná. Tak ako používame rôzne aj sušené bylinky a koreniny aj v lete, tak rovnako sa používajú aj sušené paradajky, celoročne. @evusik super recept, robievam tiež podobne, moja najobľúbenejšia kombinácia surovín na špagety, len s tými tekvicovými semienkami som ešte neskúšala
pusta
@kredenc ,ty sa @kimlovi nemôžeš rovnať ani zďaleka :-)
ak si starý "feribák" /tak hovoria starí prešpuráci prievozu, že feriba/, tak potom je to jasné. ospravedklňujem sa ostatným feribákom, všetci nie sú ako ty. väčšina sú veľmi slušní a milí ľudia.
a ked aj nie si, tak @jujoska ťa vystihla na 100%!!!
aj sušené paradajky ti zrozumiteľne vysvetlila.
neverím, že vo feribe máš už vlastné čerstvé paradajky, to môžeš hovoriť iba ak sám sebe :-)
tiginko
@kredenc ty si fakt magor (ospravedlňujem sa ctenej varecháčskej obci aj redakcii, že som sa neovládla) ... @pusta môže mať, v skleníku alebo fóliovníku...
evusik
ani som nechcela reagovať ale @kredenc ja @kimla poznám osobne a je to slušný človek na rozdiel od teba... ty si neuveriteľne povrchný... posudzuješ ľudí podľa vzhľadu alebo keď nevieš ako zarýpnuť tak vypichneš z môjho profilu, že bež dievča vyšívať a uži si vážnu hudbu :-))) užívam si, ver mi....
no na rozdiel od teba, ja sa za seba nehanbím a v svojom profile mám aj odkiaľ som, aj vek, aj záľuby... a aj keď tu nemám foto, zopár ľudí z varechy ma pozná osobne, takže ja nemám dôvod drístať tu nezmysly len preto, že som v anonymite....
tie rajčiny ti neverím, že už 3 týždne zbieraš vlastné rajčiny je holý nezmysel, ani v skleníku nie, iba ak by si ho mal celoročne vyhrievaný....
evusik
@daniella9 to ma veľmi mrzí, viem si predstaviť, že ťa to nahnevalo, veď koho by nie? keďže je tu viac adminov jeden pustí, druhý nie :-)
evusik
ďakujem všetkým za nakuknutie a pekné slovo :-)
jerica
@evusik , recept ako vždy na jedničku , niet čo dodať, iba jednu vetu , pre takých ako je chudák @kredenc + XY ma nebaví vkladať recepty, tie komentáre ma odrádzajú,aj keď nemusí byť len samá chvála, ale rady tie sa vždy zídu :-) podpásovky by mali ostať za dverami :-!!
1x nelisa
pusta
@tiginko , to síce môže, ale za veľmi náročných podmienok :-)
a mne sa on zase taký nezdá, čiže neverím...
irenaw
darmo má niekto jahody na snehu, ak chýba pokoj v duši :(
marianne
@jerica ...kredenc ci rajnica vsetko jedno,treba ignorovat.To bolo,je a bude.To by sa nedali vkladat recepty nikde ....ja som sa este nestretla s webom,kde by bolo vsetko idealne...ale aspon nemaju vulgarne vyjadrovanie..no nech si rypnu,ked sa im ulavi...
jerica
@marianne na to kde si má ísť uľaviť, myslím, na to je miesto so znakom "00"
tomu nerozumiem "nech si rypnú" ked sa im ulavi..
marianne
Myslela som to tak,ze pokial to rypanie ma este hranice,aj ked tie su u kazdeho individualne nastavene,sa da este tolerovat...aspon u mna.Ked sa neda,tak sa neda..rozlisujem medzi prekarackami,ked si niekto nieco neodpusti a trosku si rypne...alebo je arogantny a drzi...ulavit sa da aj inak,nie len na 00.Tot vsjo.Nechcela som Ta poburit.
staja
@evusik , pekne si to pripravila a veľmi sa mi páči aj tvoj postup so sušenými paradajkami. Tiež mávam peknú úrodu paradajok a tento rok, ak sa vydaria a nepokazia sa kvôli chladu a dažďom, tak určite si nasuším a ak toho bude dosť, aj ten nápad s mrazením sa mi pozdáva. Tiež ich mám veľmi rada aj samotné.
jerica
@marianne ono , vieš , oťááál & poťáááál ! ja sa tiež rada zabavím :-)
Mňa to nepobúrilo, dokonca mňa nedokáže vytočiť nikto, skôr je to môj názor, vážim si to keď sa to upresní !
tiginko
ale dokáže @jerica , zažila som tvoj výlev u @angasta , a to bolo teda hustejšie ako akékoľvek výlevy skríň a hrncov...
evusik
dievčence nejaký @rajnica predsa za rozčuľovanie nestojí... ja to beriem tak, že na svete musia byť aj takýto ľudia a toto je virtuálny svet, v skutočnom svete som stretla oveľa horších a musela som sa s tým vysporiadať... takže, s úsmevom sa žije ľahšie :-)
marianne
@jerica ... ja mam rada tiez vo veci jasno:-)) Ti co ma poznaju,by vedeli hovorit...:-D Ved som napisala hranice(ked sa neda,tak sa neda) a Ty otaaal potaaal,sak sme zajedno.Musim napisat @arasidke az ma nauci po zahoracky,my na hornaakoch potrebujeme doucovanie:-))) Pekny den:-)
marianne
Ved to @evusik ,ze Ti ludia za to nestoja,...ale mne sa zda,ze som tu po tych bojoch akasi imunejsia:-))))
evusik
presne tak - čo nás nezabije, to nás posilní :-)
evusik
@staja ja rada škrečkujem, čiže hromadím zásoby a priam nenávidím keď niečo pripravím na zimu a ono sa mi to pokazí... a zvlášť neznášam pleseň a podobné svinstvá... pleseň je potvora môže byť aj tam kde ju mi nevidíme, preto je pre mňa mraznička darom z nebies :-) dávam do nej sušené hríby, sušené ovocné krížalky aj sušené rajčiny hoci by som ich mohla mať uskladnené v komore v pohároch... bohužiaľ v bytovkách nemáme také komory, teda tá moja taká určite nie je aby som mala istotu, že mi to tam vydrží...
minule mi napr. začali lietať mole v byte, všetko som prezrela, nenašla som nič až mi suseda povedala, že mohli priletieť aj cez vetračku.... no a môžem sa aj pos....ať :-)
manya
@evusik , vďaka za tento recept a hlavne za radu, ako uskladňuješ sušené paradajky, istota je guľomet a spotrebuješ menej oleja, môžeme sušiť, ak bude v tomto počasí nejaká úroda.
shakespearik
ďakujem za tip, istotne skúsim :) môžem sa autorky receptu spýtať, ako suší doma paradajky? nikdy som to ešte neskúšala, ale rada by som..
evusik
@manya ako som už písala hore výš, usušené paradajky si naložím do oleja spolu s cesnakom a bylinkami a keď zjem vždy mi tam časť oleja ostane, mimochodom je veľmi dobrý, ale čo s ním? tak tam už len šupnem sušené paradajky a olej len dolejem koľko treba a tak ušetrím aj olej aj miesto v chladničke... keby som mala všetko čo nasuším zaliať do oleja to by bola pálka za olej....
evusik
@shakespearik na sušenie potrebuješ v prvom rade vhodnú odrodu, t.j. mäsité paradajky s pevnou dužinou, ja pestujem odrodu San Marzano... paradajky nakrájané na tenšie plátky suším v sušičke a keď je teplo a svieti slniečko tak paletky vykladám na balkón, na slnko... minulý rok keď boli také horúčavy tak krásne uschli za jeden deň...
sušiť môžeš aj v rúre, ale s tým veľkú skúsenosť nemám... teda robila som to len raz a moc dobré neboli....
čo sa týka nakladania do oleja postupovala som podľa tohto receptu keď si klikneš na tento recept, tak vpravo máš ďalšie recepty
 varecha.pravda.sk/recepty/susene-paradajky-v-oleji/4850-r...
micanela
taky krasny recept ... a skoncil /ako to tu uz byva pravidlom/ hadkami kto je vacsi chudak - skoda
micanela
@evusik aj ja sa snazim ale niekedy ma to vie fakt nasr.. ked sa budem chciet hadat tak na to nemusim chodit na varechu
evusik
@micanela ja si občas tiež kúšem do prstov aby som nič nenapísala a nereagovala na hlúposti... občas sa neudržím, ale v poslednej dobe sa mi celkom darí nezapájať sa :-) a osobne si myslím, že najviac sa tu hádajú a vyrývajú práve tí, ktorí sa nemajú doma s kým porozprávať nieto ešte pohádať :-(
micanela
odporucam domace zvieratko - kludne staci aj skrecok a je sa s kym bavit a odventilovat sa :-)
používateľ nemá avatar
123
123
som tu na vareche nová, sledujem ju už ale asi 2 roky, niečo podľa vašich receptov urobím, niektoré ma neoslovia....recept je ok, ale nechápem, prečo sa čosi "rozvíruje" po roku
evusik
@micanela kto nemá rád ľudí tomu ani zvieratko nepomôže :-)
@123 a teraz zas ja nechápem... že by sme tu niečo rozvirovali? mne to prišlo len ako také nezävezné klábosenie :-)
používateľ nemá avatar
123
123
tak potom ospravedlnenie, asi nerozumiem tomu, klábosiť o niečom po roku
evusik
@123 vidíš a ja sa rada porozprávam aj o niečom čo sa stalo pred 30-timi rokmi :-) ty nie?
používateľ nemá avatar
123
123
@evusik - však ja nič proti histórii,.... :) varechu som čítala a aj sa chvíľami celkom dobre bavila.... a pridaná hodnota bola kopec dobrých receptov
micanela
@123 - ked otvoris varechu kuk do prava a tam su naj recepty spred roka aj spred 3 rokov - super lebo nie vsetko stihas zachytit

preto komentar az teraz
1x evusik