Špagety s mäsovými guľkami v rajčinovej omáčke fotorecept
Foto: evusik
Kedysi som na špagety robievala rajčinovú omáčku s pomletým mäsom, ale naša dcéra vymyslela inú verziu a tá nám všetkým veľmi chutí.
porcií
príprava
na 220 °C
Suroviny
1 bal. |
|
Mäsové guľky: | |
500 g |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
4 strúčiky |
|
|
|
|
|
Rajčinová omáčka: | |
1 tetrapack |
|
4 strúčiky |
|
1 kocka |
|
1 PL |
|
|
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Všetky ingrediencie na guľky zmiešame, osolíme a okoreníme podľa chuti.
-
2
Zo zmesi robíme maličké guľky, obalíme v strúhanke a dáme piecť na pomastenom plechu na 220°C asi 20-25 minút.
-
3
Na oleji si osmahneme cesnak .....
-
4
pridáme drvené paradajky, bujón, krátko povaríme. Ochutíme cukrom, provensálskym korením a nazáver pridíme čerstvú bazalku. Ak použijeme sušenú musíme ju pridať skôr aby sa povarila. Špagety dáme variť do osolenej vody cca 8 minút.
-
5
Zo špagiet urobíme na tanieri "hniezdo" do stredu dáme rajčinovú omáčku a poukladáme guľky. Môžeme ozdobiť bazalkou, ale aj nastrúhaným syrom. Ja som si nato dala mozarelu a "nebíčko v papuľke" ako by povedal klasik.
Preboa, veď tu min. 80% nemá ani "šajnu" o talianskch špagetách..... Ešte tu niekto nahoďte špagety "á la Grenadírmarš"!! :-((
1) myslím, že doteraz neskončil spor medzi Čínou a Talianskom o pôvode špagiet.... Taliani, podľa mňa, to dotiahli do dokonalosti, Číňania do exotickosti!
2) základ sú, samozrejme, kvalitné cestoviny! Nie tie lacné rezance z hypermaketov.
3) cestoviny, čo robili naše staré matere, nemôžeš porovnávať s tými, čo sa tradične robia stovky rokov, ale aj stovky km južnejšie od nás! Tiež nenechám dopustiť na babkine, mamkine cesto, ale je INÉ....!
Z pár desiatok rodinných receptov, pretrvávajúcich stáročia sú neprekonateľné: plnená paprika v paradajkovej omáčke, pečená krkovička s červenou kapustou, orechová torta, čokoládové rožky...
4) špagety, aj s rôznymi príchuťami, sa DOCHUCUJÚ rôznymi omáčkami, pre zvýraznenie harmónií chutí! Preto sa na posýpku používa parmezán.... Ale SRDCE jedla sú vždy! kvalitné špagety!!!!
5) Zaručeného receptu, na čokoľvek, sa odo mňa, "dievčatko hlúpe ;.*" nedočkáš..... Osobne varím podľa "SFKF" metódy. Zhruba 400 rokov pred dynastiou Ming.
6) Veľakrát som tu hľadal inšpiráciu.... Aj som našiel zopár zaujímavých kombinácií. Ale, väčšinou, nepoužiteľné..... :-(
A komentáre: "mňam, to vyskúšam......" beriem minimálne s rezervou.
Evusik, som úprimne presvedčený, že si úžasná kuchárka a takisto ma úprimne mrzí, že si ako prvá schytala kritiku!
Sľubujem, že nebudem pokrytec, a kým vrchol "GASTRO" zážitku na svadbách, promóciách a pod. rodinných akciách bude vrchol
"3 grácie" - bravčový, hovädzí a kurací plátok s hranolkami, ryžou, kroketami, sterilizovanou kapustou a plátkom uhorky,
papriky a paradajky, bez vyrezaného stonkového spoja, BUDEM VÉÉÉĽMI NEPRÍJEMNÝ! :-)))
díky moc :D
ja momentálne tuho rozmýšľam čo dnes navariť a určite to budú nejaké cestoviny, niečo celkom ľahké pretože tieto sviatky nám zase dali zabrať... prajem pekný deň, u nás to začína celkom fajn pretože konečne sneží a vonku je krásne bielo .-)
p.s. takto robím omáčku aj ja a je výborná a ešte keď je z domácich rajčín...mňamka
ak chceš pozri sa na tento recept kde je to aj odfotené
varecha.pravda.sk/recepty/rezne-so-zemiakovym-salatom-fot...