Špagety s mäsovými guľkami v rajčinovej omáčke fotorecept

evusik - fotkaevusik, 22. júna 2010
Špagety s mäsovými guľkami v rajčinovej omáčke (fotorecept)
Foto: evusik

Kedysi som na špagety robievala rajčinovú omáčku s pomletým mäsom, ale naša dcéra vymyslela inú verziu a tá nám všetkým veľmi chutí.

6
porcií
40 minút
príprava
25 minút
na 220 °C

Suroviny

1 bal.
Mäsové guľky:
500 g
1 ks
2 PL
4 strúčiky
Rajčinová omáčka:
1 tetrapack
4 strúčiky
1 kocka
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Všetky ingrediencie na guľky zmiešame, osolíme a okoreníme podľa chuti.

    Špagety s mäsovými guľkami v rajčinovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zo zmesi robíme maličké guľky, obalíme v strúhanke a dáme piecť na pomastenom plechu na 220°C asi 20-25 minút.

    Špagety s mäsovými guľkami v rajčinovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na oleji si osmahneme cesnak .....

    Špagety s mäsovými guľkami v rajčinovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridáme drvené paradajky, bujón, krátko povaríme. Ochutíme cukrom, provensálskym korením a nazáver pridíme čerstvú bazalku. Ak použijeme sušenú musíme ju pridať skôr aby sa povarila. Špagety dáme variť do osolenej vody cca 8 minút.

    Špagety s mäsovými guľkami v rajčinovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zo špagiet urobíme na tanieri "hniezdo" do stredu dáme rajčinovú omáčku a poukladáme guľky. Môžeme ozdobiť bazalkou, ale aj nastrúhaným syrom. Ja som si nato dala mozarelu a "nebíčko v papuľke" ako by povedal klasik.

    Špagety s mäsovými guľkami v rajčinovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

sjuz
tak podobný recept robievam podľa Nigely, ale nedávajú sa špagety ale tagliatelle, a guľky sa varia v rajčinovej omáčke:)
2010
tom mam rad ... "italian meatballs " polpette su super
evusik
@sjuz variť guľky v omáčke je tiež dobré lebo chute mäsa a omáčky sa prepoja, ale keď naše detská také "oslizlé" nechceli a keďže ja som zas odmietala vyprážané toto bol taký komromis
zdezda
:-)))) výborný nápad, určite ich urobím podľa tvojho receptu :-)
michsamant
evusik, no comment, ja som tvoj velky fanusik ;) co recept to dobrota. a ta fotka je zasa krasna
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Slinky sa mi zbiehajú už pri čítaní receptu. Takéto jedlá môžem vždy. Ukladám do KK. Pri najbližšej príležitosti vyskúšam.
klaura
@evusik : profirecept :) cestoviny milujem a takéto s guľkami som ešte nerobila ... určite vyskúšam
tankaa
ahoj evusik vyvaras same dobroty,musim prist asi na navstevu na nejaku dobrotu.
satin222
výborný recept.....,ale nemusia biť len masové guľky........
evusik
@satin práve že musia ináč to nie je ono, ale ináč máš pravdu ja to robím aj bez mäsových guliek len s mozarelou - je to jednoduché, rýchle a veľmi dobré. A čo tie dubáky? to si našiel sám? pochváľ sa kde rastú :-)
forneta
tak asi takto vyzerajú špagety v taliansku... ďakujem za recept... KK...
sovka62
Robievam len špagety bolognese. O týchto mäsových guľkách som už viac razy čítala, ale recept som nemala. Takže ďakujem, konečne ich môžem spraviť, už sa na to teším.
jankulka79
tak ja cestoviny môžem na každý spôsob. toto bude určite zas niečo mňam do zbierky a aj manžel si tam nájde kus svojho - tú guľku :-))
babidka
ja nieco podobne varievam podla jednej talianskej kucharskej knizky . tie gulky obalujem v ochutenej muke, potom vyprazam a az na zaver ich davam do omacky a spolu podusim .ta tvoja verzia s pecenim guliciek v rure sa mi viac paci , nabuduce to urobim "po tvojom" .
cinkla
Tiez sa mi tie pecene gulicky pacia - vyskusam so sojovym "mäskom ".
zitar
guľky v rúre, super..... a keď sa nedojedia s paradajkovou omáčkou, budú s inou, napr. kôprovou, syrovou..., fajn, ďakujem
fcielka
Tak dnes som to navarila...a opat som zozala samu chvalu :) evusik - dakujem :)
malusa
U greckej rodiny som jedla taketo gulky,miesto struhanky tam davaju fetu/syr/,do vypeku davaju drvene paradajky a vsypu tam slovensku ryzu/cestovinu,je to vynikajuce.
marauder
Stráááášnéééé!!!!! Fašírky s cestovinou a paradajkovou omáčkou! :-((
Preboa, veď tu min. 80% nemá ani "šajnu" o talianskch špagetách..... Ešte tu niekto nahoďte špagety "á la Grenadírmarš"!! :-((
evusik
@marauder všimol si si niekde, že by som toto jedlo vyhlasovala za talianske???? asi si ešte nič nepočul o spájaní kultúr?! svet je malý a ak si myslíš že špagety jedia len Taliani tak mi je smiešno. Pravdepodobne, keby som ako prílohu dala široké rezance (robili ich aj naše staré matere a robili ich aj tie talianske - len všade to ináč volajú) tak by bolo všetko v poriadku. Čakám na tvoj zaručene taliansky recept, nech sa ja dievča hlúpe, konečne niečo naučím :-)
marauder
@evusik : "Špagety s mäsovými guľkami v rajčinovej omáčke"....
1) myslím, že doteraz neskončil spor medzi Čínou a Talianskom o pôvode špagiet.... Taliani, podľa mňa, to dotiahli do dokonalosti, Číňania do exotickosti!
2) základ sú, samozrejme, kvalitné cestoviny! Nie tie lacné rezance z hypermaketov.
3) cestoviny, čo robili naše staré matere, nemôžeš porovnávať s tými, čo sa tradične robia stovky rokov, ale aj stovky km južnejšie od nás! Tiež nenechám dopustiť na babkine, mamkine cesto, ale je INÉ....!
Z pár desiatok rodinných receptov, pretrvávajúcich stáročia sú neprekonateľné: plnená paprika v paradajkovej omáčke, pečená krkovička s červenou kapustou, orechová torta, čokoládové rožky...
4) špagety, aj s rôznymi príchuťami, sa DOCHUCUJÚ rôznymi omáčkami, pre zvýraznenie harmónií chutí! Preto sa na posýpku používa parmezán.... Ale SRDCE jedla sú vždy! kvalitné špagety!!!!
5) Zaručeného receptu, na čokoľvek, sa odo mňa, "dievčatko hlúpe ;.*" nedočkáš..... Osobne varím podľa "SFKF" metódy. Zhruba 400 rokov pred dynastiou Ming.
6) Veľakrát som tu hľadal inšpiráciu.... Aj som našiel zopár zaujímavých kombinácií. Ale, väčšinou, nepoužiteľné..... :-(
A komentáre: "mňam, to vyskúšam......" beriem minimálne s rezervou.
Evusik, som úprimne presvedčený, že si úžasná kuchárka a takisto ma úprimne mrzí, že si ako prvá schytala kritiku!
Sľubujem, že nebudem pokrytec, a kým vrchol "GASTRO" zážitku na svadbách, promóciách a pod. rodinných akciách bude vrchol
"3 grácie" - bravčový, hovädzí a kurací plátok s hranolkami, ryžou, kroketami, sterilizovanou kapustou a plátkom uhorky,
papriky a paradajky, bez vyrezaného stonkového spoja, BUDEM VÉÉÉĽMI NEPRÍJEMNÝ! :-)))
evusik
@marauder takže, vážne si myslíš, že špagety ako talianske národné jedlo sa smú používať len v pravých talianskych receptoch? je to taký hriech použiť niečo z inej kultúry a prispôsobiť si to svojim chutiam a potrebám? ..... súhlasím s bodom 6) väčšina z nás tu hľadá inšpiráciu...... je fajn sa stretať z ľuďmi, ktorých spája rovnaká záľuba, povinnosť, koníček ako u koho. Predpokladám, že si úplne na inom leveli ako mi amatéri, čo sa stretávame tu na Vareche tak by bolo fajn, keby si nám sem tam hodil nejakú kosť v podobe námetu na diskusiu, prípadne receptu alebo sa nechceš deliť o svoje kulinárske tajomstvá? vieš kritizovať je tá najjednoduchšia vec na svete, oveľa ťažšie je niečo stvoriť...... ak si myslel ten kompliment úprimne tak ďakujem :-)
1x emkaka
thekk
ahoj vsetkým......toto je jede z najlepších receptov....vyskúšala som ho a je super....všetkým z našej rodiny chutí
díky moc :D
evusik
@thekk tvoja pochvala ma veľmi potešila... aj u nás patrí toto jedlo k veľmi obľúbeným :-)
parisienne
vyskusane a vynikajuce, manzel neveril ze som ich robila v rure, inak uz masove gulky ani nebudem robit, dakujem za recet :)
evusik
@parisienne ďakujem a teším sa, že chutilo :-)
ja momentálne tuho rozmýšľam čo dnes navariť a určite to budú nejaké cestoviny, niečo celkom ľahké pretože tieto sviatky nám zase dali zabrať... prajem pekný deň, u nás to začína celkom fajn pretože konečne sneží a vonku je krásne bielo .-)
emmajewel
veľmi ma zaujal spôsob prípravy mäsových guliek, keďže syn nemôže vyprážané, myslíš, že sa dá takto pripraviť aj napr. karfiol v trojobale alebo rezne?
p.s. takto robím omáčku aj ja a je výborná a ešte keď je z domácich rajčín...mňamka
evusik
@Emmajewel ja som friťák vyhodila na chalupu kde zapadá prachom už asi pred rokom a pol... jednoducho som ho prestala používať pretože všetko robím takto na plechu... rezne, karfiol, aj vysmážaný syr... práve túto nedeľu som mala na jednom plechu rezne, cuketu a Hermelín všetko v trojobale... na plech si dám papier na pečenie, jemne ho potriem olejom, ale nie je to nutné, rezne poukladám na plech a dám do rozohriatej rúry na 220°C asi na 10 minút, potom zmiernim na 200°C a pečiem asi 25-30 minút, medzitým raz otočím, cuketu a syr som pridala niededy v polovici, pretože tie sa dlho nepečú... a ešte ak takto robím syr tak ho zabalím každý zvlášť do pečiaciahe papiera - urobím takú misku, keď sa náhodou roztečie tak sa nič nestane, preklopím ho na tanier a je výborný :-)
ak chceš pozri sa na tento recept kde je to aj odfotené
 varecha.pravda.sk/recepty/rezne-so-zemiakovym-salatom-fot...






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia