Šošovicový prívarok
Autor receptu: dr
Je veľa receptov na šošovicový prívarok, možno sa Vám bude pozdávať aj ten môj :-).
3 - 4 porcie |
10 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Šošovicu prepláchneme vodou. Dáme čistú vodu a necháme namočenú 30 minút. Vo vode, v ktorej sa šošovica máčala dáme variť s pridaním bobkového listu, čierneho mletého korenia, drvenej rasce a 3 strúčikov cesnaku, ktorý nožom roztlačíme. Po 20 minútach pridáme ocot a soľ.
- Šošovicu varíme asi 30 minút, keď je mäkká dáme smotanu, v ktorej sme rozmiešali hladkú múku. Do smotany dáme trocha horúcej vody zo šošovice a prilievame po menších dávkach do šošovice (takto sa nám prívarok nezrazí). Po pridaní smotany necháme prevariť na miernom ohni prívarok asi 10 minút (aby sa prevarila múka a nebolo ju v prívarku cítiť). Ochutnáme, ak treba ešte prisolíme.
- Na úplný záver pretlačíme do prívarku zvyšné 2 strúčiky cesnaku, ale už nevaríme, len premiešame, prikryjeme s pokrievkou a necháme odstáť pred podávaním cca 30 minút. K prívarku uvaríme údenú klobásu, prípadne to čo nám vyhovuje podľa chuti, mne chutí prívarok samotný.