Šošovicová polievka

Šošovicová polievka so zeleninou, klobásou a sušenými slivkami

Autor receptu: novalim

Šošovicová polievka - naša stará dobrá slovenská klasika. Kto by ju nemal rád? Hlavne teraz na jeseň, keď sa vonku už ochladzuje, polievočka dobre padne.* Zahreje, zasýti a strukovina so zeleninkou dodá potrebné živiny. My sme náš recept na túto tak obľúbenú polievku osviežili sušenými slivkami. Dodali jej výraznejšiu chuť a prevoňali celú kuchyňu. Podávali sme k nej rýchlo pripravené čedarové žemličky bez lepku.

4-6
porcie
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Prepláchnutú šošovicu dáme do misky, zalejeme studenou vodou a necháme postáť aspoň 2 hodiny (ideálne cez noc). Do veľkého hrnca vložíme údené mäso a zalejeme ho vodou tak, aby bolo celé zakryté a trochu navrch. Varíme do mäkka (v parnom hrnci 30 minút, v obyčajnom aj dlhšie).
  2. Uvarené mäso vyberieme a do vývaru pridáme teraz cibuľu s napichanými klinčekmi, bobkové listy, cesnak, klobásu, scedenú šošovicu, na kolieska nakrájanú mrkvu a na kocky nakrájané očistené zemiaky. Varíme ďalších 30 minút na miernej teplote. Asi 10 minút pred koncom pridáme aj sušené slivky. Po dovarení na chvíľu odstavíme.
  3. Kyslú smotanu a múku spolu dobre premiešame a touto zátrepkou polievku zahustíme. Privedieme k varu a minútku ešte povaríme. Ak treba, polievku osolíme (pozor ale, údené mäso je dosť slané). Keď polievka trochu vychladne, pridáme ocot a kryštálový cukor. Mäso a klobásu nakrájame a vložíme späť do polievky. Polievku ozdobenú petržlenovou vňaťou podávame napríklad s čedarovými žemličkami bez lepku.