Šomlói halušky fotorecept

kajusiqq - fotkakajusiqq, 6. apríla 2013
Šomlói halušky (fotorecept)
Foto: kajusiqq

Vyhlásený maďarský dezert.Hrozne sladký ale neskutočne dobrý:)

10
porcií
70 minút
príprava
30-36 minút
na 200 °C

Suroviny

Piškótové cesto:
2 kusy
90 g
50 g
Kakaové cesto:
2 kusy
20 g
60 g
50 g
Orechové cesto:
60 g
50 g
50 g
2 kusy
Plnka:
500 ml
100 g
200 g
3 kusy
1/2 struku
Okrem toho:
60 g
80 g (namočené v rume)
1 lyžica
200 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Celé vajcia vyšľaháme s cukrom dopenista.

    Šomlói halušky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vmiešame múku

    Šomlói halušky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto roztrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 200°C 10 až 12 minút a po vychladnutí papier odstránime.

    Šomlói halušky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podobne upečieme kakaové a orechové cesto.(čím tenšie cesto tým lepšie....a kedže do formy mi netrebalo ani veľké tak som spravila z polovičnej dávky tieto cesta orvé piškotove cesto som ale robila z normálnej dávky:)

    Šomlói halušky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na dno misy položíme piškótové cesto. Pokropíme ho rumovým nálevom(navod na prípravu nižšie).....(cesto som si upravila na veľkosť ktorú som potrebovala:)

    Šomlói halušky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potrieme krémom, posypeme hrozienkami a orechmi.

    Šomlói halušky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Priklopíme kakaovým plátom a postup opakujeme aj s orechovým cestom. Navrchu poprášime kakaom a necháme cez noc odležať.

    Šomlói halušky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na druhý deň pomocou lyžice namáčanej v pohári s vodou vykrajujeme väčšie halušky. Postupne ich poukladáme do pripravených sklených pohárov. Poháre ozdobíme šľahačkou a čokoládovou polevou.....táto miska bola určená mne:D na hlavnej fotke pre hostí:D...

    Šomlói halušky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rumový nálev: Päť minút povaríme 200ml vody a 200g krupicového cukru, pridáme 100ml rumu a necháme vychladnúť...možte robiť aj z dvojitej dávky bude vláčnejšie.

    Šomlói halušky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Plnka:V malom množstve mlieka rozšľaháme múku so žĺtkami.

    Šomlói halušky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zvyšnú časť mlieka zvaríme so 150 g cukru a s vanilkovým cukrom. Za stáleho miešania prilejeme múkovú zmes so žĺtkami. Povaríme do zhustnutia, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.

    Šomlói halušky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po vychladnutí vmiešame vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a zo zvyšného cukru.

    Šomlói halušky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A tu je hotový krém nanesený na piškote:)

    Šomlói halušky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Z odrezkov:)...namočila som ich do rumu pridala trocha cukru pridala hrozienka a oriešky a poliala čokoládou:)

    Šomlói halušky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    A tu je už po podavani:)...Dobrú chuť:)

    Šomlói halušky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Môžme spraviť aj s normálnym čokoládovým pudingom napríklad:)...je to menej sladučke ale fajnučke:)

    Šomlói halušky (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

afataga
toto je neskutocna dobrota, aj ked nie som si ista, ci presne je toto je original, lebo na tento dezert existuje velke mnozstvo receptov, jedla som ho raz aj v Budapesti a bolo to famozne, na velkom tanieri, aj ked som uz nevladala, nedalo mi nechat ani kusok :-) ta slahacka bola este posypana sekanymi orechami. Ja mam podobry recept, ale tam sa maju upecene cesta pokrajat na velke kocky a tie halabala hadzat do misy, na to krem atd..., potom nezostanu zvysky :-) ved ked sa to spoji a vykrajuje, nikto uz nepride na to, ze si tam dala aj okraje :-) a ked chces menej sladky, treba asi ubrat trochu cukru
margaretka28
Toto som nikdy nejedla, ale veľa som o tom počula, možno to konečne vyskúšam aj podľa tohoto receptu.
danda3
Jedla som v Budapešti, veľmi dobrá pochúťka, mám presne ten istý recept ako Karolínka, len som ho ešte nikdy nerobila, krásna práca!♥
veronikahu
ja som už kedysi v komentároch pod receptom myslím "halusky somloi" uviedla originál recept preložený z maďarčiny, je veľmi podobný tomuto, akurát tu chýba studený čokoládový krém, ktorým sa halušky polievajú pri podávaní, Maďari kladú celé pláty, nie nahádzané na kocky, veď predsa jeme aj očami, ako sa hovorí
3sandra3
máš ich uplne že super... ešte som ich nerobila, ako stále neviem, ako na to
lusinkab
tak to moze chutit vynikajuco :-) este som take nejedla takze idem si to pekne ulozit na skusku :-)
ariela6
pekne si tento recept nafotila aj popísala zatial ked som čitala iné recepty na somloi halušky tak sa mi to nechcelo robit ale podla tvojho popisu to skusim
tiginko
ja somloi halušky zbožňujem a kde ich majú, tak si ich dávam. Ale všade ich robia inak. Aj v Maďarsku som ich jedla v rôznych verziách, ale nikdy v žiadnych "celých plátoch" ako píše @veronikahu . Veď sú to halušky, inak ako odkrajované lyžicou a nakladané do misiek alebo pohárov som ešte nevidela. Vraj sú najlepšie, keď sú odležané aj 3 dni. A tiež mám pocit, že nejaký čokoládový krém by tam ešte mal byť. Tvoj recept sa mi celkom pozdáva, ja som ich ešte nikdy nerobila, ale najvyšší čas to skúsiť, tak prečo nie podľa tohto receptu. Uberiem určite cukor a dodám možno ten čokoládový krém. V každom prípade zatiaľ šup do KK
elysa
ešte som ich nejedla, ale Tvoje ma zaujali...KK
mariamka
kde Ty dievca na to chodis? :))) ja som to v zivote nerobila, nejedla, pripadalo mi to taka kuca-paca , Karolinka raz urcite vyhras tuto Varechu
paploska
si naozaj šikovná a nebyť tej šľahačky, tak ich hneď vyskúšam :-)
spetkasoli
veľmi ma tento recept zaujal, tvoj fotopostup je skvelý a zrozumiteľný, určite sa do toho pustím. Si veľmi šikovná, díky a uži si pohodový deň:))
spetkasoli
veľmi ma tento recept zaujal, tvoj fotopostup je skvelý a zrozumiteľný, určite sa do toho pustím. Si veľmi šikovná, díky a uži si pohodový deň:))
elisticka
super dnes ich robila Kamila Magalova tak nemusim opisovat ulozim si tvoj receptik :-)) a vyskusam
ketty3811
ja sladké veľmi nemusím,ale toto by som ochutnala...neostalo trochu?
eviana
Podľa originál receptu sa cesto naberá (resp. krája) veľkou lyžicou, čím vznikne tvar "halušky". Do rumového zvaru by mala ísť ešte aj šťava z pomaranča. Ale musím pochváliť, podarili sa Ti krásne a hlavne robila si tri druhy cesta, ako to má byť, pretože videla som už aj recept, kde bolo len základné piškótové cesto... a to teda nem somlói :)
Takže chválim, tlieskam, šikulka si :) Robila som ich len dvakrát, vďačné na sviatky, keď je viac ľudí v dome, je toho hojne a čím dlhšie odstoja, tým su lepšie :)
bembo
tak,tieto somlosky by som si dal určite.vyzerajú super,a určite,podľa toho čo obsahujú aj znamenite chutia.a hlavne nie je v nich lekvár,ktorý mi nikde nepasuje,okrem pomarančového alebo citrónového.ja si hlavne myslím,že do pravých maďarských somlosiek lekvár vôbec nepatrí.píšem to preto,lebo som tu objavil ďalšie 2 recepty,ktoré lekvár alebo džem odsahujú.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia