Šomlói halušky (fotorecept)
Autor receptu: kajusiqq
Vyhlásený maďarský dezert.Hrozne sladký ale neskutočne dobrý:)
10 porcií |
70 minút príprava |
30-36 minút na 200 °C |
Postup
- Celé vajcia vyšľaháme s cukrom dopenista.
- Vmiešame múku
- Cesto roztrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 200°C 10 až 12 minút a po vychladnutí papier odstránime.
- Podobne upečieme kakaové a orechové cesto.(čím tenšie cesto tým lepšie....a kedže do formy mi netrebalo ani veľké tak som spravila z polovičnej dávky tieto cesta orvé piškotove cesto som ale robila z normálnej dávky:)
- Na dno misy položíme piškótové cesto. Pokropíme ho rumovým nálevom(navod na prípravu nižšie).....(cesto som si upravila na veľkosť ktorú som potrebovala:)
- Potrieme krémom, posypeme hrozienkami a orechmi.
- Priklopíme kakaovým plátom a postup opakujeme aj s orechovým cestom. Navrchu poprášime kakaom a necháme cez noc odležať.
- Na druhý deň pomocou lyžice namáčanej v pohári s vodou vykrajujeme väčšie halušky. Postupne ich poukladáme do pripravených sklených pohárov. Poháre ozdobíme šľahačkou a čokoládovou polevou.....táto miska bola určená mne:D na hlavnej fotke pre hostí:D...
- Rumový nálev: Päť minút povaríme 200ml vody a 200g krupicového cukru, pridáme 100ml rumu a necháme vychladnúť...možte robiť aj z dvojitej dávky bude vláčnejšie.
- Plnka:V malom množstve mlieka rozšľaháme múku so žĺtkami.
- Zvyšnú časť mlieka zvaríme so 150 g cukru a s vanilkovým cukrom. Za stáleho miešania prilejeme múkovú zmes so žĺtkami. Povaríme do zhustnutia, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí vmiešame vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a zo zvyšného cukru.
- A tu je hotový krém nanesený na piškote:)
- Z odrezkov:)...namočila som ich do rumu pridala trocha cukru pridala hrozienka a oriešky a poliala čokoládou:)
- A tu je už po podavani:)...Dobrú chuť:)
- Môžme spraviť aj s normálnym čokoládovým pudingom napríklad:)...je to menej sladučke ale fajnučke:)