Foto: dvorka
Tento chlieb pečiem podľa receptu na írsky chlieb, kde ide toľko múky koľko bieleho jogurtu. Zvyknem ho piecť len z hladkej špaldovej, no dnes Zobraziť celý popisTento chlieb pečiem podľa receptu na írsky chlieb, kde ide toľko múky koľko bieleho jogurtu. Zvyknem ho piecť len z hladkej špaldovej, no dnes som pridala ražnú a kukuričnú múku a pár hrstí rôznych semiačok.
príprava
na 160-180 °C
Postup
-
1
Ako prvé si dám vyhriať rúru na 160°C. Sypké suroviny: múky, soľ a sódu bikarbónu zmiešam v priestrannej mise, pridám za hrsť slnečnicových, hrsť tekvicových, pol hrste ľanových a pol hrste sezamových semienok.
-
2
Na jednu stranu do misy som pridala biely jogurt.
-
3
Múku s jogurtom premiešavam drevenou lyžicou od kraja do stredu len akýmsi stláčaním, čím sa mi spája múka s jogurtom. Nesmie sa miešať ako pri kysnutom ceste a už vôbec nie miesiť.
-
4
Takto vyzerá spojené cesto.
-
5
Mokrými rukami si vezmem cesto a stláčaním z neho vytvarujem bochník. Uložím na plech s papierom na pečenie ešte dotvarujem pekný bochník a vrch prerežem.
-
6
Do vyhriatej rúry na 160°C vložím chlieb na spodný rošt. Ja pečiem horným a dolným pečením, nie teplým vzduchom. Rúru zavriem, teplotu zvýšim na 180°C a kým rúra dosiahne túto teplotu, bochník zväčší svoj objem. Minútky nastavím na 60 minút.
-
7
Upečený chlieb vyberiem z rúry, dám dole papier a položím na mriežku vychladnúť. Kôrka síce na krajoch praskla, ale chlieb sa pri krájaní nemrví.
Skusim tento postup.