Sódový chlieb špaldovo-ražno-kukuričný fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 1. júla 2015
Sódový chlieb špaldovo-ražno-kukuričný (fotorecept)
Foto: dvorka

Tento chlieb pečiem podľa receptu na írsky chlieb, kde ide toľko múky koľko bieleho jogurtu. Zvyknem ho piecť len z hladkej špaldovej, no dnes Zobraziť celý popisTento chlieb pečiem podľa receptu na írsky chlieb, kde ide toľko múky koľko bieleho jogurtu. Zvyknem ho piecť len z hladkej špaldovej, no dnes som pridala ražnú a kukuričnú múku a pár hrstí rôznych semiačok.

10 minút
príprava
60 minút
na 160-180 °C

Suroviny

400 g
150 g
50 g
600 g
1 čajová lyžička
1,5 - 2 čajové lyžičky




Postup

  1. 1

    Ako prvé si dám vyhriať rúru na 160°C. Sypké suroviny: múky, soľ a sódu bikarbónu zmiešam v priestrannej mise, pridám za hrsť slnečnicových, hrsť tekvicových, pol hrste ľanových a pol hrste sezamových semienok.

    Sódový chlieb špaldovo-ražno-kukuričný (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na jednu stranu do misy som pridala biely jogurt.

    Sódový chlieb špaldovo-ražno-kukuričný (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Múku s jogurtom premiešavam drevenou lyžicou od kraja do stredu len akýmsi stláčaním, čím sa mi spája múka s jogurtom. Nesmie sa miešať ako pri kysnutom ceste a už vôbec nie miesiť.

    Sódový chlieb špaldovo-ražno-kukuričný (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto vyzerá spojené cesto.

    Sódový chlieb špaldovo-ražno-kukuričný (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mokrými rukami si vezmem cesto a stláčaním z neho vytvarujem bochník. Uložím na plech s papierom na pečenie ešte dotvarujem pekný bochník a vrch prerežem.

    Sódový chlieb špaldovo-ražno-kukuričný (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do vyhriatej rúry na 160°C vložím chlieb na spodný rošt. Ja pečiem horným a dolným pečením, nie teplým vzduchom. Rúru zavriem, teplotu zvýšim na 180°C a kým rúra dosiahne túto teplotu, bochník zväčší svoj objem. Minútky nastavím na 60 minút.

    Sódový chlieb špaldovo-ražno-kukuričný (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečený chlieb vyberiem z rúry, dám dole papier a položím na mriežku vychladnúť. Kôrka síce na krajoch praskla, ale chlieb sa pri krájaní nemrví.

    Sódový chlieb špaldovo-ražno-kukuričný (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

priroda
Skusala som nieco podobne, ale bol z toho maglajz.
Skusim tento postup.
jankamade
Tento chlebík som skúsila upiecť včera a musím povedať, že som bola milo prekvapená. Pomerne rýchlo pripravený, zaujímavo vonia a chuťovo je výborný :) Jediný problém je, že som pridala som slnečnicové a ľanové semienka a tie mi do rána v chlebe akosi zozeleneli. Neviete v čom je problém? Alebo je to normálne?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia