Sódový chlieb špaldovo-ražno-kukuričný (fotorecept)
Autor receptu: dvorka
Tento chlieb pečiem podľa receptu na írsky chlieb, kde ide toľko múky koľko bieleho jogurtu. Zvyknem ho piecť len z hladkej špaldovej, no dnes som pridala ražnú a kukuričnú múku a pár hrstí rôznych semiačok.
10 minút príprava |
60 minút na 160-180 °C |
Postup
- Ako prvé si dám vyhriať rúru na 160°C.
Sypké suroviny: múky, soľ a sódu bikarbónu zmiešam v priestrannej mise, pridám za hrsť slnečnicových, hrsť tekvicových, pol hrste ľanových a pol hrste sezamových semienok.
- Na jednu stranu do misy som pridala biely jogurt.
- Múku s jogurtom premiešavam drevenou lyžicou od kraja do stredu len akýmsi stláčaním, čím sa mi spája múka s jogurtom. Nesmie sa miešať ako pri kysnutom ceste a už vôbec nie miesiť.
- Takto vyzerá spojené cesto.
- Mokrými rukami si vezmem cesto a stláčaním z neho vytvarujem bochník. Uložím na plech s papierom na pečenie ešte dotvarujem pekný bochník a vrch prerežem.
- Do vyhriatej rúry na 160°C vložím chlieb na spodný rošt. Ja pečiem horným a dolným pečením, nie teplým vzduchom. Rúru zavriem, teplotu zvýšim na 180°C a kým rúra dosiahne túto teplotu, bochník zväčší svoj objem. Minútky nastavím na 60 minút.
- Upečený chlieb vyberiem z rúry, dám dole papier a položím na mriežku vychladnúť. Kôrka síce na krajoch praskla, ale chlieb sa pri krájaní nemrví.