Smotanová zemiaková omáčka s kôprom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Každý z nás má svoj vlastný dobrý recept na zemiakovú omáčku. Môj priateľ si želal ku
starej dobrej klasickej fašírke jemnú fajnovú zemiakovú omáčku s kôprom, tak som ju
pripravila so sladkou smotanou, výborne doplnila chuť fašírky a už nič viac k nej nebolo
treba podávať. Pridávam svoj osvedčený recept na dobrú zemiakovú omáčku.
4 porcie |
30 minút príprava |
30 minút na 80 - 90 °C |
Postup
- Očistené zemiaky som pokrájala na kocky, dala do studenej vody, pridala som bobkový list, celé čierne a celé nové korenie, cesnak, cibuľu, do ktorej som zapichla jeden celý klinček, soľ, cukor a priviedla všetko do varu, od bodu varu som varila na strednom plameni, kým zemiaky nezmäkli - asi 15 minút.
- Zatiaľ som si pripravila sladkú smotanu na varenie, môžete použiť aj inú sladkú smotanu podľa vlastného výberu.
- Do misky som dala múku,...
- ...priliala som sladkú smotanu a špirálovitou metličkou som rozšľahala spolu na hladkú zátrepku - asi 3-4 minúty.
- Ked už boli zemiaky uvarené,...
- ..postupne za stáleho miešania som pridala hladkú zátrepku a varila som...
- spolu asi 15 minút, aby sa stratila chuť múky a vznikla omáčka primeranej asi strednej hustoty. Hotovú zemiakovú omáčku som nechala chvíľu odstáť pri vypnutom plameni a až potom som ju dochutila bielym vínnym vínnym octom, aby sa nezrazila, bola hladká a získala jemnú sladko-kyslú osviežujúcu chuť.
- Kým omáčka odstála, začala som vyprážať klasické osvedčené guľaté fašírky v dostatočnom množstve oleja do chrumkava a peknej červenej farby.
- Fašírky som pripravila z 500g mletého bravčového pliecka podľa svojho osvedčeného receptu na túto chutnú klasiku zo 4. mája 2013
http://varecha.pravda.sk/recepty/fasirky-fotorecept/40416-recept.html
Spravila som ich viac, sú výborné i za studena s chlebom a predpokladala som dobre, lebo ĺahodná zemiaková omáčka sa minula veľmi rýchlo a bolo hned aj na večeru.
- Tesne pred podávaním som zamiešala do hotovej zemiakovej omáčky kopu čerstvého kôpru a všetko bolo hotovo naraz.
- Horúcu omáčku som nabrala do hlbokého taniera a na vrch som položila chrumkavú horúcu fašírku.
Ide o rýchlu a osvedčenú chutnú klasiku, ktorá nikdy nesklame a vzájomne sa vynikajúco dopĺňa, nie je treba ju chváliť, chváli sa sama a rýchlo zmizla :-))))
Túto omáčku robievam aj lete, vynikajúco chutí aj za studena, vyjedáme ju len tak bez ničoho :-)))