Slepačia polievka Ujházy

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Do veľkého hrnca dáme očistenú, vypitvanú sliepku aj s drobkami, ale bez pečene, pridáme hovädzie mäso, prípadne aj hovädzie alebo teľacie kosti. Zalejeme vodou a na miernom ohni pomaly varíme.
  2. Po 30 minútach varenia pozbierame penu vytvorenú na povrchu polievky, pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu, vývar osolíme, pridáme šampiňóny, nakrájanú zelenú papriku, paradajkový pretlak, nastrúhaný cesnak a cibuľu nakrájanú nadrobno, okoreníme mletou červenou paprikou, celým čiernym korením a prikryté varíme, až kým všetko mäso nezmäkne – asi 3 hodiny.
  3. Do polievky môžeme pridať aj nakrájané fazuľové struky, zelený hrášok a čerstvú paradajku.
  4. Keď je mäso uvarené, najprv pozbierame tuk z povrchu, potom mäso a kosti vyberieme, mäso vykostíme a spolu s koreňovou zeleninou nakrájame na rezance a malé kúsky.
  5. Vývar precedíme do misy, vložíme doň nakrájané mäso a zeleninu, prípadne pridáme aj rezance alebo pečeňové knedličky uvarené osobitne v osolenej vode.
  6. Krátko povaríme a posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.