Slané fánky smažené a pečený lepník z jedného cesta
Foto: an3da
Kedˇ nemám chlieb tak je toto dobrá zámena, my to voláme lepňa, aj tie fánky smažené aj ten pečený.
príprava
na 250 °C
Postup
-
1
Cesto si dáme vymiesiť do pekárničky, tiež tam aj vykysne. Ja dávam malú a pol lyžičky cukra a veľkú, nie celkom plnú soli, hovorím o tej lyžičky od pekárničky. A jednu polievkovú lyžicu masti. Kedˇ pekárnička ohlási že je hotová, cesto vyhrnieme a podelíme si na menšie čiastky, ak chceme smažiť iba fánky, a ak chceme upiecť lepník, tak si oddelíme jednu väčšiu časť. Lepník na pečenie vyvaľkáme, nakrojíme, posypeme soľou a rascou. Necháme vykysnúť asi pol hodiny a pečieme na 250 stupňov.
-
2
Na fánky si dáme menšie kúsky, trochu vyvaľkáme a necháme trochu vykysnúť. Smažíme v panvici vo väčšom množstve masti.
-
3
Upečený lepník:
rúry usušiť. To bolo dobré a chrumkavé.
s pomiešanou, dám aj celozrnnú a kukuričnú a rascu dám do cesta
lebo ju zbožňujem, možno aj trochu cesnaku pretlačím do cesta a
potom si to aj vysuším - kocičky na chrumkanie, mňam
takých asi dvadsať rokov dozadu kedˇ ma svokra naučila ručne
miesiť chlieb, takýto lepník sme si vždy robili, kým sme chlieb premiesili
dvakrát a kým vykysol, lepník bol upečený a hlad utlmený.