Sladene Mlieko - Salko

rogue123Rogue123, recept pridal: 28. januára 2012 14:33Ďalšie jeho recepty

Recept som nasiel na jednej zahr. stranke,..je to valstne originalna priprava,.. bez pridavania dodatocnej chemie, ktora sa pridava do potravin vyrobcom.

Suroviny

1
porcia
90
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Mlieko nechame prevriet minutu, za stale miesania..znizime teplotu (ja pouzivam stupen 3 a 4 ) a pokracujeme v miesani (nesmie moc vriet, skoro vobec).. priblizne 60 minut..po tejto dobe by sa nam malo mnozstvo mlieka zmensit priblizne na polovicu a menej..zavisi od teploty a rychlosti vyparovania vody z mlieka..pridame cukor a pokracujeme v miesani dalsich cca 30 minut a viac...doba tiez zavisi, aku hustotu chceme dosiahnut..cim dlhsie, tym hustejsie... z litra mlieka nam vyjde cca 500 ml salka..priprava nie je narocna, ale strasne zdlhava..takze kto chce vyskusat, nech si zvoli dobu, ked sa ozaj nudi alebo nema nic insie na robote :) Tip : - na zahustenie > lyzicka masla - na zriedenie > troska vody - ospravedlnujem sa za mäkčene a dĺžne.
Sladene Mlieko - Salko - obrázok 1



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (3,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • julica, 28. januára 2012 o 18:50
    Veľmi sa mi páči, keď sa varí či pečie zo surovín, nie hotového. KK


  • cistinka, 28. januára 2012 o 19:01
    tento recept si odkladám, určite ho využijem ... ďakujem :-)


  • sonulienka, 28. januára 2012 o 19:13
    už je v KK výborný recept.


  • sladkacokolada, 28. januára 2012 o 19:14
    zaujímavé, uložím a možno niekedy vyskúšam


  • 3sandra3, 28. januára 2012 o 19:32
    je to dobrý nápad, len horšie to bude s tým časom. No isto vyskúšam.


  • babidka, 28. januára 2012 o 19:37
    zaujimave , toto vyskusam .


  • tetrisss, 28. januára 2012 o 19:47
    To je zaujimave, pri cene mlieka zahusteneho by to hadam aj za to stalo.


  • violetacamorova, 28. januára 2012 o 19:55
    Super, vyskúšam!


  • tothka, 28. januára 2012 o 20:52
    Odkladám, nikdy neviem, či nebudem potrebovať.


  • tykadielko, 28. januára 2012 o 21:57
    tiež vyskúšam, ešte som nevyrábala salko....no moje detičky to veľmi ľúbia....keby som pridala kakao - možno vyrobím pikao...to zas ľúbim ja...v každom prípade - super nápad :D


  • adadoho, 29. januára 2012 o 12:09
    Ďakujem, ďakujem, ďakujem, ďakujem!!!! Moje deti by v salku spali a grilážka a čojaviem čo máme najradšej a všetko salkové


  • adadoho, 29. januára 2012 o 12:10
    A myslím že to vyskúšam v pekárni ako lekvár, vtedy by to malo byť ok, čo poviete:-) a nenastojím sa pri tom :-)


  • celeblith, 29. januára 2012 o 13:35
    pochopila som spravne, celu dobu (60+30min) sa to musi miesat? uff...ale stalo by to zato :)


  • silvia68, 29. januára 2012 o 13:57
    ja to skusim v tej pekárničke ako píše adadoho


  • smorko, 29. januára 2012 o 14:03
    @adadoho a @silvia68 dajte vedieť,ako to dopadlo v tej pekárničke.Inač super recept ukladám do KK.


  • rogue123, 29. januára 2012 o 15:39
    @celebith ...ano ta doba je cca 90 min spolu...zial :) doba moze byt aj dlhsia alebo cosi kratsia..zavisy od teploty aku udrzujeme a od hustoty aku chceme dosiahnut.
    ...na tu pekarnicku som inac aj ja zvedavy..apro akurat teraz ho dojedam...tiez som na salku zavistly :)


  • rogue123, 29. januára 2012 o 15:43
    ...este som chcel podotknut, ze ten cukor do mlieka sa moze dat aj zaraz od zaciatku, no ja som si to troska upravil a schvalne ho pridavam tesne pred koncom, aby moc neskaramelizoval a to salko ma troska jemnejsiu chutovu texturu potom, mozete vyskusat oba sposoby a posudit sami..


  • evanaaa, 31. januára 2012 o 18:01
    Súci chlap, čo má takú trpezlivosť, stáť pri tom a miešať tolkú dobu, len škoda, že neviem odhadnúť vek, chválila by som ešte viac.....


  • rogue123, 31. januára 2012 o 20:30
    @evanaaa ...mam 31 :) , rad si len tak vyvaram :) ...dost casto cista improvizacia, doslovne, co je poruke...


  • vieraa, 6. februára 2012 o 12:37
    roque123
    Určite to vyskúšam, pretože Salko je u nás veľmi drahé.Chcela by som sa spýtať v čom to varíš/vo vodnom kúpeli, alebo ináč. Prosím Ťa napíš mi na moju mail adresu:jurcackova.viera@gmail.com. Ďakujem


  • rogue123, 6. februára 2012 o 23:45
    @vieraa ...poslane :)


  • petka33, 17. marca 2012 o 13:30
    super, manžel miluje salko, takze dakujem


  • mariaklara, 17. marca 2012 o 14:16
    @rogue , môžeš to napísať aj pre ostatných, nielen pre @vieraa , no ja si myslím, že to varíš normálne, nie vo vodnom kúpeli, však? Určite to vyskúšam, lebo niektoré reťazce už nevedia, čo majú za to pýtať.


  • jazavka, 29. marca 2012 o 20:23
    super recept, dúfam, že s tým hodinu a pol varením to bude aj lacnejšia alternatíva ako salko z obchodu...ďakujem a ukladám do KK.


  • gionima, 10. mája 2012 o 15:15
    recept ma potesil chcem robit marlenku a zijem v italy a neviem tu najst kondenzovane mlieko nasla som aj iny recept,ale tento je jednoduchsi na suroviny.Do toho ineho receptu slo aj susene mlieko a to tu tiez dostat len detske a to je financne narocne na obycajne salko.no a napis teda,ako to varis normalne ci vodny kupel?


  • an3da, 11. mája 2012 o 15:46
    Len neviem prečo sa to musí miešať, mám takú nádobu v ktorej neprihorí
    a v nej varím liter mlieka a 800g cukru spolu, nemiešam to stále a urobí
    sa mi také karamelové mlieko, potom dám margarín a potieram oblátky,
    je to výborné a sladuštičkééé.


  • gionima, 16. mája 2012 o 13:35
    je to dobre som dnes varila


  • thris, 2. marca 2013 o 12:31
    A keď to ešte robíte z domáceho neupraveného mlieka od kravy, ktorá sa pasie na tráve... To je už iné kafé :D Ešte, že mám to šťastie :)


  • hahaias, 13. marca 2013 o 07:02
    robila som, varila som v hrnci s hrubým dnom /zn.IMCO/ netrebalo celú dobu miešať, len na začiatku a potom občas zamiešať. Z litra mlieka mi vyšlo cca 3 dcl. salka - je velmi huste. Parádny recept!!! Vyskúšajte


  • livialiv, 10. januára 2014 o 20:33
    Vie mi niekto poradiť, prečo mi v pekárničke salko nezhustlo? :-(



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Recept je v kategóriach:

Magazín

Predvianočné obdobie – magický čas kúziel a čarov
Aj keď vonku to tento rok veľmi nevyzerá na to, že by sa Vianoce blížili, predsa len, keď nazrieme do kalendára, zistíme, že tu už budú čo nevidieť. O týždeň začína prvou adventnou nedeľou advent – najmagickejšie obdobie roka.

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.

Čatajské praclíky
„Šedesátka neny bohvíjaký vek, mosíš sa jej šak dožit,“ hovoril kedysi modranský mäsiar Vinco Held.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist