Škvarkové pagáčiky

izabella929 - fotkaizabella929, 26. novembra 2011

Recept som si našla na stránke TV Paprika.Mám tieto pagáčiky rada, sú vynikajúce a cesto je mäkučké ma naviac sa lístkuje.

80 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
30 g čerstvé
1 dc
1 malá lyžička
100 g
1 malá lyžička
1 ks
3 lyžice
300 g (pomlete alebo nasekane)
1 ks na potretie
1 lyžička
2 dc vlažné
1 malá lyžička




Postup

  1. 1

    Do mlieka som dala cukor, droždie a posypala hladkou múkoum aby na teplom mieste vykyslo.Do preosiatej hladkej múky som pridala soľ,vajce, víno,smotanu, kvások a vypracovala som cesto.Cesto som posypala hladkou múkou a uložila na teplé miesto vykysnúť.Pokila cesto kysne,pokrájala som škvarky na drobné kocočky, ja škvarky nemeliem, aspon je do čoho zahyznúť.Škvarky som pomiešala s mletým čiernym korením, soľou a bravčovou masťou.Vykysnuté cesto som rozvaľkala pokládla som naň škvarky a preložila do tvaru obálky, zakryla a nechala opäť 20 min. kysnúť. Celý postup s ukladaním a prekladaním opakujem 3x.

  2. 2

    Hotové cesto som rozvaľkala na hrúbku 1 cm, potrela rozšlahaným vajíčkom, pomriežkovala nožom a okrúhlou formou vykrojila pagáčiky, ktoré po vykrojení pekne sformujem do úhladného tvaru .Pred pečením posypem celou rascou.Pečiem pri 200 st.20 min.

Diskusia k receptu

mojack
Tieto určite vyskúšam, krasne foto ako aj ostatne dnes pridané recepty. To ste mali oslavu?
remcula
Našla jsem na FB!! ještě, že jsem se podívala. Nádhera!!! Mám škvarky, jdu na to!!!
ancicka
Pekné pagáčiky.
Nieje dlhé pečenie 40 minút pri 200°C?
Ked pečiem chleba ,tak ho pečiem o 10 min dlhšie a to z jedného kila.
sylvinka
Nezostalo ti pár?Hneď by som si dala taký chutný pagáčik.Dnes som si taký jeden "oškvarkový" kúpila,ale oľutovala som.Bol suchý a nie veľmi chutný.Neostáva mi iné len si také dobručké urobiť.:-)
marianna76
Krásne a zaujímavé, Izabelka, poznala som , že to budeš ty... podľa stolíka a okolia...
zuzliak
aj k nam uz skvarky cestuju od mojej mamky. Co nevidiet si ich spravim aj ja :)
tinca
pripájam sa vydarené, ukladám :)
remcula
@izabella929 Dovolila jsem si tvůj recept vložit na FB a přidala jsem tam svůj výtvor. Jsou vynikající a všem doporučuji!!
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Vyzerajú vynikajúúco. Určite vyskúšam, už sú uložené v KK
izabella929
Všetkým, kto ste mi pridali komentáriky.Veľmi pekne Vám ďakujem za privítanie na Vareche.
izabella929
mojack pre teba odkaz...tieto recepty mám v mojom fotoalbume na Azete.Odtial ich sťahujem sem na Varechu.Nebola oslava.Keď mi farmár privezie čerstvé zabíjačkové špeciality, upečiem koláčik.Pečiem každú sobotu, takže nič mimoriadne sa nedialo.díky za komentárik.-))
marienka44
@Izabella929 ,pagaciky sa mi pacia, chcem ich vyskusat- 100 g masti v rozpise patria ku oskvarkom alebo aj do cesta? V postupe je napisane, ze do cesta pridame vajce, ale v rozpise ja 1 zltok a vajce a potom zvlast na konci vyjce na potretie. Tak kolko vajec ide do cesta? Aj zltok? Dakujem za odpoved.
izabella929
odkaz pre ,,ancicka,,za preklep v dlžke pečenia pagáčikov sa ospravedlňujem...jeho dlžku som opravila na 20 min.
izabella929
marienka44...1 vajce ide do cesta....žltok ide na potretie povrchu pagáčikov....a bravčová masť ide do pokrájaných škvariek, nakoľko sa škvarky v tomto recepte nemelú, ale krájajú na kocočky.Tento recept som písale sem ako prvý a prvý krát, môže sa stať, že mám tam chyby, za ktoré sa vám ospravedlňujem a opravím všetko...díky vám.-))
izabella929
remcula...doporučujem vyskúšať, určite budeš spokojná.To, že sú škvarky pokrájané na drobné kocočky ich robí vynikajúcim koláčikom...díky za komentárik.-))
izabella929
všetky recepty, ktoré si teraz prenášam z azetu sem, boli už uvarené a upečené zhruba pred mesiacom...prosím, aby ste mi odpustili nejaké chyby, ktoré sa v receptoch objavia..v snahe dať to sem čím skôr, sa objavia aj malé škriatky...)
izabella929
nie , je to na Azet .sk...alebo si zadaj do googla: Izabella929...a otvorí ti fotoalbumy...sú krásne fakt...)
bejgi
joooj ďakujeeem @izabella929 práve, že veľmi chutné a mäkučké, robila som ich prvý krát a tvoj recept je overený, veď ako všetky tvoje recepty :) Na budúce nakockujem nožíkom, sľubujem :))))
izabella929
@bejgi...som nesmierne šťastná, že recept je chutný..keď ich nakockuješ, budú chrumkavučké...)ešte mám zo 8 kúskov od soboty, šetrím si, to je papníčko, ešte aj dnes sú chrumkavé....
izabella929
@bejgi moja milá, najskôr som vyvaľkala, nakockovala, potrela vajíčkom a potom som začala vykrajovať...každý pagáčik som dlaňami upravila, čiže som pootáčala a urobila pekné koliesko a tým sa aj výška pagáčilka zmenila,,,čiže trochu ich okrajom dlaní zdvihnem a upravím..preto sú také vyššie...kým všetko povykrajujem a upravím okrajom dlaní, ostatné aj podkysnú...ešte ich prekontrolujem, či sú dobre potreté vajíčkom apotom zapnem trúbu...
izabella929
@bejgi..e šte niečo,máš ich na nízko vyvaľkané...na hrúbku prsta som zvykla..z tejto dávky budeš mať 2 pekáče...
izabella929
mňa to naučila robiť jedna staručká teta, veľmi zlatá a veľmi šikovná v týchto domácich koláčoch..pochádzala z gazdovského rodu a aj vo svojom vysokom veku,aj ked už nebola chodiaca, ale ruky mala nesmierne zručné..mala krásnu dušu...
1x lala77
izabella929
škoda, mala som nafotiť postup úpravy , ked som v sobotu piekla...ale najbližšie nafotím a dám to sem...
bejgi
nevadí @izabella929 , aj tak ďakujem za plnohodnotnú odpoveď, na budúce už spravím tak ako píšeš, chutné sú a na druhý krát budú aj tip top vysoké podľa tvojej rady :)))
ursula4
už sú upečené-sú výborné,krásne vysoké ,nalistkované.S cestom sa robí veľmi dobre.Moja rada:nenatierať celý plát cesta žĺtkom,lebo potom tie odkrojky sa veľmi zle spracúvavajú.Ja som natierala jednotlive pagáčiky.Výborný recept-ďakujem
izabella929
@ursula4 tak tomu sa teším teda dvojnásobne:-)))ano máš pravdu,že sa s odkrojkami zle pracuje, ale zase robím to šetrne, aby boli čím menšie.-)))prajem krásne zážitky s mojimi receptami.-)) Izka
rulik
myslím, že ten diel som akurát videl, piekol to taký mladý kuchár s babkou na dedine, vyskúšal som sú vinikajúce
izabella929
@dorotinka...m ám viac dobrých receptov na pagáčiky, ale tento používam najradšej, lebo sú veľmi chutné...) vďaka za komentár a keď vyskúšaš, určite mi o tom prosím napíš.-))
siskam
@izabella929 , robila som Tvoje pagáčiky a veľmi ma mrzí, že som akosi pozabudla napísať, že boli fantaaastické. Posielala som ich dcére do Švajčiarska po jej známom a samozrejme som pribalila aj jemu na cestu. A jeho reakcia? Odkázal mi po dcére, že si prosí recept. Že lepšie ešte nejedol. A ja jeho slová môžem len potvrdiť. Ďakujem Izabelka za vynikajúci recept, že si sa oň s nami podelila. Mimochodom, v sobotu idem zase piecť, dcéra prišla na čas domov.
izabella929
@siskam...som veľmi rada, že vám tieto vynikajúce pagáčiky zachutili.-) nech sa dobré recepty, overené, vyskúšané šíria aj za naše hranice...) ďakujem pekne za vyskúšanie receptu aj komentár.-)
mliekarka
@izabella929 Tvoje pagáčiky som robila prvý krát na Silvestra a teraz som ich spravila znova a boli ešte lepšie.Naozaj výborný recept,iné už robiť nebudem :-))
mariamka
v tej záplave som si vybrala tvoj, a neľutujem, bola to vlastne generálka synkovi na oslavu, ešte neochutnal, ale verím, že bude spokojný,, mne sa troška povykacovali, ale chutia úúžasne! lepšie som asi ani nejedla, zajtra teda bude dupľa, dakujem :)


2x haji a lala77
mariamka
po velkej chvale dnes dalsia varka, musim povedat, cesticko fantasticke /vypracovala DP/, skvarky som mala mlete aj sekane /rucna praca da zabrat/, natierala som na 3x a kazda etapa sa chladila v chladnicke, mriezka pizzovym kolieckom a vajce prosim vas na doske, ako pise @Izka pri Kapustovych, nie na plechu, aby sa neprilepili, velka spokojnost


1x haji
izabella929
@mariamka , ďakujem pekne za krásnu fotečku , sú skutočne krásne.-Rozhodne treba dodržať potieranie vajíčkom na doske.-) Ja som zvykla po vykrojení upraviť tvar pagáčikov medzi dvoma dlaňami.Sú krajšie a držia i tvar.
kimlo
V poslednej dobe skúšam postupne recepty na oškvarkové pagáče. Cez víkend bol na rade tento. Oškvarky som mal už pomleté a nie v celku ako je v recepte odporúčané, ale sú dobré, recept odporúčam.


izabella929
@kimlo , ďakujem ti veľmi pekne za vyskúšanie receptu..som rada, že vám chutili.-)nech sa ti darí aj naďalej....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia