Škvarkové pagáče

Autor receptu: redakcia

30 ks
porcií
60 minút
príprava
15-20 minút
na 175 °C

Postup

  1. Kvasnice rozmrvíme, zasypeme kryštálovým cukrom a zalejeme vlažným mliekom a necháme vykysnúť. Do misky dáme múku, kyslú smotanu a vajíčko, polovicu oškvarkov, olej, soľ a korenie.
  2. Vykysnutý kvások vlejeme do zmesi aj so zvyškom mlieka a zamiesime tuhé cesto. Cesto necháme vykysnúť, rozvaľkáme ho na hrúbku 1 cm a po celej ploche naň rozložíme zvyšok oškvarkov.
  3. Cesto preložíme 2–krát na seba a necháme znovu vykysnúť, ešte raz cesto rozvaľkáme a preložíme a znovu rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a vykrajujeme pagáčiky. Povrch potrieme vajíčkom.
  4. NÁŠ TIP: Tradičná pochúťka našich babičiek k vínu či pivu. Najlepšie sú tie prekladané, v ktorých navyše chrumkajú kúsky škvariek.