Šišky (nielen fašiangové)

sovka62 - fotkasovka62, 6. januára 2010

Mama bola parádna kuchárka a šišky robila s kopou masla, žĺtkov a rumu. Boli s marhuľovým džemom, do červena upražené, s malými dieročkami v Zobraziť celý popisMama bola parádna kuchárka a šišky robila s kopou masla, žĺtkov a rumu. Boli s marhuľovým džemom, do červena upražené, s malými dieročkami v ceste a mohlo ju poraziť, keď som ich nechcela jesť. Ja som milovala šišky kúpené za korunu a päťdesiat halierov, ktorých stred tvorila jedna veľká diera a navrchu bola marmeláda. Pre tých, ktorí tiež majú radi takéto ľahké šišky, sem píšem tento recept.

10 minút
príprava

Suroviny

1 kg
42 g
2 ks
250 ml
550 ml
0,5 ČL




Postup

  1. 1

    Cesto pripravujeme deň vopred večer. Droždie rozdrobíme a zmiešame s múkou a soľou. Pridáme ostatné prísady (mlieko studené) a vypracujeme cesto. Vložíme do väčšej nádoby (my jej hovoríme vandlík), prikryjeme a vložíme do chladničky. Necháme stáť do druhého dňa (v chladničke vydrží až osem dní, ale pravda je, že jeho kvalita sa znižuje).

  2. 2

    Na druhý deň vyberieme, rozvaľkáme, vykrajujeme šišky a vyprážame. Sú veľmi dobré, na povrchu chrumkavé, ale vnútri s väčšími dierami, ľahučké.

Diskusia k receptu

olinka12
Manžel má straše rád šišky už aj idem vyskúšať. Veľmi rada mám cesto, ktoré sa môže pripraviť deň vopred.
babicka
Tento recept nepoznám.Veľmi rada ho vyskúšam.Dˇakujem.
sovka62
Tak držím palce, nech sa podaria a nech chutia tak ako v našej rodine. My ich z toho kila múky zjeme na posedenie.
veronika353
Mám podobný recept,dává se tam víc soli, ale dělám podle něj langoše.Nejmladší syn langoše nemá rád, tak uberu soli a usmažím šišky.Díky za nápad.
milina
Presne takýto recept používam na langoše. Včera som ich robila a boli tip top
sovka62
I ja som podľa neho robievala langoše, ale boli také trocha koláčové, upražené do červena. Na tie kúpené sa veľmi nepodobali. Teraz robím iné, hodím recept na Varechu a môžte skúsiť.
anel
Výborne šišky,,,,, trocha som sa ich obávala, lebo tiež mam taký recept na langoše, ale možem len odporučit......
sovka62
Veľmi ma teší, ďakujem. I ja som sa potešila viacerým receptom z Varechy, už som aj návštevu uhostila tým, čo som tu vyčítala, tak som rada, že i ja som niekomu dobre poradila. A zajtra na ne určite zamiesim i ja, tohto roku je fašiang veľmi krátky, tak aby som stihla. A pozriem, či je na Vareche recept na fánky, ak nie tak nejaký pridám.
sovka62
Práve včera som ich robila, len sme ich tak sfúkli. Som rada,že chutia i iným.
sjuz
Jééj - super vyzerá tento recept, Sovka - urobím do práce na narodky :)
sovka62
Ja som ich robila v piatok a zamiesila som ich z múky z Kauflandu - Noe. Ale potrebovala som mlieka viac, ako bolo v recepte, múka bola suchá ako trúd. Cesto musí mať takú hustotu, aby sa dalo spracovať varechou. Ak to nejde, treba pridať trochu mlieka. Tak držím palce.
chapona
Ja by som sa chcela spýtať, k čomu patrí 250 ml (smotana?) ďalej miera 550 ml - čoho mlieka?
nepochopila som, prosím o upresnenie, chcem v sobotu piecť, vyskúšať recept.
Ďakujem
sovka62
to chapona: je to tak, ako si napísala. 250 ml kyslej smotany a 55O ml mlieka. Cesto sa musí dať spracovať varechou, ak by bolo príliš husté, pridaj trochu mlieka. Väčšina múk, ktoré sú teraz v predaji, je suchá. Správne by po zomletí mali tri mesiace zrieť, ale myslím, že pekári ich pošlú rovno do obchodov, aby skôr dostali peniaze. A potom nám recepty celkom nesedia.
merihe
ja by som sa chcela spýtať, či sa vytvorí bieli pásik okolo celej šišky??
sovka62
Áno, vytvorí sa, len v nádobe, v ktorej pražíš musí byť dostatok oleja, aby šišky plávali. Nafúknu sa tak, že niekedy je problém ich obrátiť, minule som niektoré musela pridržiavať vidličkou, aby surová strana zostala v oleji a neprevracali sa späť.
ivica30
Ďakujem za superský recept!!! Som úplny antitalent na varenie a zvládla som to bez problémov, rodina tie šišky úplne miluje, za jeden týždeň som ich musela urobiť 2x!!! Malý vylepšovák: namiesto cca 150ml mlieka som pridala klasický rum/ um - sú fakt mňamkové:))))
sovka62
Veľmi sa teším, veď o tom je Varecha, aby sme si vymenili recepty, ktoré potešia nás i rodinu a aj u známych budeme za hviezdy.
rooster
...zda sa ,ze budu mnamkove, pojdem ich vyskusat mozno v sobotu alebo v nedelu, ale ak by niekto vedel vyborny recept na fanky budem rada, ak ho uverejni...vdaka...
sovka62
@rooster ,ja som vlani na fašiangy vyskúšala recept z Varechy : Fánky na plechu pečené. Veľmi sa mi páčil, fánky boli krehké a keďže sa nevyprážali, neboli mastné. Aj tohto roku také budem piecť. A dúfam, že sa ti šišky vydaria, držím palce.
1x lianka
zdezda
Milá, sovka, recept je suprový, robila som aj langoše aj šišky, oboje mojim chutilo :-), ďakujem.
sovka62
Zdezdi, v návale práce som si ani neuvedomila, že už sú fašiangy a teda šiškový čas. Dobre, že si pripomenula, spravím aj ja.
lianka
ja by som sa chcela spýtať, či sú slané a keď či nie je tam málo soli, alebo si ich potom cukríte. A nedávaš trošku cukru do kvásku?
1x lianka
sovka62
@lianka , nie sú slané, ani sladké. Cesto je neutrálne, takže keď z neho jeden deň urobím šišky, na každú dám lyžičku džemu a pocukrujem. Ak mi cesto zostane, na druhý (tretí) deň z neho spravím napr. lángoše a tie potriem cesnakom so soľou a troškou vody, takže slané sú dosť.
sovka62
A zabudla som napísať, že kvások sa nerobí. Kvasnice stačí rozdrobiť a môžu sa zmiešať s troškou studeného mlieka. Do druhého dňa to nakysne aj bez kvásku.
jerica
@sovka je síce už čas na kľud , ale došla som k Tvojmu receptu idem si teraz zarobiť zarobiť cesto,je to jednoduché a určite výsledok výborný ako píšu predkomentariky naše spolutvorkine varechy.(ináč čas fašiangový ale aj daňový)
1x lianka
sovka62
@jerica , hovor mi o čase daňovom. Ale ešte pár daňových priznaní a mám to z krku.
sovka62
Môžem niekedy skúsiť aj ja, zemiak v ceste nemôže škodiť.
hambalko35
Ale ved toto je recept na langoše :-)Ja mam tento isty recept v kucharskej knihe pod nazvom Langoše z Michaloviec.
sovka62
Nuž, @hambalko35 , dajú sa z neho spraviť i langoše, alebo niečo čo sa langošom tuho podobá. Ale tie ja robím inak. Skús len raz a hneď budeš vidieť ten rozdiel.
pravda.sk/recepty/langose-ako-od-balatonu/4057-recept.html
hambalko35
Určite vyskušam aj šišky robit z tohto cesta,a aj tvoje langoše rada skušam nove veci a hlavne tie ktore su už vyskušane :-)
mama3chlapov
Dnes som ich robila, fantázia, za hodinu som mala plnú misu fániek aj langošov. Ďakujem za recept, budem robievať.
sovka62
No vidíš, ja som sa na ne chystala celé fašiangy, už je po nich a nestihla som. Tak si asi spravíme fašiangy mimo termínu, keď bude menej roboty.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia